Turcia ar putea aproba aderarea Finlandei la NATO

16 mart. 2023
Vizualizari: 218

Deschidem Revista din această seară cu noua lege a învățământului care face obiectul unei adrese comune transmisă Ministerului Educației de către Patriarhia Română și mai multe culte religioase din România.

„Învățământul public din România trebuie/ar trebui să rămână total ocrotit de orice formă de ideologizare. Studiul religiei acceptate de stat nu constituie o asemenea formă, întrucât religia creștină este fundamentul real al culturii umaniste europene și așa trebuie înțeleasă în școală. Știința europeană însăși a încolțit nu în pofida creștinismului, ci chiar în solul său, datorită lui”, arată Patriarhia Română, într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

„Obligația de a promova «diversitatea sexuală» în școală, de a li se prezenta copiilor ca «normalitate» posibilitatea aberantă de a-și schimba genul din masculin în feminin sau «neutru» (genuri strict gramaticale, nu biologice), dar și prezentarea unor forme de sexualitate marginală ca «firești» este una total abuzivă și nocivă pentru formarea intelectuală și morală a unor tineri care trebuie să se pregătească în anii de acumulări culturale pentru viața și societatea reale, nu utopice, sprijinite pe familia naturală datorită căreia istoria omenească a mers și merge mai departe”, precizează Patriarhia, mai scrie Agerpres.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că egalizarea vârstei de pensionare în cazul femeilor cu bărbații este un lucru asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență.

„E un lucru asumat în PNRR. Sunt multe reforme trecute acolo. PNRR a fost secretizat, nu am avut acces la el, l-am cerut în Parlament. (…) A existat o negociere între familiile europene în acel moment, fiindcă Partidul Social Democrat ar fi putut bloca întreg programul din toată Europa și am considerat că nu e corect așa”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, la Digi 24, scrie Agerpres.

Președinele PSD a fost întrebat, de asemenea, dacă vârsta de pensionare e un subiect în România.

„Uitați-vă ce se întâmplă în Franța. Este în PNRR trecut un jalon, aflăm acum detaliile. Fostul ministru al Muncii spune că nu știe ce e în PNRR și că a fost modificat ce a propus. Nu e momentul să ajungem la asemenea discuții. Trebuie o corelare între vârsta de pensionare și speranța de viață. Avem o speranță de viață mai redusă față de celelalte state europene, nu poți să aplici reguli în România ca în Franța. Nu e momentul să ajungem iar la o criză socială pe niște povești. Oamenii se simt nedreptățiți. Cred că prioritatea noastră e să creștem speranța de viață, pe urmă vorbim de modificări”, a mai spus Marcel Ciolacu, notează Agerpres.

Curtea de Apel Craiova a dispus, miercuri, încetarea procesului penal împotriva lui Darius Vâlcov pe motiv că faptele s-au prescris, fiind anulată o condamnare de 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare, primită de acesta la instanța de fond.

„În baza art. 421 pct. 2 lit. a) C. proc. pen., admite apelul declarat de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, împotriva sentinței penale nr.309 din 21.07.2020 pronunțată de Tribunalul Dolj, în dosarul nr. 43049/3/2015. Desființează hotărârea instanței de fond în parte, sub aspectul laturii penale și, rejudecând: în temeiul art.396 alin.6 Codul de procedură penală, raportat la art. 16 lit. f) din Codul de procedură penală, dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Vîlcov Darius Bogdan, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență”, se arată în decizia Curții de Apel Craiova, scrie Cotidianul.

„Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în anul 2015 de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt pentru instigare la dare și luare de mită. El era acuzat în acest dosar că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, în calitate de primar, i-a pretins unui om de afaceri – denunțător în cauză – aproximativ 10% din sumele încasate de o societate de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva firmă, printr-o altă intermediară, peste 2,1 milioane lei”, mai arată Cotidianul.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, la Digi 24 că nu exclude posibilitatea de a candida la prezidențiale în tandem cu Nicolae Ciucă, în calitate de Premier.

„E un scenariu, nu-i exclus, dar nu e un scenariu simplu. În partide e puțin probabil să se accepte să nu aibă candidat. În Partidul Social Democrat am schimbat regulile de desemnare a candidatului și e mult mai corectă abordarea noastră. Prioritățile pentru noi rămân prețurile”, a spus Ciolacu, scrie Agerpres.

„Îmi mențin părerea că cea mai bună soluție e o coaliție între Partidul Social Democrat și PNL, văd o colaborare și din 2024. Cum creionăm acest lucru, cum ducem discuțiile, vedem în perioada următoare. Acum trebuie să ne ridicăm la așteptările românilor. Dacă mergem separat, e greu să mai creionezi o coaliție. Are și politica limitele ei. Dacă facem o alianță politică, cred că vom avea un viitor comun în 2024 în ce privește majoritatea parlamentară”, a mai afirmat Ciolacu, mai arată Agerpres.

Șocul falimentului băncilor americane Silicon Valley și Signature Bank se resimte și pe piața bancară europeană.

„Acțiunile băncilor europene au scad puternic miercuri, iar Credit Suisse a coborât la un nou minim istoric, pierzând o cincime din valoare, după ce principalul său acționar, Saudi National Bank, a anunțat că nu își poate majora participația de 10 la sută, invocând probleme de reglementare”, relatează Reuters, citată de News.ro.

„Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit la un moment dat, miercuri, pierzând peste 22%. (…) Indicele acțiunilor bancare europene (.SX7P) a scăzut în tranzacțiile de dimineață cu 5%, atingând cel mai scăzut nivel din 4 ianuarie. Indicele a pierdut 13% din valoare începând de miercurea trecută, marcând cea mai mare pierdere de la o săptămână la alta de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut”, scrie News.ro.

„Acțiunile băncii elvețiene UBS (UBSG.S) scăzuseră cu 6,8%. băncile franceze BNP Paribas (BNPP.PA) și Societe Generale (SOGN.PA) au înregistrat scăderi de 8,7% și, respectiv, 9,5%.Banca spaniolă Banco de Sabadell (SABE.MC) și cea germană Commerzbank (CBKG.DE) au scăzut cu 6,5-7,5%”, mai arată News.ro.

„Banca Centrală a Elveției a anunțat, miercuri, că este pregătită să ofere sprijin financiar pentru Credit Suisse, după ce acțiunile celui de-al doilea creditor ca mărime al țării s-au prăbușit cu până la 30%”, informează CNN, citat de Libertatea.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Într-un comunicat de presă emis împreună cu FINMA, autoritatea elvețiană de reglementare a pieței financiare, Banca Națională a Elveției (SNB) a precizat că Credit Suisse (CS) îndeplinește «cerințele stricte de capital și lichiditate» impuse băncilor importante pentru sistemul financiar”, scrie Libertatea.

„Deja aflați în dificultate după eșecul de săptămâna trecută al Silicon Valley Bank din Statele Unite, investitorii au început să renunțe la acțiunile băncii elvețiene, ceea ce a dus la prăbușirea acestora la un nou minim istoric, după ce Banca Națională Saudită, cel mai mare acționar al Credit Suisse, a exclus posibilitatea de a mai oferi susținere financiară suplimentară pentru creditorul elvețian”, mai arată Libertatea.

Președintele finlandez, Sauli Niinisto, a declarat, miercuri 15 martie, că Turcia a decis să aprobe aderarea Finlandei la NATO.

„Un oficial turc de rang înalt a declarat că oferta Finlandei va fi aprobată independent de cea a Suediei. Celălalt oficial a declarat că modul în care Finlanda abordează organizațiile teroriste se aliniază cu sensibilitățile Turciei și că Helsinki a luat măsuri în acest sens. De asemenea, Erdogan a lăsat să se înțeleagă că Turcia ar putea ratifica în curând cererea Finlandei de aderare la NATO, permițând țării să se alăture alianței militare, dar va fi separată de Suedia”, arată România liberă.

„Oricare ar fi procesul, acesta va funcționa. Noi ne vom face partea noastră. Ne vom respecta promisiunea. Ne vom întâlni cu președintele vineri și ne vom îndeplini promisiunea pe care am făcut-o”, a declarat Președintele Erdogan, scrie România liberă.

Seară liniștită!

 

Turcia ar putea aproba aderarea Finlandei la NATO was last modified: martie 16th, 2023 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: