Proiectul privind legea pensiilor, adoptat şi de Camera Deputaţilor

21 nov. 2023
Vizualizari: 863

Plenul Camerei Deputaților a dezbătut luni, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, elaborat de Guvern.

„S-au înregistrat 199 de voturi «pentru», 39 de voturi «împotrivă» și 17 abțineri. În raportul Comisiei de muncă a Camerei Deputaților se subliniază că proiectul de lege are ca obiect de reglementare «crearea cadrului legal pentru asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar, prin instituirea unei formule de calcul bazate pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar și corelat cu realitățile economice»”, relatează Agerpres.

„Conform proiectului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formula”, mai scrie Agerpres.

„Impactul bugetar anunțat de guvernanți este de 15 miliarde de lei pentru indexarea cu 13.8% de la 1 ianuarie 2024 și de 10 miliarde de lei pentru recalcularea pensiilor de la 1 septembrie. (…) Temerea majoră pentru noua lege a pensiilor este că nu are sursă de finanțare. PSD și PNL au promis că banii vor proveni dintr-o mai bună colectare a taxelor și impozitelor. Ministerul de Finanțe a avertizat că aplicarea legii ar putea să contribuie la majorarea deficitului în 2024, scrie Libertatea.

Opoziția susține că majorarea pensiilor nu are acoperire economică, fiind doar un vehicul electoral pentru ca social-democrații și liberalii să câștige mai multe voturi.

„E o minciună, această nouă lege este o minciună cap – coadă! Vedeți pensionarii ca o masă de manevră în scop electoral! E o minciună că legea elimină inechitățile. În continuare există pensii speciale pe care le-ați salvat pentru încă 40 de ani. Creați un haos bugetar cu bună știință”, a fost poziția deputatului USR, Cristian Seidler, mai arată Libertatea.

„Față de forma votată în Senat, deputații au adus mai multe modificări, printre care cele legate de pensiile minerilor. Sindicatul minerilor a susținut, în dezbaterea de la Senat, că pensiile celor care vor ieși la pensie vor fi la jumătate față de cele în plată. Liberalii și social-democrații au declarat că problema a fost rezolvată prin amendamentele depuse în Camera Deputaților”, mai arată Libertatea.

Liberalii se pregătesc de alegeri. Biroul Național al PNL a votat, luni, în unanimitate ca secretarul general al partidului, Lucian Bode, să fie șeful de campanie pentru alegerile din 2024, în timp ce ministrul Sebastian Burduja a fost instalat în fruntea organizației din Capitală.

„Votul pentru Sebastian Burduja a fost în unanimitate, iar George Tuță urmează să fie instalat în fruntea organizației PNL Sector 1. (…) Șeful campaniei va fi Lucian Bode, secretarul general al partidului. Acesta va fi ajutat, potrivit deciziei luate luni, de nume grele ale partidului, precum Dan Motreanu, Ilie Bolojan, Vasile Blaga și Rareș Bogdan. Fiecare organizație a primit misiunea să își asume o țintă de atins pentru alegerile europarlamentare. În cazul că nu realizează procentajul avansat la centru, șefii de organizații riscă să își piardă funcția. Dan Motreanu a precizat, la finalul ședinței PNL, că nu s-a stabilit care va fi targetul asumat de partid la nivel național, dar a subliniat că orice președinte de partid care nu va realiza obiectivul va fi schimbat din funcție”, scrie Libertatea.

„Nicolae Ciucă le-a spus colegilor, în ședința BPN, că a avut o discuție cu Nicușor Dan despre candidatura la Primăria Capitalei. Liberalii doresc ca edilul să se înscrie în partid pentru a fi susținut la Primărie”, mai arată Libertatea.

Cotidianul scrie azi despre o nouă ședință a Consiliului JAI care ar putea oferi României și Bugariei o nouă șansă de aderare la Spațiul Schengen.

„ACUM la Bruxelles: aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie!, scrie pe FB europarlamentarul USR Vlad Gheorghe”, relatează Cotidianul.

„Menționarea în agenda Consiliului este aproape identică față de cea de anul trecut, de la ședința în care veto-ul Austriei ne-a ținut la cozile Europei încă un an. Este ultimul tren pentru țara noastră, rămâne să vedem dacă toată presiunea pusă de Comisie, de Parlament, de fiecare dintre noi a funcționat și România va fi parte din spațiul liber de circulație european, așa cum merită încă din 2011”, mai scrie europarlamentarul Vlad Gheorghe, mai scrie Cotidianul.

La rândul său, europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) a declarat că șansele României de a reuși anul acesta să intre în Schengen sunt mai mici decât anul trecut.

„Este foarte bine că subiectul Schengen rămâne sus pe agenda europeană și că președinția spaniolă la Consiliul Uniunii Europene se ține de cuvânt, fixând o dată pentru această discuție, însă forma finală a agendei urează să fie setată în data de 1 decembrie, când are loc reuniunea Ambasadorilor statelor UE. Atunci se face agenda consiliului JAI. Până atunci, lucrurile se joacă”, a declarat Victor Negrescu în emisiunea România Politică de la Prima News, scrie Cotidianul.

„Dacă partidele pro-europene vor câștiga, atunci avem șansa ca Olanda să își schimbe poziționarea și să nu se mai opună aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen și să rămână Austria singură. Mai mult, premierul olandez Rutte urmează să efectueze o vizită în Bulgaria, chiar după alegeri, și am putea spera ca acea vizită să transmită un mesaj pozitiv în acest sens”, a mai arătat Negrescu, menționând că „un moment crucial îl constituie alegerile din Olanda din 22 noiembrie”, mai scrie Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Proiectul privind legea pensiilor, adoptat și de Camera Deputaților was last modified: noiembrie 21st, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: