Criza politică se prelungeşte

6 oct. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 167

Deschidem Revista din această seară cu declarația Președintelui Klaus Iohannis, oferită presei imediat după căderea Guvernului Cîțu. Președintele Klaus Iohannis anunță că primele negocieri cu partidele, pentru formarea unui nou Executiv, vor începe săptămâna viitoare, pentru a da timp partidelor să se întrunească în forurile interioare și pentru a găsi soluții pentru ieșirea din criză.

„«În ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică, majoritatea lucruri urâte. Politicienii s-au obișnuit să se arate unul pe celălalt cu degetul, să se acuze de diferite lucruri, asta inclusiv în interiorul partidelor. Oamenii nu știu ce să mai înțeleagă. Este o situație complicată, o situație care a fost generată de această moțiune și de trecerea ei prin Parlament de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români și așa mai departe. Haideți să vedem totuși ce s-a întâmplat, dincolo de aceste declarații. USR a fost parte din coaliția de guvernare, USR a plecat din Guvern și a votat, împreună cu PSD și AUR, moțiunea de cenzură de astăzi. Astea sunt faptele, restul este discurs politic sau demagogie sau cum doriți să-i spuneți», a afirmat șeful statului, într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni”, relatează Agerpres.

Odată cu trecerea moțiunii PSD și căderea Guvernului Cîțu, președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că nu va negocia cu PNL și mizează pe alegeri anticipate.

„«Prioritățile românilor sunt cu totul altele, avem legi cum sunt plafonarea prețurilor la energie, de două săptămâni stă în Parlament, nimeni nu mai discută. Opțiunea noastră este foarte clară. Ori își refac această alianță a perdanților, dar e aceeași Mărie cu altă pălărie, fiindcă ei se vor certa, din nou, peste 2-3 luni. O variantă este că își refac alianța, treaba lor cu cine vin prim-ministru, e treaba lor pe cine desemnează Iohannis. Oricum, încalcă Constituția, în continuare. Ori alegeri anticipate. Nu mai există altă soluție. Noi nu negociem cu PNL. Nu neapărat că nu ne-am dori, dar este exclus în acest moment să mai negociem cu PNL în ceea ce privește o susținere de Guvern minoritar. Este o asemenea bucurie în rândul Românilor că a plecat acest Guvern, încât, oricâte socoteli politice ai face, nu poți să vii cu ei», a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3, marți seară”, scrie News.ro.

41 de parlamentari, susținători ai fostului președinte Ludovic Orban, au transmis, marți, o scrisoare deschisă în care se precizează că Orban este cea mai potrivită persoană să negocieze refacerea coaliției de guvernare.

„Susținem refacerea coaliției de guvernare în jurul PNL, alături de USR PLUS, UDMR și grupul minorităților naționale, ca fiind singura formulă politică în acord cu votul exprimat de cetățeni în urmă cu un an de zile. Respingem orice fel de înțelegere sau colaborare de natură a învesti un nou Guvern cu sprijinul PSD. Considerăm că cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliției de guvernare și să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru este Ludovic Orban”, spun aleșii PNL, notează News.ro.

Campanie Craciun UJmag 2020

„Ludovic Orban este reprezentantul PNL care se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experiență politică și guvernamentală, dovedite în calitate de prim-ministru în cea mai grea perioadă cu care s-a confruntat România chiar de la debutul pandemiei. Situația de criză în care se găsește România nu lasă loc de experimente politice. Facem apel la maturitate politică și înțelepciune din partea tuturor actorilor politici și parlamentarilor Partidului Național Liberal, precum și din partea celorlalte formațiuni politice parlamentare care și-au exprimat dorința de a continua guvernarea alături de PNL, prin susținerea lui Ludovic Orban ca prim-ministru”, mai spun parlamentarii semnatari ai scrisorii, scrie News.ro.

România liberă scrie că PNL îl va propune iarăși pe Cîțu pentru postul de premier, după cum a anunțat, marți seară, Lucian Bode.

„Vom merge la Cotroceni, așa cum a anunțat președintele României, domnul Klaus Iohannis, la consultări. PNL are o decizie foarte clară: Biroul Executiv propune Biroului Național ca președintele PNL, Florin Cîțu, să fie propunerea noastră de prim-ministru și nu avem alte variante pe care unii le lansează. Suntem determinați să mergem cu această propunere la Cotroceni”, a declarat Lucian Bode la postul Antena 3, scrie România liberă.

„Se vehiculează și ideea că PNL va propune mai întâi un «premier de sacrificiu». Acesta ar putea fi Dan Vîlceanu, care a fost ministru de Finanțe în Guvernul Cîțu. Dan Vîlceanu susține însă că în PNL nu s-a discutat să fie propus el”, mai arată România liberă.

Dacian Cioloș, președintele USR, a avut o primă reacție pe Facebook, după căderea Guvernului Cîțu.

„«Drum bun, domnule Cîțu! O țară întreagă a stat blocată în demisia dumneavoastră și iată că, astăzi, demiterea a avut loc. E important ca, din acest moment, criza politică provocată de premierul Cîțu să se încheie cât mai repede. (…) L-am auzit pe domnul Cîțu spunând că am trădat coaliția. Noi nu am trădat coaliția, pentru că nu avem datorii față de coaliție, ci față de programul la care ne-am angajat în fața celor care ne-au votat. Nu avem loialitate față de persoane, ci față de principii. Între noi, diferența este uriașă și l-aș îndemna la mai multă cumpătare. Până una alta, așteptăm o reacție echilibrată de la PNL, vrem să înțelegem ce își doresc în continuare și vom vedea în funcție de negocierile de la Cotroceni în ce direcție o vom lua. Ne abținem de la mai multe comentarii și propuneri până când nu avem o propunere realistă de coaliție guvernamentală. Suntem pregătiți să reluăm discuțiile în condiții civilizate și rezonabile, care exclud orice balet politic de genul celui practicat de Florin Cîțu în ultimele luni», a scris Dacian Cioloș, pe contul său de pe rețeaua social”, scrie Cotidianul.

Copreședintele AUR, George Simion, spune că formațiunea politică are o propunere de Guvern de specialiști și vorbește chiar și de suspendarea președintelui Klaus Iohannis.

„«Noi avem o propunere de Guvern de specialiști. Sperăm să nu se mai cramponeze Klaus Iohannis de Florin Cîțu. Nu avem încredere nici în domnul Orban, nici în domnul Rafila. Suntem de acord cu alegerile anticipate. Mergem până la capăt. Dacă ne va ignora, ne vom gândi și la suspendarea lui Klaus Iohannis. Florin Cîțu este demis și trebuie să părăsească Palatul Victoria», a spus copreședintele AUR, George Simion”, mai arată Cotidianul.

La Chișinău, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut, marți seară, chiar în clădirea procuraturii unde urma să susțină o conferință de presă.

„Alexandr Stoianoglo va fi plasat în arest preventiv pentru 72 de ore. În timpul reținerii, el a declarat că aceste acțiuni reprezintă «o răzbunare a președintelui» și «revenirea la stat capturat». Potrivit unor imagini video difuzate în presă, mascații de la Serviciul de Informații și Securitate au descins în clădirea Procuraturii unde au efectuat percheziții. Dosarul a fost inițiat de un procuror anticorupție desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor după examinarea sesizării deputatului PAS, Lilian Carp. Lui Alexandr Stoianoglo i se incriminează, între altele, că ar fi semnat acte care au facilitat spălările de bani în dosarul Laundromatul rusesc și că l-a achitat în dosarul fraudei bancare pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon”, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Criza politică se prelungește was last modified: octombrie 6th, 2021 by Claudiu Pamuc
Videoconferința regională de insolvență Buzău

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter