Promisiuni

16 dec. 2022
Vizualizari: 524

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că la reuniunea de joi a Consiliului European au fost făcuți „pași în direcția bună” privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

„A fost o discuție bună. Am avut ocazia pe parcursul celor două zile să discut cu mulți lideri. Am discutat cu persoanele implicate în această chestiune Schengen. De acolo afirmația mea că am făcut pași în direcția bună. Concluzia mea e simplă – toți actorii au înțeles că avem o problemă care trebuie rezolvată. Sunt optimist și în cursul anului 2023 sper să fie încheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru România și Bulgaria. Am prezentat faptul că România e pregătită pentru a deveni parte a Schengen. Am spus și ceva legat de solidaritate și unitate. România e țară de primă linie când vine vorba de războiul din Ucraina. Ne străduim și facem fața. Suntem țară de primă linie pentru fluxul de migranți. Avem rezultate foarte bune. România e țară de primă linie când vine vorba de liniile de solidaritate de transport dinspre Ucraina spre țările lumii”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Bruxelles, scrie News.ro.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au arătat optimiști, joi seară, că o decizie în privința aderării României și Bulgariei la Schengen poate fi luată în cursul anului viitor.

„Am avut ocazia să avem o discuție politică despre aderarea la Schengen a Bulgariei și României și sunt optimist că o decizie în privința lor poate fi luată în cursul anului 2023. Am simțit angajamentul politic de a lucra pentru a face progrese și sincer sper că vom putea să facem să se întâmple asta în cursul anului 2023”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, notează News.ro.

Și tot News.ro consemnează mesajul transmis României și Bulgariei de Ursula von der Leyen: „Vreau să le spun: vă sprijinim deplin pentru aderarea dvs. la Schengen, vom continua să lucrăm neobosit pentru a o face posibilă cât mai curând în cursul anul viitor”.

Senatorul PSD, Robert Cazanciuc, anunță aprobarea de către Consiliul Local al Sectorului 3 a Planului Urbanistic de Detaliu pentru Cartierul Justiției.

„În urmă cu nouă ani, ca ministru al Justiției, lansam public conceptul Cartierului Justiției. Astăzi am primit o uriașă veste: Consiliul Local al Sectorului 3 a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu pentru Cartierul Justiției. În baza acestei hotărâri vor începe anul viitor lucrările efective de transformare a unei gropi de câteva hectare din inima Capitalei într-unul dintre cele mai ambițioase proiecte de regenerare urbană din lume, după cum au subliniat reprezentanții Băncii Mondiale, finanțatorii proiectului. Proiectul își propune edificarea unui spațiu urban care să ajute Justiția să își realizeze funcția socială și prin intermediul unor sedii care să permită o administrare de calitate și cu celeritate a actului de justiție, realizat de magistrați conștienți de uriașa sarcină primită din partea societății: împărțirea dreptății”, a scris Cazanciuc, joi, pe Facebook, scrie Agerpres.

„Curtea de Apel București, instanțe de sector, parchete mai mici sau mai mari, CSM, școlile de pregătire a magistraților și grefierilor, sub frățeasca vecinătate a avocaților, vor forma un spațiu public care să nu strivească cetățeanul, ci să-i permită să privească, fără teamă, dincolo de sălile pașilor pierduți, iar Înalta Curte de Casație și Justiție să poată să revină acolo unde îi este locul: Palatul Justiției. Puțini au crezut la început în proiect și mulți au fost dezamăgiți că nu se realizează mai repede. (…) Au fost nouă ani de muncă fără întrerupere pentru a desțeleni juridic fiecare bucățică de pământ, de a găsi cele mai noi și adecvate soluții de urbanism și arhitectură, de pregătire a legislației care să permită responsabilizarea, dar și armonizarea necesităților unui număr mare de instituții judiciare”, a mai arătat senatorul Cazanciuc, notează Agerpres.

Cazul fostului președinte al CNAS, Lucian Duță, revine în atenția mass-media după o ultimă decizie a CSM.

„Secția pentru judecători a CSM a decis joi excluderea din magistratură a două judecătoare de la Curtea de Apel București, Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu, care l-au condamnat la șase ani închisoare pentru corupție pe Lucian Duță, fost președinte al CNAS. Membrii CSM care au luat această decizie își termină mandatul la începutul anului viitor”, scrie Agerpres.

Libertatea scrie azi despre ultimul termen din dosarul finanțării ilegale a campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2009, în care este inculpata este Elena Udrea.

„Dosarul finanțării ilegale a campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2009 a lui Traian Băsescu este pe ultima sută de metri. La termenul de joi, 15 decembrie 2022, Udrea a cerut încetarea procesului pe motiv de prescriere a faptelor, deși în urmă cu trei luni, aceasta dorea să-și dovedească nevinovăția până la capăt”, scrie Libertatea.

Ministerul Sănătății a anunțat, joi, că a fost publicată lista centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin împotriva COVID-19.

„A fost publicată lista centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin COVID-19 (Comirnaty Original/Omicron BA.4-5-Pfizer BioNTech). Vaccinul este adaptat pentru a oferi o protecție mai largă față de tulpina originală și față de subvariantele Omicron BA.4 și BA.5. Cu el se pot vaccina toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, cărora li s-a administrat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu cel puțin 3 luni înainte”, se arată într-o informare de pe contul de Facebook al Ministerului Sănătății, scrie Agerpres.

Ungaria a respins joi un apel din partea Lituaniei de a prelungi cu 12 luni sancțiunile existente ale UE împotriva Rusiei.

„Ungaria a susținut că prelungirea pe o perioadă mai lungă a sancțiunilor ar trebui să fie mai bine gândită. Comisia Europeană se pronunțase anterior în favoarea prelungirii cu 12 luni, subliniind că aceasta ar trimite un semnal puternic Moscovei cu privire la fermitatea UE. (…) Unii membri ai UE, precum Italia, nu s-au opus prelungirii cu 12 luni, dar au susținut că asta ar însemna să se recunoască faptul că Europa va fi în continuare împotmolită în războiul cu Rusia”, scrie News.ro.

„Ambasadorii UE au convenit joi seara și asupra celui de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, au declarat pentru Politico.eu cinci diplomați europeni. Pachetul fusese blocat în ultimele două zile din cauza unei discuții privind exporturile de îngrășăminte ale Rusiei. În timp ce vest-europenii solicitau o relaxare a restricțiilor asupra acestor exporturi, pentru a face față crizei alimentare mondiale, un grup de țări estice, condus de Polonia, s-a opus oricărei marje de manevră mai mari acordate Rusiei. Dacă nimeni nu obiectează până vineri la prânz, sancțiunile vor fi apoi adoptate în mod oficial de liderii UE în Consiliul European”, mai arată News.ro.

Seară liniștită!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Promisiuni was last modified: decembrie 16th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: