Ucraina evită intrarea în incapacitate de plată

11 aug. 2022
Vizualizari: 431

Seceta care afectează întreaga Europă determină o scădere dramatică a cotelor principalilor afluenți ai Dunării. Odată cu scăderea cotelor Dunării, dragarea fluviului Dunărea și efectuarea altor lucrări specifice au intrat pe ordinea de zi a ședinței Guvernului Ciucă, pentru a se evita blocarea transportului  pe Dunăre.

„Guvernul a aprobat alocarea din Fondul de intervenții aflat la dispoziția sa suma de 9,5 milioane de lei pentru executarea în regim de urgență a unor operațiuni de dragare a fluviului Dunărea și a altor lucrări specifice pentru a înlătura starea de risc generată de situația hidrologică critică actuală. Această măsură este necesară pentru a amenaja șenalul navigabil și pentru a asigura condițiile minime de navigație pe Dunăre pe sectorul comun româno – bulgar între kilometri 610 și 375 și pentru reducerea riscului de blocaj al traficului și a timpilor de așteptare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la Palatul Victoria, scrie Agerpres.

În aceeași ședință, Guvernul a aprobat și un proiect de modificare a Legii nr. 369/2004 privind aplicarea Convenției asupra aspectelor civile ale răpirii internaționale de copii.

„Potrivit unui comunicat al Guvernului, prin actul normativ, cu caracter de noutate, sunt introduse dispozițiile privind audierea minorului, precum și posibilitatea instanței de a lua prin încheiere măsuri pentru asigurarea contactului dintre copil și persoana care solicită înapoierea copilului, ținând seama de interesul superior al copilului.Totodată, prin proiectul de lege se urmărește înlăturarea unor dispoziții rămase din forma inițială a legii și care, din practică, s-au dovedit inaplicabile în raport cu atribuțiile Ministerului Justiției, în calitate de autoritate centrală desemnată după modificarea din anul 2014”, scrie Agerpres.

Embargoul european asupra cărbunelui rusesc a intrat în vigoare la patru luni după adoptarea sa, în cadrul celui de al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. Primele consecințe se văd deja. Cotidianul face o analiză a efectelor embargoului asupra economiilor unor țări europene.

„Embargoul decretat în aprilie de cei 27 devine efectiv la finalul unei perioade de tranziție de 120 de zile. Numai contractele comerciale încheiate înainte de 9 aprilie au putut fi onorate în această perioadă. Este vorba despre prima sancțiune a UE care lovește sectorul energetic rusesc. Europenii au decis apoi, la sfârșitul lui mai, un embargo progresiv până la sfârșitul lui 2022 asupra celei mai mari părți din petrolul rusesc. UE importa până anul trecut 45% din cărbunele său din Rusia pentru o sumă de 4 miliarde de euro pe an și anumite țări, precum Germania și Polonia de exemplu, care îl utilizau în producția de electricitate, erau în mod special dependente de cărbunele rusesc”, relatează Cotidianul.

„Embargoul total asupra cărbunelui rusesc îi împinge pe europeni să se aprovizioneze din alte părți – SUA (circa 17,5% din importurile de huilă ale UE în primul semestru), Australia, Africa de Sud sau chiar Indonezia. În contextul tensiunilor de pe piețe, ecuația se anunță complicată pentru Polonia, țară în mod tradițional minieră dar importatoare netă de cărbune. În contextul în care producția locală s-a ridicat în ultimii ani la circa 55 milioane de tone pe an, Polonia trebuie să mai importe circa 12 milioane de tone, dintre care zece din Rusia. Guvernul populist naționalist a impus de la jumătatea lui aprilie o interdicție totală a importurilor de cărbune rusesc, provocând grave penurii și creșteri vertiginoase ale prețurilor – tona de cărbune costă acum în Polonia de patru ori mai mult decât în urmă cu un an”, mai arată Cotidianul.

Presa internațională scrie că, Ucraina a evitat intrarea în incapacitate de plată. Creditorii externi ai acestei țări au acceptat cererea acesteia de a-i îngheța pentru doi ani datoria constituită din plăți, în contul unor obligațiuni internaționale în valoare de circa 20 de miliarde de dolari.

„Creditorii Ucrainei au fost de acord ca datoria de 20 miliarde de dolari să fie înghețată pentru 2 ani, deficitul țării ajungând la circa 5 miliarde dolari lunar. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în urma agresiunii militare ruse deficitul bugetar al Ucrainei a ajuns la circa 5 miliarde de dolari lunar. Statele Unite au anunțat luni că vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel la 8,5 miliarde de dolari asistența financiară pe care Washingtonul a acordat-o Kievului pentru acoperirea nevoilor bugetare de când a început agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. O sursă din guvernul german a anunțat săptămâna trecută că Uniunea Europeană intenționează la rândul ei să strângă până în septembrie un nou pachet de ajutor financiar destinat Ucrainei, în valoare de circa 8 miliarde de euro”, notează România liberă.

„Căile ferate lituaniene au anunțat miercuri că suspendă tranzitul către Kaliningrad pentru anumite mărfuri rusești al căror volum a atins limitele planificate”, informează AFP, citată de Știrile.tvr.ro.

„Mediile unor coduri de produse au fost deja atinse”, a declarat transportatorul public feroviar lituanian intervievat de AFP, mai notează Știrile.tvr.ro.

„Acestea includ produse din fier și oțel, cherestea, îngrășăminte și etilenglicol.(…) Tranzitul feroviar spre Kaliningrad a fost reluat în iulie, conform „orientărilor europene”, după ce fusese oprit luna precedentă de Vilnius în numele sancțiunilor europene ce vizează importurile de mărfuri rusești, impuse în urma invadării Ucrainei de către trupele ruse”, scrie site-ul Știrile.tvr.ro.

Seară liniștită!

Ucraina evită intrarea în incapacitate de plată was last modified: august 11th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: