Ministrul Florin Roman a demisionat

15 dec. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 123

Deschidem Revista din această seară cu o demisie din cabinetul Ciucă: ministrul Florin Roman a anunțat că a demisionat din funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, în urma acuzațiilor de plagiat.

„El a adăugat că îl va chema în instanță pe liderul USR Dacian Cioloș. Liderul USR Dacian Cioloș a declarat că Florin Roman nu este o victimă, ci «un exponent al clasei politice românești care a distrus ce avea România mai bun». El a adăugat că nu este impresionat de faptul că Roman l-a amenințat că îl dă în judecată”, scrie News.ro.

Excluderea judecătorului Cristian Dănileț din magistratură, din cauza unor filmulețe postate pe rețelele sociale, decizie a CSM, care nu este definitivă, a provocat o reacție și din partea Comisiei Europene.

„Urmărim cu serioasă îngrijorare ultimele evoluții privind măsurile disciplinare împotriva judecătorilor români. Asigurarea independenței judecătorilor este o obligație a statelor membre în temeiul tratatelor și un element cheie al statului de drept”, se arată în comunicatul Comisiei Europene, scrie Digi24.

„Consiliul Superior al Magistraturii, a cărui sarcină este apărarea independenței justiției, este responsabil de aplicarea regulilor privind libertatea de exprimare a magistraților, privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, precum și a normelor care se aplică vieții private. Rapoartele privind Mecanismul de Cooperare și Verificare au ridicat și preocupări structurale legate de Inspecția Judiciară, care rămân de rezolvat”, se mai arată în comunicatul CE, mai scrie Digi24.

„Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape această situație – inclusiv alte cazuri în curs – în contextul Mecanismului de cooperare și verificare și al raportului privind statul de drept”, se mai menționează în comunicatul CE, arată Digi24.

Alpha Bank Oferta Start-up este conceputa pentru activitati liberale si beneficiezi de ZERO cost timp de 12 luni

O reacție asemănătoare a venit și din partea ambasadei SUA în România.

„Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Dănileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație. Încurajăm noul Guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc”, este mesajul postat de Ambasadă pe pagina sa de Facebook, scrie Cotidianul.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, miercuri, măsurile din pachetul social, adoptate de Guvern, în ședință, referitoare la majorarea punctului de pensie și a pensiei minime, precum și a alocațiilor pentru copii, dar și introducerea indemnizației pentru persoanele cu dizabilități.

„Ministrul a precizat că toate aceste măsuri înseamnă 11 miliarde de lei impact suplimentar pentru pensii, 1,9 miliarde de lei pentru alocații și 225 de milioane pentru instituirea indemnizației a 13-a pentru persoanele cu dizabilități. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, la finalul ședinței de Guvern, că s-au aprobat cele două Ordonanțe care, practic, implementează mare parte din pachetul social promis în programul de guvernare. El a arătat că prima Ordonanță se referă la alocația de stat pentru copii și instituirea celei de a 13-a indemnizații pentru persoanele cu dizabilități”, notează News.ro.

„Este o ordonanță comună a Ministerului Muncii cu Ministerul Familiei, astfel încât, începând cu data de 1 ianuarie 2022, alocațiile de stat pentru copii se majorează, pentru cei cu vârste cuprinde între 0 și 2 ani, alocația se majorează la 600 de lei, și pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, alocația se majoreazaă la 243 de lei. Ordonanța instituie și cea de a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități, în luna ianuarie 2022”, a declarat ministrul Budăi, scrie News.ro.

„Ministrul Muncii a anunțat că pensia minimă se majorează cu 25%, de la 800 de lei urmând să ajungă la 1.000 de lei, iar valoarea punctului de pensie se majorează de la 1.442 de lei la 1586 de lei, fiind vorba de acel procent de 10% negociat la formarea noii coaliții de guvernare”, mai notează News.ro.

Presa mai scrie că România a înregistrat cea mai mare creștere a consumului din UE, ajungând de la 74% din media UE în 2018, la 60% din media UE în 2020, arată datele Eurostat.

„Alte state unde consumul s-a majorat semnificativ sunt Danemarca, Polonia, Ungaria, Lituania și Bulgaria. Cele mai importante scăderi ale consumului individual efectiv (AIC), raportate la media UE, sunt în Spania, de la 92% în 2018 până la 85% în 2020, Luxemburg, de la 152% până la 145%, urmate de Malta, Irlanda, Grecia și Italia”, scrie România Liberă.

Seară frumoasă!

Ministrul Florin Roman a demisionat was last modified: decembrie 15th, 2021 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter