Cancelarul german Olaf Scholz promite Ucrainei un nou sprijin financiar

8 sept. 2022
Vizualizari: 270

Deschidem revista din această seară cu intrarea României în spațiul Schengen, unul dintre obiectivele Guvernului Ciucă în 2022.

Radio Europa liberă publică azi o analiză pe această temă: „Cum își construiește România dosarul aderării la Schengen și ce șanse are să fie primită până la sfârșitul anului”.

„Avantajul practic pentru cetățeanul român, odată cu intrarea în spațiul Schengen, este că poate intra sau ieși din/spre Ungaria și, posibil, Bulgaria fără a mai opri la graniță, pentru controalele vamale și de frontieră. Asta pentru că Ungaria este deja membră Schengen, iar aderarea Bulgariei a fost analizată de organismele europene la pachet cu cea a României. România îndeplinește din 2011 toate condițiile impuse de legislația europeană pentru securizarea frontierelor. Însă, niciodată Consiliul Uniunii Europene nu a votat pentru eliminarea controalelor de la frontiera României cu alte țări membre Schengen”, relatează Radio Europa liberă.

Adevărul scrie pe aceeași temă, despre recenta declarație a ministrului de Externe polonez, Zbigniew Rau, care a anunțat sprijinul Poloniei, în procesul de aderare al României la spațiul Schengen, în cadrul unei întâlniri cu omologul său român, Bogdan Aurescu.

„Vreau, de asemenea, să îi mulțumesc în mod deosebit colegului meu (n.n. Zbigniew Rau), pentru sprijinul pe care Polonia l-a acordat și îl va acorda în continuare pentru obiectivul foarte important al României de aderare la spațiul Schengen. Este o confirmare pe care am primit-o și astăzi și îi mulțumesc din nou domnului ministru”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, scrie Adevărul.

„Am discutat și urmează să mai discutăm și în continuare despre necesitatea de a sprijini Republica Moldova și alte state din regiune, care au nevoie de sprijinul nostru pentru politica de reforme pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a mai spus Bogdan Aurescu, notează Adevărul

Potrivit șefului diplomației române, discuțiile au vizat și inițiativa comună a statelor, „de a revitaliza, de a adapta Parteneriatul Estic la realitățile de după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, la începutul acestui an, astfel încât să putem sprijini mai eficient partenerii noștri din est care sunt deja îmbarcați pe calea europeană – Republica Moldova, Ucraina, Georgia, căreia i-a fost recunoscută perspectiva europeană, dar și pentru a putea relaționa mai eficient cu Azerbaidjanul, cu Armenia și pentru a sprijini mai bine societatea civilă din Belarus”, mai arată Adevărul.

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a explicat joi de ce deputații social-democrați au votat pentru respingerea moțiunii simple a USR împotriva ministrului Energiei. Marcel Ciolacu a spus că, de fapt, a fost un vot pentru menținerea coaliției.

„Eu, în primul rând, aș vrea să le mulțumesc colegilor mei din PSD. Ei nu au dat un vot pentru un anumit ministru, au dat un vot pentru această coaliție. Nu poți să dai altfel de vot decât s-a decis și să ai pretenția că menții o coaliție. Nu există, în acest moment, în România, altă coaliție care poate să conducă România și le mulțumesc colegilor mei”, a afirmat președintele PSD, într-o declarație de presă susținută împreună cu premierul Nicolae Ciucă, președinte al PNL, notează Agerpres.

Procurorul general Gabriela Scutea a afirmat, miercuri, că în proiectele legilor justiției transmise la Parlament se regăsesc numeroase propuneri preluate de la instituția pe care o conduce, însă sunt unele aspecte care trebuie îmbunătățite.

„Proiectele, inițiate de către Ministerul Justiției și aflate în dezbatere publică în mod excepțional pentru sistemul juridic pe o durată atât de îndelungată, din 2020 practic până în prezent, au suscitat din partea Ministerului public transmiterea în mod consecutiv a mai multor seturi de observații și propuneri, toate centrate pe întărirea capacității Ministerului public, raportat la situația în care ne găsim în prezent”, a afirmat procurorul general la dezbaterile din Comisia parlamentară specială pe legile justiției, scrie Agerpres.

„Gabriela Scutea a menționat că un «câștig deosebit» al acestor legi îl reprezintă prevederile privind atribuțiile Ministerului Public, subliniind că se referă la posibilitatea procurorului general de a infirma acte ale unui procuror subordonat, care nu este șef de secție sau șeful DNA, șeful DIICOT”, mai arată Agerpres.

Libertatea scrie azi că Simona Halep divorțează, la un an de la cununia civilă.
„Am hotărât de comun acord cu Simona să ne despărțim! Nu mai insistați, este ultima mea ieșire publică. De restul se vor ocupa avocații în cel mai civilizat mod cu putință. Mulțumesc de înțelegere!” a declarat Toni Iuruc, notează Libertatea.

„Simona Halep și Toni Iuruc s-au cununat civil pe 15 septembrie 2021, în Constanța. Căsătoria religioasă și petrecerea de după nuntă erau programate peste numai două luni, pe 13 noiembrie 2022, la Cazino Sinaia. Potrivit prosport.ro, Simona Halep (30 de ani) și Toni Iuruc (43 de ani) nu vor împărți nimic, aceasta fiind înțelegerea dintre ei din momentul în care s-au cunoscut: fiecare pleacă din căsnicie cu averea proprie”, mai notează Libertatea.

Cancelarul german Olaf Scholz a promis, miercuri, Președintelui Volodimir Zelenski că va continua să ajute Ucraina.

„Germania nu va înceta să susțină Ucraina militar, dar și în termeni politici, financiari și umanitari”, a spus Scholz, scrie dpa, citată de România liberă.

„Olaf Scholz reafirmă că va continua să dea ajutorul de război Ucrainei, dar este îngrijorat și de situația de la centrala Zaporojie”, mai scrie România liberă.

„Zelenski i-a mulțumit lui Scholz într-o postare pe Twitter după convorbirea lor telefonică, printre altele pentru confirmarea unui ajutor UE de 5 miliarde de euro. De asemenea, el a subliniat necesitatea unui program de ajutor al Fondului Monetar Internațional. Zelenski a mai menționat că a discutat cu cancelarul german despre posibilitatea unui nou ajutor militar pentru Ucraina”, mai notează România liberă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Președintele Rusiei a amenințat statele Uniunii Europene că Rusia va opri livrările de energie la iarnă, în timpul discuțiilor de la Forum Economic al Estului (EEF), dedicat Asiei, de la Vladivostok”, relatează site-ul rusesc Meduza, interzis de Moscova, citând din transmisiunea video în direct a evenimentului, arată Libertatea.

„Se vor lua niște decizii de natură politică și care contrazic contractele? Ei bine, pur și simplu, nu vom furniza nimic, dacă este în contradicție cu interesele noastre – în acest caz, cu cele economice. Nu vom furniza gaz, nici petrol, nici cărbune, nici păcură, nu vom furniza nimic. Ne vom respecta pe deplin obligațiile contractuale. Dar dacă cineva încearcă să ne impună ceva, atunci vreau să se știe că cei care impun nu sunt astăzi în situația de a ne dicta voința lor. Lasă-i să se îmbrace. Dacă ne întoarcem la cei despre care ați vorbit, nu vom furniza nimic, așa cum am spus, în afara cadrului contractelor. Nu vom face nimic forțat. Și ne va mai rămâne un singur lucru, un singur lucru, ca într-un cunoscut basm rusesc, să spunem: «Rece, îngheață, coadă de lup!»”, a spus Președintele Putin, scrie Libertatea.

Seară liniștită!

Cancelarul german Olaf Scholz promite Ucrainei un nou sprijin financiar was last modified: septembrie 8th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: