Candidaţii la preşedinţia USR PLUS fac bilanţul guvernării

30 aug. 2021
Vizualizari: 313

Odată cu apropierea congresului USR PLUS, apar și acuzațiile liderilor din competiție în legătură cu funcționarea coaliției aflate la guvernare. Vicepremierul Dan Barna îi acuză pe partenerii de guvernare de la PNL și UDMR că „au tras pe sfoară” USR PLUS în ceea ce privește adoptarea legii privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Acuzația apare în raportul înaintat sâmbătă Comitetului Politic al USR PLUS, consultat de News.ro.

„Potrivit raportului în care este prezentat stadiul angajamentelor USR PLUS în cele opt luni de când se află la guvernare, obiectivul «primari în două tururi» este trecut la capitolul «acceptat în programul de guvernare, dar blocată în aplicare»”, scrie News.ro.

„«Este unul dintre cele mai mari semne de întrebare legate de funcționarea coaliției. Ca să fie spus clar: Am fost trași pe sfoară», le-a transmis Dan Barna colegilor din conducerea partidului”, arată News.ro.

„Vicepremierul subliniază că USR PLUS a propus în programul de guvernare proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, dar el a fost refuzat de unul dintre parteneri (UDMR – n. red.). (…) Tot la capitolul angajamente luate de USR PLUS, dar neîndeplinite din cauza opoziției partenerilor de guvernare, Barna a enumerat și desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților, reducerea numărului de primării, deblocarea legii vaccinării, educație pentru sănătate (inclusiv educație sexuală – n. red.), depolitizarea școlilor, legea offshore prin care o treime din redevențe ar merge la sistemul de pensii și impunerea unei garanții pentru ambalajele reciclabile astfel încât populația să fie încurajată să nu le arunce, ci să le returneze”, mai scrie News.ro.

Dacian Cioloș, în scrisoarea sa referitoare la candidatura sa la șefia USR PLUS, subliniază că „nu este de bun augur ruptura de PNL”.

„Dacă nu vom reuși să construim un partid puternic și mare, vom dispărea. Nu am niciun dubiu în a prezice acest deznodământ. În funcție de procentul din 2024, ne vom afla într-una dintre următoarele situații: lideri de coaliție, partid-balama sau în opoziție. Mai există și două situații extreme pe care trebuie să le tratăm ca fiind absolut excepționale: fie câștigăm singuri alegerile, fie ieșim din parlament. E cazul să tratăm cu realism viitorul și să înțelegem că am obținut ca partid câteva pârghii, dar insuficiente pentru ceea ce ne doream să facem, că reformele noastre nu sunt și ale partenerilor noștri de coaliție și că acest lucru se va vedea la alegeri și, mai ales, încă nu avem o organizație politică suficient de puternică pentru a avea candidați serioși și competenți în absolut toate localitățile și nu putem atrage suficient de mulți profesioniști pentru nevoile și soluțiile pe care le-am identificat. Dacă vrem să fim o organizație puternică, ar trebui să avem pentru orice funcție ministerială un minim de trei variante credibile și să pregătim echipe complete în toate satele și orașele din România”, consideră Dacian Cioloș, scrie News.ro.

„Să ne pregătim pentru ce-i mai rău pentru a fi siguri că avem o șansă. Ruptura de PNL nu e de bun augur. Sper să se găsească o soluție, dar un conflict între premier și președintele Camerei Deputaților nu e niciodată un eveniment trecător și care poate fi ignorat. Sunt extrem de îngrijorat, dar deloc surprins, pentru că politica românească suferă de mania ideii că «învingătorul ia totul». Problema e că acest mod de existență distruge, pârjolește și nu permite revenirea în timp necesar pentru a face față alegerilor. Sondajele despre care am pomenit se vor înrăutăți, suntem într-o coaliție de partide care gestionează reforme neîmpărtășite, ceea ce presupune că parte din programele noastre politice, din promisiunile noastre, vor avea de suferit. Așa cum PNL e condamnat să guverneze cu noi, și noi suntem prinși în siajul evoluției lor, dacă vrem să rămânem la guvernare pentru a ne promova reformele, fie că vrem, fie că nu vrem. Și acesta este un al doilea motiv pentru care e nevoie să construim un partid mare. Pentru că, dacă nu reușim să o facem, vom vedea PSD combinat cu AUR revenind la guvernare”, avertizează Cioloș, mai scrie News.ro.

Irineu Darău, cel de-al treilea candidat înscris în cursa internă din USR PLUS, consideră că „partidul s-a prăbușit”.

„«Candidez (…) pentru că partidul nostru, din punctul meu de vedere, s-a prăbușit. Putem să ne uităm pe numere, numere absolute între europarlamentare și ce știm acum și ce am avut la votul de la parlamentare. Termenul care descrie prezența curentă a USR PLUS la guvernare este cel de balama și dacă vom continua altfel, riscăm să ajungem cel mult balamaua de la geamul de la baie. Candidatura mea reprezintă apelul de trezire adresat fiecărui membru USR PLUS care și-a rupt din resursele personale și profesionale pentru schimbarea României în bine, dar care nu se mai regăsește într-o structură politică ineficientă, condusă de o grupare discreționară pe drumul accelerat spre irelevanța politică», a afirmat Irineu Darău, sâmbătă, la Comitetul Executiv al formațiunii”, notează România liberă.

Lupta internă din PNL naște noi controverse: Va rămâne PNL în Partidul Popular European (PPE) dacă Florin Cîțu va fi ales președinte la congresul din 25 septembrie? Jurnaliștii l-au întrebat pe premierul Florin Cîțu ce linie va urma partidul dacă va câștiga președinția PNL.

„Rămâne în Partidul Popular European, nu se va repoziționa”, a răspuns premierul Cîțu, scrie România liberă.

Presa mai scrie că Ministerul Educației a trimis o informare către inspectoratele școlare și directorii școlilor prin care li se solicită învățătorilor și diriginților să nu mai ceară reprezentanților legali ai elevilor informații despre locul de muncă, ocupația sau profesia lor.

„Concret, Ministerul Educației anunță că «începând cu anul școlar 2021–2020, profesorii diriginți și învățătorii nu vor solicita, colecta și prelucra informații cu privire la locul de muncă, ocupația sau profesia părinților/reprezentanților legali ai elevilor. În cazul în care aceste rubrici sunt prevăzute în catalog, ele vor rămâne necompletate. Această solicitare vine în sprijinul asigurări echității și egalității de șanse, indiferent de contextul social și de statutul socio-economic al familiei», precizează documentul”, relatează Digi24.

Seară frumoasă!

Candidații la președinția USR PLUS fac bilanțul guvernării was last modified: august 30th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: