Republica Moldova alege între UE şi Rusia

1 nov. 2024
Vizualizari: 191

După ce premierul Marcel Ciolacu a cerut secretarului general al Guvernului să declanșeze procedura de desecretizarea cheltuielilor RAPPS la vila din  str. Aviatorilor nr. 86, aflăm că regia amintită a decontat până acum aproape 3 milioane de euro pentru lucrările efectuate la această vilă.

„RA-APPPS a detaliat pe tipuri de lucrări suma de 13,8 mlioane de lei fără TVA decontată pentru «reabilitare, modernizare și refuncționalizare» a imobilului, confom documentului RA-APPS, consultat de News.ro. Patru milioane de lei au fost dați pe lucrări de consolidare și de mărire a capacității portante a clădirii, în timp de 6,4 milioane de lei au fost decontați pentru lucrări de ahitectură, reprezentând finsaje interioare și exterioare, inclusiv «refacerea plăcilor ceramice existente pe același model și tipodimensiune». De asemenea, 3,2 milioane de lei a fost achtați până acum pentru lucrări la instalațiile electrice, sanitare, termice și pentru internet și TV. Instituția nu a făcut nicio precizare referitoare la beneficiarul imobilului”, scrie News.ro.

Presa mai scrie că Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care șeful Serviciului de Protecție și Pază, Lucian Pahoțu, a fost  trecut în rezervă, începând cu data de 2 noiembrie. Cu toate acestea, Lucian Pahonțu rămâne în continuare directorul SPP,  în calitate de civil cu rang de secretar de stat.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 1 noiembrie 2024, decretul privind trecerea în rezervă a domnului general cu patru stele Pahonțu Lucian-Silvan din Serviciul de Protecție și Pază, la data de 2 noiembrie 2024”, se precizează pe site-ul instituției, scrie Libertatea.

„Reprezentanții SPP au precizat că Lucian Pahonțu rămâne la conducerea instiituției, schimbându-i-se doar statutul militar, potrivit News.ro. Șeful SPP are rang de secretar de stat și este numit de președintele țării, la propunerea CSAT”, mai arată Libertatea.

Zilele trecute, PSD a semnalat că afișele electorale din țară ale candidatului PNL la alegerile prezidențiale depășesc dimensiunile legale permise pentru astfel de materiale de promovare.

„Potrivit articolului 41 alin. (6) din Legea nr. 370/2004 privind alegerile prezidențiale, pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiș cu dimensiuni maximale de 500 mm pe o latură și 300 mm pe cealaltă. Pe 31 octombrie, BEJ Buzău a admis sesizarea formulată de PSD și a dispus eliminarea afișelor electorale neconforme ale candidatului Nicolae Ciucă din municipiile Buzău și Râmnicu Sărat, comunele Scorțoasa, Vernești și Movila Banului. De asemenea, și BEJ Maramureș a constatat că în localitățile Ariniș, Ulmeni, Ieud, Sarasău, Șomcuta Mare, Asuaju de Sus, Vișeu de Sus, Poienile Izei și Botiza, afișele candidatului PNL încalcă regulile de afișaj electoral”, notează Adevărul.

„A fost o eroare materială a Agenției, agenția de creație, cei care au conceput afișele. S-au dus pe dimensiunea de la europarlamentare și parlamentare, însă în cazul prezidențialelor s-a schimbat dimensiunea în primăvară, prin lege. Pentru 2 zile au fost pe afișiere afișele cu 5 cm mai mari și apoi au fost înlocuite cu cele cu dimensiunile actualizate. Agenția și-a asumat eroarea materială și suporta costurile de producție și înlocuire plus trimitere către filiale, curierii”, a declarat PNL pentru G4Media.ro, mai scrie Adevărul.

Partida Romilor Pro Europa a decis vineri să îl susțină pe Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale din acest an și să colaboreze cu Partidul Social Democrat la alegerile legislative din 1 decembrie.

„Cele două decizii au fost votate în cadrul Adunării Generale a Reprezentanților Comunităților de Romi din România, care a avut loc la Sala Palatului și la care a participat și premierul Marcel Ciolacu”, scrie Agerpres.

Ministerul Finanțelor a anunțat demararea unei noi sesiuni de cumpărare a titlurilor de stat Tezaur, începând de luni, 4 noiembrie.

„Aceste titluri vor avea maturități de 1 an, 3 ani și 5 ani, oferind dobânzi anuale de 5,95%, 6,70% și, respectiv, 7,10%. Investitorii persoane fizice înregistrați în Sistemul de Plasament Voluntar (SPV) pot achiziționa titlurile de stat Tezaur exclusiv online, în perioada 4 noiembrie – 5 decembrie, prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Printre operațiunile disponibile online se numără deschiderea unui cont de subscriere, efectuarea de subscrieri pentru titlurile Tezaur, precum și transferul de sume între conturile de subscriere. Pe lângă opțiunea de a cumpăra online, titlurile de stat pot fi achiziționate și direct de la unitățile Trezoreriei între 4 noiembrie și 6 decembrie. De asemenea, Compania Națională Poșta Română va vinde aceste titluri în mediul urban în perioada 4 noiembrie – 5 decembrie și în mediul rural între 4 noiembrie și 4 decembrie”, scrie România liberă.

Votul de duminică de la Chișinău este urmărit cu atenție, atât la București, cât și la Bruxelles și Moscova. Administrația Vladimir Putin urmărește alegerile prezidențiale din Republica Moldova, dar nu se va implica în ele, anunță Președinția Rusiei. Cetățenii moldoveni sunt puși să decidă duminică  viitorul Moldovei, o Moldovă europeană sau o Moldovă în sfera e influentă rusă.

„Monitorizăm alegerile prezidențiale din Republica Moldova, dar nu ne implicăm în scrutin, a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei”, scrie Gândul, citând Reuters.

„Republica Moldova organizează duminică turul al doilea al scrutinului prezidențial, iar președintele pro-european Maia Sandu va încerca să obțină un nou mandat, într-un stat care a devenit teren de dispute între Rusia și Uniunea Europeană. Dmitri Peskov a negat ferm acuzațiile Occidentului privind tentativele de interferențe în scrutinul prezidențial din Republica Moldova. La rândul său, Moscova a acuzat autoritățile din Republica Moldova că folosesc metode ilegale pentru marginalizarea politicienilor pro-ruși. Maia Sandu a afirmat că există «dovezi clare» că grupuri infracționale care au colaborat cu «forțe străine ostile» au încercat să cumpere voturi”, mai scrie Gândul.

Seară liniștită!

Republica Moldova alege între UE și Rusia was last modified: noiembrie 1st, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: