Austria nu ne vrea în Schengen

6 dec. 2022
Vizualizari: 357

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat marți dimineața, într-o emisiune la postul public de televiziune, că Viena își menține dreptul de veto față de aderarea României și Bulgariei la Schengen și nu are de gând să-și schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie.

„În cursul anului, au ajuns la granițele Austriei 110.000 de imigranți ilegali, iar 75.000 nici măcar nu fuseseră înregistrați. 40 la sută dintre migranți au zburat direct la Belgrad, pentru a se îndrepta pe uscat spre Europa Centrală, alți 40 la sută au venit prin Turcia, Bulgaria și Serbia. O mică parte a ocolit gardul Ungariei de la granița cu Serbia și a ales ruta prin România. Avem cele mai multe solicitări de azil pe cap de locuitor, așa că trebuie să trimitem acest semnal de alarmă”, a spus ministrul de interne, Gerhard Karner, scrie News.ro.

O poziție asemănătoare a avut și cancelarul austriac, Karl Nehammer, aflat în vizită oficială la Tirana.

„Ministrul de interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali care au ajuns în Austria neînregistrați. Asta înseamnă că au trecut pe la granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Karl Nehammer, scrie News.ro.

Europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, a declarat marți, la Antena 3, că el nu crede că se mai poate face nimic în privința aderării la Schengen.

„O să spun exact ce gândesc și ce am aflat pe aici. Eu nu cred că se mai poate face nimic și nu știu ce naiba mai negociem, că toată lumea a recunoscut că am îndeplinit toate criteriile tehnice care trebuiau îndeplinite. Eu nu cred că vom fi nici pe ordinea de zi, țineți minte ce vă spun”, a spus Mihai Tudose, scrie News.ro.

„Va intra Croația fluierând și Bulgaria și cu noi nici nu vom fi pe ordinea de zi”, a mai afirmat europarlamentarul PSD, el adăugând că „prezența noastră pe ordinea de zi va necesita din partea unor state o poziție argumentată, de ce nu sunt de acord”, mai notează News.ro.

„Eu sper că data viitoare, că va fi și o dată viitoare. Acum, o să ziceți că fac politică dar principalii vectori, astăzi, când stăm de vorbă, în România sunt președintele, premierul, ministrul de Interne, ministrul de Externe. Toți din familia PNL, din familia de dreapta. Comisia este condusă de dreapta, Parlamentul este condus de dreapta, e familia lor politică”, a spus Tudose, menționând că țara care se opune, Austria, este guvernată de asemenea de dreapta, mai scrie News.ro.

Presa mai scrie azi că Ambasada Ucrainei din București a fost evacuată marți, după ce la această reprezentanță diplomatică s-au primit două plicuri suspecte.

„Alerta s-a dat în dimineața zilei de marți, 6 decembrie 2022. O persoană din cadrul ambasadei ar fi sunat la serviciul de urgență 112, anunțând primirea celor două plicuri. Personalul care lucra în clădire a fost evacuat. Circulația rutieră în apropierea clădirii a fost restricționată. Ambele plicuri par să fi fost expediate spre România din Germania. Cele două obiecte suspecte au fost ridicate de specialiștii SRI”, relatează România liberă.

„Înalta Curte de Casație și Justiție a decis luni încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri, Dorin Cocoș, care avea în primă instanță o condamnare de trei ani închisoare pentru trafic de influență într-un dosar privind retrocedări ilegale la ANRP, deoarece faptele s-au prescris”, scrie azi Cotidianul.

Decizia este definitivă.

„De condamnări au scăpat și Crinuța Dumitrean (fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP – 7 ani și 6 luni de închisoare în primă instanță), Sergiu Diacomatu (fost membru în aceeași comisie – 7 ani și 6 luni în primă instanță), dar și omul de afaceri Gheorghe Stelian, care primise 6 ani de detenție. Pedepsele aplicate în iunie 2018 de un complet de trei judecători au fost anulate luni de un alt complet de cinci judecători, care a fost nevoit să pună în aplicare o decizie a Curții Constituționale privind prescrierea faptelor”, arată Cotidianul.

„Pe de altă parte, judecătorii au menținut dispoziția de confiscare specială de la Dorin Cocoș a sumei de 10 milioane de euro. În plus, Emil Nuțiu trebuie să plătească în solidar cu Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian suma de 218 milioane lei (aproximativ 43 milioane euro), cu titlu de despăgubiri civile, actualizată în funcție de indicele de inflație”, mai notează Cotidianul.

Garda de Mediu din Oradea a confirmat descoperirea unui Piranha în apele Crișului Repede.

„Un exemplar de Piranha cu burtă roșie, specie de pește agresivă și extrem de vorace, originară din America de Sud,a fost găsit în apa Crișului Repede, în zona Podului Centenarului din centrul municipiului Oradea. Șeful Gărzii de Mediu Bihor a confirmat descoperirea și a alertat și alte instituții, pentru declanșarea unei anchete care să conducă la identificarea persoanei iresponsabile care a aruncat peștele în Criș, dar și la lămurirea ipotezei privind eventuala existență a Piranha în apa, mult mai caldă, a Peței, unde ar putea «extermina» fauna specifică a pârâului”, informează Bihoreanul, citat de Știrile Transilvaniei.

„Trebuie să verificăm dacă mai sunt și alți Piranha în Criș și nu cumva să fie și în Peța. În Criș, la temperaturile coborâte de acum, nu ar rezista, dar în Peța, unde e apă termală, ar putea trăi și să se înmulțească, cu consecințe grave pentru fauna din pârâu – clean, mreană și altele”, a spus șeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, notează Știrile Transilvaniei.

Seară liniștită!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Austria nu ne vrea în Schengen was last modified: decembrie 6th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: