A fost ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumat de România la aderarea la UE

23 nov. 2022
Vizualizari: 736

Comisia Europeană a anunțat, marți, că România și-a îndeplinit angajamentele din MCV asumate la aderarea la Uniunea Europeană și a recomandat, după 15 ani, ridicarea acestui instrument prin care au fost monitorizate progresele din domeniul justiției.

„Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare și Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiționalitățile pot fi închise în mod satisfăcător”, se arată în cel mai recent raport MCV, prezentat marți de Comisia Europeană, scrie Agerpres.

Evaluarea «remarcă pozitiv eforturile semnificative ale României pentru implementarea tuturor acestor recomandări prin legi, politici și instrumente noi pentru a întări sistemul judiciar și a combate corupția», se arată într-un comunicat al Executivului UE. Printre reformele importante se numără legile justiției recent adoptate și o nouă strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar. Comisia notează de asemenea angajamentul României de a ține cont de opinia Comisiei de la Veneția în privința legilor justiției și să ia măsuri suplimentare dacă va fi nevoie”, mai notează Agerpres.

Ridicarea MCV pentru România a fost salutată de Președintele Klaus Iohannis.

Astăzi este un nou pas semnificativ pentru România a făcut un nou pas semnificativ în procesul de integrare în UE. MCV s-a încheiat azi pentru țara noastră. Avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept și s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupției. Comisia Europeană a confirmat progresul făcut de România în cadrul acestui mecanism, ceea ce înseamnă că îndeplinim criteriile și obiectivele fixate prin MCV.”, a spus Președintele Iohannis, scrie RFI

Acesta este ultimul raport MCV pentru țara noastră. De acum înainte România va fi la fel ca toate statele membre monitorizată doar prin mecanismul generalizat privind statul de drept.”, a mai declarat Klaus Iohannis, notează RFI.

Mulțumesc Comisiei Europene, Președintei Ursulei von der Leyen pentru sprijin și dialog. Dialogul a vizat și Comisia de la Veneția care a constatat recent că legile justiției respectă standardele europene.”, a mai spus șeful statului, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, arată RFI.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți, 22 noiembrie, că rezultatele comunicate în urma comisiilor de verificare tehnică dau motive de speranță privind includerea României în Spațiul Schengen chiar în luna decembrie.

„Decizia de astăzi ne bucură, dar ne și responsabilizează să continuăm în același ritm reformele”, a spus Premierul Ciucă, scrie Libertatea.

„Legile Justiției adoptate și promulgate de curând reprezintă una dintre cele mai importante reforme din domeniu din ultimii ani. Ridicarea MCV este un nou pas important pe care îl facem în vederea atingerii obiectivului nostru de țară: aderarea la Spațiul Schengen”, a mai adăugat Nicolae Ciucă, notează Libertatea.

„Plecarea Enel din România nu ar trebui privită ca o tragedie, iar clienții nu vor fi afectați”, a afirmat, marți, Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței, notează Agerpres.

Enel era un operator în expansiune și am apreciat poziția lor în piață. Se schimbă proprietarul, nu dispare compania. Vă dau exemplul CEZ, care se numește în continuare CEZ, deși proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiții australian localizat la Londra. Dar clienții au contract cu compania CEZ și primesc serviciile CEZ. Nu există niciun motiv pentru care vânzarea ar afecta clienții. Ieșirea unei companii nu este o tragedie în sine, companiile vin și ies. Repet, la CEZ, schimbarea mi s-a părut că a decurs bine, nu am văzut nicio schimbare în piață. Nu văd de ce ieșirea Enel ar trebui privită altfel decât ieșirea CEZ”, a mai arătat Chirițoiu, scrie Agerpres.

România și Bulgaria vor relua negocierile pentru a construi hidrocentrala de la Turnu Măgurele – Nicopol”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, notează Cotidianul.

Proiectul hidrotehnic va avea 840 MW putere instalată, din care 420 MW partea românească, cu o producție totală de 4400 GW pe an, respectiv 2200 GW pentru România. Astăzi am convenit cu ministrul Energiei din Bulgaria Rosen Hristov că este un proiect necesar, foarte important pentru asigurarea independenței și securității energetice. Am purtat aceste discuții cu ministrul Hristov la cea de-a 26-a Conferință organizată de Institute of Energy for South-East Europe cu tema «Energy & Development 2022», de la Atena”, a spus ministrul român, scrie Cotidianul.

Orașul-port Sevastopol, unde se află și principala bază a Flotei ruse a Mării Negre, a fost atacat cu drone de trupele ucrainene.

Armata ucraineană a atacat, marți seară, mai multe ținte din orașul Sevastopol din Crimeea, regiune anexată de ruși în 2014. Administrația locală a anunțat că două drone ar fi fost doborâte de apărarea antiaeriană, iar surse ucrainene spun că în oraș s-au înregistrat peste 15 explozii. Kievul pune presiune și pe unitățile ruse care s-au retras la sud de Nipru, cu ajutorul lansatoarelor de rachete ghidate HIMARS”, notează Știrile ProTV.

Rușii au răspuns la atacul ucrainenilor prin bombardarea orașului Herson.

Pentru locuitorii din estul Ucrainei, situația este însă una critică. În orașul Lîman, eliberat în urmă cu mai bine de o lună, puținii oameni care au mai rămas aici trăiesc în condiții precare, fără electricitate, apă sau gaze. Și riscă să piară în bombardamente și, mai nou, de frig. Unii locuiesc în pivnițe de poeste o jumătate de an. În Herson, situația e la fel de gravă. Curentul electric este sporadic, oamenii tremură în case și încă nu au apă curentă. În plus, rușii au început să bombardeze masiv orașul cu artilerie și mortiere amplasate pe malul stâng al râului Nipru”, mai arată Știrile ProTV.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a anunțat marți după-amiază că Ucraina va primi 2,5 miliarde de euro, în cadrul asistenței financiare pentru acoperirea nevoilor curente.

„Comisia Europeană transferă Ucrainei încă 2,5 miliarde de euro. Plănuim să oferim 18 miliarde în 2023, prin tranșe constante, pentru remedierea urgentă a problemelor și relansare rapidă, care să conducă la o reconstrucție de succes”, a scris Ursula von der Leyen, pe Twitter, notează România liberă.

Ungaria se opune acestei decizii a Comisiei Europene.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat vineri că se opune inițiativei Comisiei Europene privind furnizarea de asistență financiară Ucrainei prin asumarea în comun a creditării de către statele Uniunii Europene”, mai arată România liberă.

Seară liniștită!

 

A fost ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare asumat de România la aderarea la UE was last modified: noiembrie 23rd, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: