Negocieri pentru un nou Guvern

16 dec. 2024
Vizualizari: 1529

Numirea unui nou Guvern este prioritatea acestor zile în spațiul politic românesc. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, că Partidul Social Democrat trebuie să dea premierul, potrivit principiului democratic de desemnare a șefului Guvernului din rândul formațiunii care a obținut cele mai multe mandate.

„Iau aici în calcul un singur principiu democratic, care spune în felul următor: cel care are cele mai multe mandate. PSD-ul trebuie să dea primul ministru. Asta este principiu democratic. De foarte multe ori s-a întâmplat în România că au încercat și au și fentat acest principiu. Și cel care nu avea cele mai multe mandate a primit această posibilitate, de unde au început probleme. Deci trebuie să învățăm din greșelile din trecut, nu greșelile mele, fiindcă nu eu am fost în această situație, dar nu trebuie să încercăm să fentăm direcția pe care ne-au dat-o cetățenii. Deci direcția este, ei au câștigat, e adevărat, nu mai au 30-40%, au doar 22%, dar ei au câștigat și cu asta basta. Deci diferența între PSD și PNL foarte mare în acest moment ar fi o greșeală dacă cineva ar specula să fentăm iarăși acest principiu democratic”, a afirmat Kelemen Hunor, scrie Agerpres.

Și Gândul scrie azi despre negocierile pentru noul Guvern și despre cum își împărți partidele portofoliile.

„O nouă rundă de negocieri a început duminică la prânz între partidele din coaliția proeuropeană formată din PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale, la Parlament. Discuțiile sunt concentrate pe repartizarea funcțiilor de conducere din Camera Deputaților și Senat, spun sursele Gândul”, relatează Gândul. 

„Potrivit ultimelor negocieri, una dintre principalele modificări vizează reducerea numărului de ministere, Guvernul urmând să fie mai suplu, cu 16 ministere, față de 18 câte sunt în prezent. Ministerele vor fi distribuite în funcție de ponderea fiecărei formațiuni politice în Parlament. Astfel, structura guvernamentală va arăta astfel: PSD: 7 ministere, PNL: 4 ministere, USR: 3 ministere, UDMR: 2 ministere”, mai scrie Gândul.

Uniunea Salvați România este interesată de un portofoliu la Finanțe și cere Executivului actual datele „reale” privind execuția bugetară și discuțiile cu Comisia Europeană despre reducerea deficitului.

„USR cere publicarea execuției bugetare, a datelor reale pe care se bazează bugetul pe anul 2025. De ce cerem asta? Ca să știm pe ce s-au cheltuit banii noștri în 2024. Ca să înțelegem cum arată cu adevărat economia României. Și mai ales, ca să luăm decizii corecte pentru 2025. Fără cifre clare, nu putem repara nimic. USR cere datele reale privind execuția bugetară și discuțiile cu Comisia Europeană despre reducerea deficitului. Nu mai vrem cârpeli de moment, vrem reforme”, transmite USR, sâmbătă, pe Facebook, relatează Agerpres.

„Conform aceleiași surse, datoria externă a României a crescut cu 18 miliarde de euro în primele zece luni din 2024, ajungând la 186 miliarde de euro”, mai scrie Agerpres.

Presa mai scrie despre apelul prin care cere Avocatului Poporului „să iasă din tăcerea complice și să ia atitudine” și să apere drepturile fundamentale ale românilor.

„În ultimele zile, România a devenit scena unei demonstrații de forță fără precedent. Oameni ridicați de pe stradă, anchetați pentru opiniile lor exprimate public, iar cătușele au devenit simbolul represiunii televizate. Această situație gravă nu poate fi ignorată. Facem un apel public urgent către Avocatul Poporului să apere drepturile fundamentale ale românilor, în special dreptul de a alege și libertatea de exprimare, valori sacre într-o democrație. Evenimentele recente ne fac să ne întrebăm cine dă aceste ordine. Sunt ele decise la cel mai înalt nivel sau sunt rezultatul unui exces de zel al unor instituții dornice să pună pumnul în gură românilor? Oricare ar fi răspunsul, rezultatul este același: un atac grav la adresa drepturilor și libertăților fundamentale”, se arată într-un comunicat transmis duminică de AUR, scrie Cotidianul.

Potrivit AUR, „românii sunt tratați ca inamici în propria lor țară pentru simplul fapt că au curajul să-și exprime public nemulțumirea față de regimul condus de Klaus Iohannis, față de anularea dreptului de a alege”, mai arată Cotidianul.

Facem un apel la ministrul de interne, Cătălin Predoiu, la ministrul justiției, Alina Gorghiu, la premierul Marcel Ciolacu și la toți șefii instituțiilor de forță să dea dovadă de responsabilitate și să oprească escaladarea acestor abuzuri. O țară nu poate fi guvernată prin frică și intimidare. Represiunea nu va reduce nemulțumirile, ci le va amplifica, riscând să ducă la un conflict social major”, mai transmite AUR, notează Cotidianul.

Premierul italian Giorgia Meloni și-a anunțat duminică demisia anticipată din funcția de președinte al grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR).

„«Am acceptat, așa cum mi s-a cerut, să prelungesc sfârșitul mandatului meu» în funcție, iar după alegerile europene cred că mi-am îndeplinit sarcina, și de aceea vreau să anunț că urmează să demisionez din funcția de președinte al Conservatorilor Europeni”, a spus  Giorgia Meloni, notează Evenimentul zilei.

Giorgia Meloni a remarcat că ECR „merită să aibă un președinte cu normă întreagă” care să preia conducerea grupului.

„Vom deschide candidaturile și presupun că cea a lui Morawiecki va fi printre ele. Mateusz, aceste aplauze sunt o confirmare a faptului că te voi sprijini în această bătălie”, a adăugat premierul Italian Meloni, mai arată Evenimentul zilei.

Seară liniștită!

Negocieri pentru un nou Guvern was last modified: decembrie 16th, 2024 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: