AUR cere retragerea Strategiei Naţionale de Vaccinare din dezbaterea publică

17 aug. 2023
Vizualizari: 254

Deschidem Revista din această seară cu protestul AUR din fața Ministerului Sănătății. Membri, parlamentari și simpatizanți ai AUR au protestat, joi, în fața Ministerului față de un proiect de lege, prin care, potrivit protestatarilor, „se încearcă introducerea vaccinării obligatorii”. Membrii și simpatizanții AUR au cerut joi demisia ministrului Alexandru Rafila și retragerea din dezbatere publică a Strategiei Naționale de Vaccinare.

„AUR refuză dictatura. Vaccinarea nu este acum obligatorie. Fiți alături de noi, alături de AUR. Unul dintre cei patru piloni pe care AUR îi are este libertatea. Vom ieși mereu în stradă pentru libertate, pentru drepturile noastre”, a spus președintele AUR, George Simion, aflat printre protestatari, scrie Agerpres.

„Protestatarii au mai evidențiat că «susțin știința si cercetarea, dar nu cred în deciziile Guvernului», și au pledat pentru «dreptul cetățenilor de a alege ceea ce este mai bine pentru sănătatea lor»”, mai scrie Agerpres.

Amendamentele la Legea pensiilor speciale ar putea fi discutate abia în septembrie. Libertatea scrie astăzi despre calendarul discuțiilor pe această temă cu oficialii europeni.

„Senatorii și deputații nu vor mai fi chemați din vacanță pentru o sesiune extraordinară, cum anunțase premierul Marcel Ciolacu, pentru că amendamentele la legea pensiilor speciale nu sunt finalizate și trebuie discutate mai întâi la Bruxelles, iar oficialii europeni revin din vacanță după 21 august”, au declarat miercuri, 16 august, surse politice pentru Libertatea.

„S-au făcut propuneri de amendamente și acum încercăm să găsim o cale comună de rezolvare cât mai rapidă, ca să nu intrăm într-un cerc vicios, în care noi găsim o soluție și apoi să fie atacată la Curte. Amendamentele nu sunt încă gata și trebuie finalizate cât mai rapid. Zilele viitoare se vor întâlni echipele tehnice ale celor două ministere”, au afirmat surse de la vârful PSD și PNL pentru Libertatea.

După ce vor fi gata amendamentele, acestea trebuie agreate cu Bruxelles-ul.

„Cei de la Comisia Europeană ne-au spus foarte clar să nu adoptăm amendamentele la legea pensiilor speciale fără să le discutăm cu ei, dar ei sunt în vacanță până pe 21 august. După aceea, vom merge la Bruxelles, iar în această situație nu are sens să mai convocăm sesiunea extraordinară, pentru că nu mai este timp”, au mai spus sursele citate pentru Libertatea.

Despre PNNR și angajamentele luate de România prin acest program scrie azi și Cotidianul, care redă azi o declarație a europarlamentarului PSD, Mihai Tudose. Acesta spune că partenerii de coaliție din PNL „se luptă cu propriul lor PNRR”.

„Reformele trebuiau făcute de mult. Anumite lucruri s-au tot adăugat și la un moment dat au ajuns la un nivel insuportabil – vorbim și de acele sporuri, și de tot felul de scutiri (…), excepții. Plecăm cu o excepție, după aia altcineva țipă efectiv că, domne`, de ce ăia să fie exceptați și noi nu? (…)o să avem un proiect de lege de 10 pagini și niște anexe de 100 de pagini cu asteriscuri, cu excepții și portițe, și alte situații care nu fac obiectul legii ș.a. La un moment dat, toată lumea se regăsește într-o excepție”, arată fostul premier Mihai Tudose, scrie Cotidianul.

„Și atunci, da, la un moment dat, PSD – și mai ales domnul prim-ministru Ciolacu – și-a asumat să facă curat, să aprindă lumina, le punem pe toate pe masă și facem curat. Aici este atitudinea partenerilor noștri de coaliție pe care, nu știu, eu personal nu prea o înțeleg sau îmi vine foarte greu să o înțeleg, fiindcă ei practic se luptă cu propriul lor PNRR, pe care ni l-au prezentat acum trei ani ca fiind cel mai bun proiect, ca fiind cel mai bun PNRR care există pe planeta asta”, a mai adăugat Tudose, mai notează Cotidianul.

Vești bune pentru românii care au cumpărat de pe bursă acțiuni la Hidroelectrica SA. Aceștia ar putea avea la sfârșitul anului câștiguri importante.

„Hidroelectrica, principalul producător de energie electrică din Romania și una din cele mai profitabile companii de stat, a raportat în primul semestru al anului un profit net de 3,946 miliarde lei, în creștere cu 46% față de perioada similară a anului trecut. Veniturile s-au majorat cu 42% în primele șase luni, la 6,97 miliarde lei”, scrie News.ro.

„Avem un an foarte bun din perspectiva disponibilității resurselor de apă, fapt ce ne-a permis să producem 10,915 TWh, ceea ce înseamnă că am livrat în sistemul energetic national cu 45% mai multă electricitate comparativ cu prima jumătate a anului 2022. De asemenea, în rezultatele financiare ale companiei se reflectă creșterea impresionantă a portofoliului de furnizare și – implicit, valorificarea unui procent în creștere al producției către clientul final. Rezultatele obținute ne îndeamnă să ne continuăm drumul cu și mai multă motivație, cu mai multă transparență, cu responsabilitate maximă față de obiectivele asumate. Suntem hotărâți să demonstrăm că încrederea care ne-a fost acordată de investitori în cadrul IPO-ului recent finalizat, dar și de actionariat de-a lungul timpului, este pe deplin meritată”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica, mai arată News.ro.

Presa scrie azi și despre bombardamentele de la Ismail și Reni și despre precizia dronelor iraniene folosite de ruși. Aceste drone fac acum obiectul unor discuții diplomatice între SUA și Iran.

„Statele Unite fac presiuni asupra Iranului pentru a înceta să mai vândă drone armate ruse, această solicitare fiind făcută în cadrul unor discuții care au drept scop o înțelegere nescrisă mai largă între Washington și Teheran menită să detensioneze relațiile”, scrie News.ro, citând Financial Times (FT).

„Statele Unite fac presiuni asupra Iranului pentru a înceta să mai vândă drone militare Rusiei – pe care Moscova le folosește în războiul din Ucraina -, precum și piese de schimb pentru avioanele fără pilot, scrie FT, citând un oficial iranian și o altă persoană familiarizată cu discuțiile. Vestea vine în contextul în care Washingtonul și Iranul încearcă să diminueze tensiunile și să relanseze discuțiile mai ample privind programul nuclear iranian. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat marți că ar saluta orice măsuri iraniene care ar dezescalada «amenințarea nucleară în creștere». Aceste discuții au avut loc în paralel cu negocierile de săptămâna trecută privind un acord pentru un schimb de deținuți, potrivit Financial Times. Iranul a permis ca patru cetățeni americani pe care îi deținea în închisoarea Evin din Teheran să treacă în arest la domiciliu, în timp ce un al cincilea se afla deja în arest la domiciliu”, relatează News.ro.

RFI scrie azi că, potrivit unor informații de presă, Fundațiile pentru o Societate Deschisă vor părăsi Uniunea Europeană pentru a-și regrupa finanțările în alte zone ale lumii.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Pe pagina oficială a Fundațiilor pentru o Societate Deschisă (OSF), pe 16 august, ultima știre din secțiunea News datează din 20 iulie, pe pagina principală sunt informații generale despre finanțări, iar în secțiunea Europa și Asia Centrală sunt listate în continuare toate birourile, de la Sarajevo la Berlin, Bruxelles, Chișinău și Tbilisi. Singura informație despre o schimbare în funcționarea OSF a fost publicată de Europa Liberă, pe 14 august. Conform articolului, toate organizațiile din Ungaria care primesc finanțări din partea OSF au primit o scrisoare prin care sunt înștiințați că resursele alocate în interiorul UE vor deveni «extrem de limitate», iar majoritatea fondurilor de până acum vor fi regrupate în alte zone de pe glob. Mai multe ONG-uri au confirmat pentru Europa Liberă primirea scrisorii. Scrisoarea explică și motivele pentru care s-a luat această decizie, și anume că instituțiile și guvernele UE acordă fonduri substanțiale pentru programe cu tematica drepturile omului, libertate și diversitate, tocmai domeniilor în care activează și OSF. Structura OSF va fi reorganizată deja începând din 2024, se specifică în anunț.Europa Liberă a contactat OSF pentru clarificări, iar organizația a răspuns că vor finanța în continuare ONG-uri, dar în special în Ucraina, Moldova, Kirghiztan și Balcanii de Vest. OSF a mai confirmat planurile anunțate anterior de reducere a personalului Fundației cu 40%”, notează RFI.

Seară liniștită!

 

AUR cere retragerea Strategiei Naționale de Vaccinare din dezbaterea publică was last modified: august 17th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: