Negocieri şi bombardamente

28 feb. 2022
Vizualizari: 451

După o noapte de bombardamente, luni dimineață, capitala Kiev era încercuită de trupele ruse. Bombardamente și lupte au avut loc, duminică noaptea, în mai multe orașe mari din Ucraina, scrie presa.

„Explozii au fost auzite, luni dimineața, în capitala ucraineană Kiev și în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a anunțat serviciul de stat pentru comunicații speciale și protecția informațiilor”, transmite Reuters, notează Cotidianul.

Presa citează un anunț al generalului-colonel Alexandr Sirski, referitor la situația din Kiev.

„Astăzi inamicul a continuat să încerce să treacă de apărarea Kievului. Coloane de trupe rusești au luat cu asalt periferiile capitalei. Toate mișcările forțelor inamicului sunt sub control. Situația este sub control în capitala țării noastre. Toate încercările de a-și atinge scopul ale trupelor de ocupație rusești au eșuat. Coloane de tehnică (militară – n.r.) ale ocupantului au fost distruse. Inamicul a suferit pierderi semnificative de personal. Trupele rusești sunt demoralizate și obosite. Am demonstrat că putem să ne apărăm casa de oaspeți nepoftiți”, a transmis, luni dimineață, într-un mesaj, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei și comandantul apărării Kievului, generalul-colonel Alexandr Sirski, mai arată Cotidianul.

În a cincea zi de la declanșarea invaziei, armata rusă revendică „supremația aeriană” în toată Ucraina și a dat luni asigurări că civilii pot părăsi liber Kievul.

„Toți civilii din oraș pot părăsi capitala ucraineană liber, pe drumul Kiev-Vasilkiv”, la sud-vest de capitală, a declarat, la televiziune, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konașenkov, informează AFP și Reuters, scrie Cotidianul.

„Potrivit ministerului, citat de Interfax, forțele ruse au cucerit orașele Berdiansk și Energodar situate în sud-estul regiunii Zaporojie, precum și zona de lângă centrala nucleară din Zaporojie. Informația privind cucerirea zonei de lângă centrala nucleară din Zaporojie a fost dezmințită de partea ucraineană, potrivit Interfax”, mai notează Cotidianul.

După ce zilele trecute presa scria despre cecenii care vor lupta de partea forțelor ruse în Ucraina, The Times scrie despre posibila folosire a mercenarilor pentru lichidarea Președintelui Ucrainei.

The Times a anunțat că peste 400 de mercenari Wagner au fost aduși în Ucraina. Principalul scop al acestora ar fi lichidarea Președintelui Volodimir Zelensky și pregătirea terenului astfel încât Moscova să preia controlul. Unitățile Wagner sunt grupuri de combatanți recrutați privat, pentru misiuni care servesc intereselor Moscovei și despre care presa internațională a relatat că au fost desfășurați în trecut în Siria, Libia și Republica Centrafricană”, notează România liberă.

La sud de Dunăre, războiul din Ucraina provoacă un scandal în Guvernul bulgar.

„Premierul bulgar, Kiril Petkov, a declarat luni că va propune demiterea ministrului Apărării, Stefan Ianev, după reticența lui Ianev de a descrie invazia rusă a Ucrainei ca fiind un război”, scrie Reuters, citată de Digi.24.

„Ianev a refuzat să folosească cuvântul «război», vorbind de «operațiunea militară a Rusiei», descriere folosită de Putin și de Kremlin pentru invazia rusească în Ucraina. Anul trecut, Ianev a ocupat și funcția de premier interimar al Bulgariei”, notează Digi.24.

„Președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, le-a cerut luni soldaților ruși care au invadat Ucraina să depună armele”, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Într-un mesaj video difuzat chiar înaintea negocierilor ruso-ucrainene din Belarus, Zelensky li se adresează direct, în rusă, militarilor trimiși de Moscova în țara sa: «Depuneți armele, plecați de-aici, nu vă credeți comandanții, nu vă credeți propagandiștii. Salvați-vă viețile, pur și simplu». Tot luni, Președintele a cerut Uniunii Europene să permită aderarea imediată a Ucrainei, pe baza unei proceduri speciale, informează Reuters”, scrie Agerpres.

„Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat duminică plasarea în alertă a «forței de disuasiune» a armatei ruse, care poate include o componentă nucleară”, relatează AFP, citată de News.ro.

„Ordon Ministerului Apărării și șefului Statului Major să pună Forțele de disuasiune ale armatei ruse în regim special de alertă de luptă”, a spus Vladimir Putin într-o întâlnire cu comandanții săi militari, transmisă în direct la televiziune, scrie News.ro.

Presa mai notează că, luni, la ora 11:00, ora României, în regiunea Gomel din Belarus, au debutat negocierile pentru pace convenite de Rusia și Ucraina.

„Din delegația ucraineană fac parte David Arahamiya, Președintele fracțiunii Servitorul Poporului, Alexei Reznikov, ministrul apărării al Ucrainei, Mihail Podoliak, consilier al biroului Președintelui, Andrei Kostin, prim-adjunct al șefului Ucrainei în Grupul de contact tripartit, Rustem Umerov, MP și Mykola Tochytsky, ministru adjunct de externe. Poziția cheie a Ucrainei este încetarea imediată a focului și retragerea trupelor din țară. Delegația rusă este reprezentată de ambasadorul Rusiei în Belarus, Boris Gryzlov, deputatul Leonid Slutsky, viceministrul de Externe, Andrei Rudenko, și viceministrul Apărării, Alexander Fomin. Delegația va fi condusă de Vladimir Medinskiy”, scrie Realitatea.net.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Seară liniștită!

Negocieri și bombardamente was last modified: februarie 28th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: