Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu şi Bogdan Aurescu, în vizită la Kiev

27 apr. 2022
Vizualizari: 305

Deschidem Revista din această seară cu vizita premierului Nicolae Ciucă, a președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și a ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, care are loc, începând de marți în Ucraina. Cei trei oficiali români s-au întâlnit cu Președintele Volodimir Zelenski, cu premierul Ucrainei și cu președintele Radei Supreme.

„Programul vizitei a inclus vizitarea localităților Borodianka și Irpin, din proximitatea capitalei Kiev, «puternic afectate de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei»”, se arată într-un comunicat al Guvernului, scrie News.ro.

„Prim-ministrul Ciucă a transmis un mesaj de condamnare în termenii cei mai fermi a invaziei ruse, a atrocităților umane și distrugerilor materiale, exprimând sprijinul României pentru derularea unei investigații internaționale pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale”, a mai transmis Guvernul, mai arată News.ro.

„Potrivit sursei citate, în discuțiile cu oficialii ucraineni, prim-ministrul României a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și a prezentat măsurile de sprijin multidimensional pentru Ucraina și poporul ucrainean în contextul războiului, inclusiv pentru gestionarea celor peste 820 de mii de persoane refugiate care au trecut granița cu România”, mai scrie News.ro.

„Toți interlocutorii ucraineni au mulțumit Guvernului României și cetățenilor români pentru sprijinul acordat în diverse domenii de interes direct pentru partea ucraineană și pentru solidaritatea manifestată, cu multă empatie, încă de la declanșarea agresiunii militare ruse. Aceștia au prezentat evoluțiile din teren ale confruntării militare și necesitățile de sprijin pe mai multe planuri. Au salutat și susținut disponibilitatea de a crea un nou profil partenerial, superior, pe toate dimensiunile, pentru relația bilaterală româno-ucraineană și au asigurat cu privire la respectarea drepturilor identitare ale etnicilor români”, a mai transmis Guvernul, notează News.ro.

Presa mai scrie azi că Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a decorat, marți, pe angajații centralei de la Cernobîl, care „au salvat lumea de o nouă catastrofă”.

Le suntem recunoscători celor care au salvat lumea de o nouă catastrofă în 2022. Le mulțumesc angajaților centralei de la Cernobîl și celor din zona de excludere, care au muncit, au stat în centrală și au asigurat o activitate neîntreruptă în condiții cu adevărat inumane – sub ocupație și având viețile amenințate”, a spus Zelenski, scrie News.ro.

„Cred că după tot ce a făcut armata rusă în zona Cernobîl și la centrala nucreală Zaporojie, nimeni din lume nu se poate simți în siguranță știind câte de multe facilități nucleare, arme nucleare și tehnologii are statul rus. Dacă Rusia a uitat ce este Cernobîl, înseamnă că este necesar un control global asupra facilităților nucleare ale Rusiei și asupra tehnologiei nucleare a Rusiei”, a mai subliniat Zelenski, scrie News.ro.

Presa scrie și despre întâlnirea secretarului general ONU, Antonio Guterres, cu Președintele Vladimir Putin, la Moscova.

„Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a declarat după întâlnirea pe care a avut-o la Moscova cu Vladimir Putin că a propus crearea unui grup pe probleme umanitare format din reprezentanții Națiunilor Unite, Rusiei și Ucrainei, pentru facilitarea funcționării coridoarelor umanitare în Ucraina”, scrie România liberă.

„Președintele Rusiei a amintit că delegațiile Rusiei și Ucrainei continuă negocierile în format online și a exprimat speranța că vor fi rezultate. Vladimir Putin a catalogat drept „complicată și tragică” situația din Mariupol, dar a subliniat că armata rusă nu mai derulează operațiuni în interiorul orașului.(…) Președintele Rusiei a explicat, potrivit agenției Interfax și postului de televiziune CNN, că va putea fi posibilă oferirea de garanții internaționale de securitate Ucrainei abia după rezolvarea crizelor referitoare la statutul regiunilor Crimeea și Donbas. Liderul de la Kremlin a observat că poziția negociatorilor ucraineni s-a modificat «dramatic» după negocierile de la Istanbul”, mai notează România liberă.

„Rusia încearcă să destabilizeze Transnistria, iar dacă Ucraina va cădea, trupele Kremlinului vor ajunge în capitala Republicii Moldova, a avertizat un consilier al președintelui ucrainean Zelenski”, relatează  Sky News, citat de Cotidianul.

„Mai multe explozii au fost auzite marți dimineață în regiunea separatistă Transnistria. Două antene radio au fost avariate de explozii în Transnistria, a anunțat Ministerul de Interne”, mai notează Sky News, scrie Cotidianul.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat marți o ședință a Consiliului de Securitate ca urmare a escaladării tensiunilor din Transnistria.

„Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea Transnistreană este o escaladare a tensiunilor. În ultimele săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale, au urmat exploziile de ieri și astăzi. Autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu atenție și vigilență. Analizele noastre arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea și creează riscuri pentru Republica Moldova”, a spus Președintele Maia Sandu, scrie Digi 24.

„Printre deciziile luate de Consiliul Suprem de securitate din Republica Moldova se numără creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate; creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră; creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică; creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității”, arată Digi 24.

„Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul necontrolat de facto de autoritățile de la Chișinău, dar acest teritoriu este al Republicii Moldova, iar acolo locuiesc cetățenii noștri. (…) Republica Moldova nu planifică și nu desfășoară o blocarea a regiunii transnistrene. Suntem deschiși pentru comunicare și rezolvarea conflictului pe cale pașnică, pe cale diplomatică”, a mai declarat Maia Sandu, mai scrie Digi 24.

Acțiunile destabilizatoare au continuat și miercuri dimineață în Transnistria.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Ministerul de Interne al nerecunoscutei regiuni separatiste Transnistria a anunțat miercuri că la ora 8.45 ar fi fost trase mai multe focuri de armă dinspre Ucraina asupra localității Cobasna. În Cobasna se află unul dintre depozitele de muniții ale Rusiei”, notează G4 Media.

„Aseară, mai multe drone au fost văzute pe cer deasupra satului Cobasna, regiunea Rîbnița. Dronele au fost lansate deasupra Transnistriei din Ucraina. În dimineața zilei de 27 aprilie, la ora 8:45, din partea ucraineană s-au tras focuri în direcția localității Cobasna. Nu există victime”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne din Transnistria, mai arată G4 Media.

Gazprom a anunțat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia și Bulgaria. La baza deciziei gigantul energetic rus stă refuzul celor două țări de a plăti livrarea combustibilui în ruble.

„Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat că a oprit complet livrările de gaze naturale către cele două țări membre NATO din cauza faptului că plata pentru livrarea combustibilului nu s-a făcut în rubla rusească, moneda cerută de țara condusă de Vladimir Putin”, a informat Reuters, scrie Cotidianul.

„Separat, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat că Ungaria primește gaze naturale rusești conform contractului său cu Gazprom, prin Bulgaria și Serbia, iar Gazprom a informat Budapesta că livrările care tranzitează Bulgaria sunt gestionate separat. Principalul furnizor de gaze al Poloniei, PGNiG, a declarat că a fost informat că toate fluxurile de gaz rusesc vor fi oprite începând de miercuri, 27 aprilie”, mai notează Cotidianul.

Seară liniștită!

Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Bogdan Aurescu, în vizită la Kiev was last modified: aprilie 27th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: