Ucraina a fost la un pas de o catastrofă nucleară

7 iun. 2022
Vizualizari: 547

Deschidem Revista din această seară cu războiul din Ucraina, acolo unde marina ucraineană a anunțat că a reușit să îndepărteze flota rusă, care efectuează o blocadă a porturilor din sudul Ucrainei, la peste 100 kilometri de coasta ucraineană a Mării Negre.

„Ca rezultat al acțiunilor noastre intense pentru a învinge forțele navale inamice, grupul de nave de război al Flotei Federației Ruse în Marea Neagră a fost împins înapoi la o distanță de peste 100 de kilometri de coasta ucraineană”, arată serviciului de presă al comandamentului naval al forțelor armate ucrainene, citat de Digi 24.

„Încercând să recâștige controlul asupra părții de nord-vest a Mării Negre, inamicul a fost forțat să-și schimbe tactica: a desfășurat sisteme de rachete Bal și Bastion în Crimeea și în regiunea Herson și a redislocat forțe suplimentare în Insula Șerpilor”, scrie Digi 24.

„Ocupanții ruși au desfășurat sisteme de rachete modernizate, stații de război electronic și alte echipamente în Insula Șerpilor”, declarase la 1 iunie purtătorul de cuvânt al Comandamentului operațional Sud al armatei ucrainene, Vladislav Nazarov, citat de publicația ucraineană Zerkalo Nedeli, scrie Digi 24.

„Aceasta ar putea asigura forțelor ruse o posibilă desantare a grupurilor de recunoaștere și de sabotaj pe coasta Odesei sau o bombardare masivă a acesteia, afirmase el, adăugând că, la ora actuală, nu sunt semne de pregătire pentru o debarcare a invadatorilor, dar nu sunt excluse încercări de apropiere și de debarcare a unor grupuri de recunoaștere și de sabotaj pe coastele Odesei sau la gurile Dunării”, mai scrie Digi 24.

„Forțele ucrainene reușesc să încetinească cu succes operațiunile rusești de încercuire a pozițiilor ucrainene din regiunea Lugansk, precum și atacurile frontale rusești din Severodonețk, prin contraatacuri locale prudente și eficiente în Severodonețk și prin apărarea malului vestic al râului Severski Doneț”, a relatat în weekend Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), mai scrie  Digi 24.

„Chiar dacă forțele ruse continuă să mobilizeze echipamente și trupe în zona Severodonețk-Lisichansk, forțele ucrainene au efectuat un contraatac cu succes la Severodonețk în ultimele 48 de ore și au împins trupele ruse înapoi la periferia de est a orașului și în afara așezărilor din sud, subliniază ISW în ultima evaluare publicată duminică noapte. Analiștii americani susțin că atacul forțelor ucrainene asupra trupelor rusești de la Severodonețk ar indica o scădere a puterii combative a armatei Moscovei”, mai notează Digi 24. 

Și totuși, Ucraina a fost duminică, 5 iunie, la un pas de o tragedie.

„Armata rusă a lansat, duminică, 5 iunie, o rachetă de croazieră ‘la o înălțime critică’ deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei, a anunțat Energoatom, operatorul ucrainean de stat din domeniul energiei nucleare”, scriu CNN și Newsweek, citate de Libertatea.

„Rusia a comis un alt act de terorism nuclear – la ora 5:30 a.m. o rachetă de croazieră rusă, similară rachetelor Kalibr, a zburat la o înălțime critică deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei. Probabil, această rachetă a fost trasă în direcția Kievului, unde s-au auzit explozii în această dimineață”, a precizat Energoatom. Operatorul a mai transmis că forțele ruse „încă nu înțeleg că până și cel mai mic fragment al unei rachete care poate lovi o unitate energetică în funcțiune poate provoca o catastrofă nucleară și o scurgere de radiații”, relatează într-un comunicat conducerea Energoatom, care susține că «mai multe rachete au survolat centrala electrică aflată în apropiere de orașul Yuzhnoukraisnsk, situat la aproximativ 320 de kilometri sud de Kiev»”, notează Libertatea.

Presa din România scrie despre dosarul deschis fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu.

„Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat luni, pentru 20 iunie, pronunțarea sentinței definitive, în dosarul în care fostul președinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a fost achitat în primă instanță pentru abuz în serviciu și complicitate la uzurpare de calități oficiale, în legătură cu menținerea în funcție a unui senator incompatibil”, notează Agerpres.

„Tăriceanu a fost trimis în judecată de Parchetul General în decembrie 2020, fiind acuzat că nu a constatat și nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deși acesta din urmă avea o decizie definitivă dată de judecători prin care a fost declarat incompatibil și nu mai putea ocupa o funcție publică.În primă instanță, Tăriceanu și Cristian Marciu au fost achitați de un complet de trei judecători de la ÎCCJ, după ce chiar procurorul de ședință desemnat în acest caz, Irina Kuglay, a solicitat achitarea pe motiv că textele de lege în baza cărora fostul președinte al Senatului a fost trimis în judecată «generează confuzie». Irina Kuglay a luat această decizie fără a se consulta cu procurorii care au făcut ancheta în acest caz. Ulterior, Parchetul General a făcut apel, urmând ca un complet de cinci judecători să dea peste două săptămâni verdictul final în acest caz”, mai arată  Agerpres.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că distribuția voucherelor sociale va începe cu data de 13 iunie și a vorbit presei despre cele patru etape privind implementarea proiectului referitor la voucherele sociale.

„Etapa unu – de emitere a acestor carduri, etapa a doua – de distribuire a lor, etapa a treia – de încărcare a lor. Gândiți-vă că sunt 2.581.000 de beneficiari care așteaptă aceste vouchere și care au acest proces specific pentru tranșa întâi. Obligațiile pe care ni le-am asumat, la termenele pe care ni le-am asumat, se duc la bun sfârșit așa cum a fost anunțat în programul de măsuri economico-sociale”, a mai  declarat ministrul Boloș, scrie Agerpres.

În timp ce milioane de români cu pensii mici așteaptă ajutoarele promise de Guvern, deputatul USR, Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, arată într-o postare pe Facebook că pensia specială medie a crescut de peste trei ori mai mult decât pensia medie a românilor obișnuiți, în timpul pandemiei.

„Între 2020 și 2022, când populația a trecut prin stările de urgență sau de alertă.Haideți să vedem cum au evoluat pensiile, conform datelor oficiale ale Casei Naționale de Pensii Publice, care are în plată «doar» 6 categorii de pensii speciale. Pensia medie a crescut cu 397 de lei. Numărul pensionarilor a scăzut cu aproximativ 60.000 de persoane. În același timp, ce să vedeți, numărul pensionarilor speciali a crescut. Cu încă 300 de beneficiari. Cifra pare mică, dar e mare prin comparație cu scăderea numărului de pensionari în total”, a scris deputatul Claudiu Năsui, luni, pe Facebook, notează România liberă.

„Eliminarea pensiilor speciale este posibilă, dar politicienii nu au acest interes”, mai susține fostul Ministru al Economiei, scrie România liberă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Presa britanică scrie că moțiunea de cenzură din interiorul Partidului Conservator, pentru demiterea premierului britanic Boris Johnson, a fost respinsă. 211 de parlamentari conservatori au votat pentru rămânerea sa în funcție și 148 pentru demitere.

„Acest rezultat nu poate fi descris ca fiind unul bun pentru Johnson”, relatează și BBC, citat de Libertatea.

„Premierul Boris Johnson s-a confruntat luni cu un vot de încredere, după ce un număr tot mai mare de parlamentari din Partidul Conservator, din care face parte, au pus sub semnul întrebării autoritatea liderului britanic cu privire la ceea ce a fost numit scandalul «partygate». Johnson, care a obținut o victorie cu o largă majoritate în alegerile în 2019, a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari după ce el și personalul au organizat petreceri la care s-a consumat mult alcool în biroul și reședința sa din Downing Street, când Marea Britanie era într-o carantină strictă impusă de numărul mare de cazuri COVID. Înainte de vot, premierul s-a întâlnit parlamentarii conservatori și a promis că va susține economia și va reveni la politicile conservatoare tradiționale, cum ar fi reducerea taxelor”, mai scrie Libertatea.

Seară liniștită!

Ucraina a fost la un pas de o catastrofă nucleară was last modified: iunie 7th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: