PSD, creştere de 7 procente în sondaje, faţă de 2020

26 ian. 2023
Vizualizari: 174

Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a realizat, în perioada 10-20 ianuarie 2023, un sondaj de tip omnibus, pe un eșantion de 1067 de persoane cu vârsta peste 18 ani, cu o marjă de eroare de 3%. Deși sodajul plasează PSD pe primul loc, totuși acest partid rămâne captiv în alianța cu PNL, dacă dorește să guverneze și să aibă o majoritate confortabilă în Parlament. În cazul unor alegeri anticipate, potrivit sondajului CURS principalele forțe politic ar obține următoarele procente: „PSD – 36%, PNL – 22%; AUR – 14%; USR – 8%; UDMR – 5%; PMP – 4%; PUSL – 4%; Alt partid (Forța Dreptei, ALDE, REPER, SOS România, Pro România, PER, ApP) – 7%”, relatează Gândul.

„Comparând rezultatele sondajului din prezent cu cifrele obținute la alegerile parlamentare din 2020 se observă o creștere semnificativă la PSD (de la 28,9%, la 36%) și AUR (de la 9%, la 14%), în timp ce liberalii au scăzut în topul preferințelor românilor (de la 25%, la 22%). La fel, pe tobogan este și USR (de la 15%, la 8%)”, mai arată Gândul.

„Tancurile Leopard 2 ar putea fi operaționale în Ucraina în aproximativ trei luni, pentru că mai întâi se va face instruirea și apoi tancurile vor fi trimise la Kiev”, a declarat, miercuri, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, citat de CNN, scrie Libertatea.

„Potrivit ABC News, care citează un oficial ucrainean de rang înalt, în timpul discuțiilor de la baza aeriană Ramstein, 12 țări au fost de acord să furnizeze aproximativ 100 de tancuri Leopard 2 Kievului. 14 dintre acestea vor pleca din Germania. Livrarea de Leopold 2 a fost aprobată, miercuri, de cancelarul german Olaf Scholz, după o perioadă de ezitare și presiuni diplomatice”, mai arată Libertatea.

După anunțul Germaniei că va furniza, tancuri Leopard 2, Ucrainei, și SUA anunță că va oferi Ucrainei 31 de tancuri de luptă Abrams.

„Președintele Joe Biden a anunțat miercuri că SUA vor trimite 31 de tancuri de luptă Abrams în Ucraina și a subliniat că această decizie nu trebuie interpretată ca un gest ofensiv la adresa Rusiei, ci un ajutor pe care aliații îl acordă Ucrainei pentru a se apăra”, relatează News.ro.

„Joe Biden a declarat că îi este «recunoscător» cancelarului Olaf Scholz pentru că «a făcut un pas înainte» pentru a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei și pentru «leadership-ul și angajamentul său ferm» de a sprijini Kievul. (…) El a mulțumit fiecărei țări în parte care sprijină Ucraina și care a participat la reuniunea miniștrilor apărării de săptămâna trecută de la baza aeriană Ramstein din Germania”, mai arată News.ro.

„OMS a lansat luni un apel la «o acțiune imediată și coordonată» în vederea eradicării medicamentelor neconforme și contrafăcute după decesul a peste 300 de copii din cauza unor siropuri de tuse contaminate”, informează AFP, citată de Cotidianul.

„Peste 300 de decese au fost asociate cu administrarea unor astfel de medicamente în trei dintre aceste țări: Gambia, Indonezia, Uzbekistan, a precizat organizația, adăugând că cele mai multe dintre decese s-au înregistrat în rândul «copiilor sub cinci ani». Incidentele semnalate vizează contaminarea confirmată sau suspectată a unor siropuri de tuse fabricate în India, cu un conținut ridicat de dietilen glicol și de etilen glycol”, scrie Cotidianul.

„Aceste substanțe contaminante sunt produse chimice toxice utilizate ca solvenți industriali sau în soluții antigel și pot fi mortale chiar dacă sunt ingerate în cantități mici”, a avertizat OMS, adăugând că „nu ar trebui să se găsească niciodată în medicamente”, mai notează Cotidianul.

Presa scrie azi și despre situația politică de la sud de Dunăre, acolo unde Parlamentul bulgar este la un pas de dizolvare.

„Criza politică din Bulgaria se agravează, în condițiile în care partidele reprezentate în Parlament nu au reușit, după luni întregi de negocieri, să formeze o coaliție guvernamentală. Președintele Rumen Radev a anunțat dizolvarea Parlamentului pentru 3 februarie a.c. și noi alegeri anticipate pentru data de 2 aprilie a.c.”, transmite corespondentul RFI la Sofia.

„Din 2020 până în prezent au avut loc nu mai puțin de cinci runde de alegeri legislative anticipate, în urma cărora s-a reușit formarea doar a unui singur guvern, cel condus de pro-occidentalul Kiril Petkov, care nu a rezistat însă decât șapte luni, datorită conflictelor din interiorul coaliției fragile, formate din patru partide. (…) Între timp probleme extrem de grave și urgente, precum ajutorul care trebuie acordat Ucrainei, inflația în creștere sau aprovizionarea cu gaze naturale, sunt gestionate de guverne interimare, numite de președintele pro-rus Rumen Radev”, mai precizează corespondentul RFI.

Peste 150 de generali din armata maghiară au fost forțați să se pensioneze.

„Peste 150 de generali și ofițeri din armata maghiară s-au trezit demiși de Ministerul Apărării din Ungaria. (…) Cei peste 150 de generali și colonei din armata maghiară ar fi fost demiși cu efect imediat, fiind forțați să se pensioneze anticipat din ministerul condus de Kristóf Szalay-Bobrovniczky. Un nou decret de guvern a permis ministrului apărării să înceteze unilateral serviciul militarilor care au împlinit vârsta de 45 de ani și au cel puțin 25 de ani de serviciu efectiv, cu un preaviz de două luni”, relatează Gândul.

Deputatul din opoziție, Ágnes Vadai, afirmă că „aceasta înseamnă că în prezent se desfășoară o de-NATO-izare în cadrul Forțelor de Apărare Ungare”, scrie Gândul.

„Ofițerii și generalii în vârstă de 45 de ani sunt militari cu experiență internațională, care vorbesc limbi străine și au socializat în NATO”, a spus Vadai, citat de Telex.hu., mai arată Gândul.

Seară liniștită!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

PSD, creștere de 7 procente în sondaje, față de 2020 was last modified: ianuarie 26th, 2023 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: