Guvernul este obligat să organizeze alegeri locale parţiale în 51 de localităţi

20 mart. 2023
Vizualizari: 428

După ce ASF a cerut falimentul Euroins, luni, conducerea acestei autorități a fost chemată în Parlament să dea explicații în legătură cu recentul faliment din asigurări, precum și cu creșterea prețului RCA.

USR a cerut, tot luni, coaliției de guvernare, prin vocea purtătorului de cuvânt Ionuț Moșteanu, convocarea Biroului Permanent Reunit al Parlamentului, pentru a începe procedura de demitere a șefilor ASF.

„Solicit PSD și PNL convocarea Biroului Permanent Reunit pentru a începe procedura de demitere a șefilor ASF. Avem o cerere depusă încă de vineri. Le cer domnilor Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să nu mai protejeze privilegiații de la ASF care au adus dezastrul în piața de asigurări”, a notat Moșteanu pe Facebook, scrie News.ro. 

„Domnul Marcel Ciolacu ne îndeamnă să nu căutăm vinovați în cazul falimentelor din piața de asigurări. Eu vreau să găsim vinovați. Pentru că, din cauza celor numiți politic de PSD și PNL, românii deja plătesc RCA-uri cu 71% mai mari. Și vor plăti și mai mult după falimentul Euroins”, a mai arătat purtătorului de cuvânt al USR, notează News.ro.

„După toate valurile de scumpiri la alimente, oamenii nu își permit să plătească RCA-uri de mii de lei. Totul, în timp ce șefii ASF au încasat nu 12, ci 15 salarii de 12.500 de euro. Avem vinovați. Ei trebuie să răspundă. În fața legii, în fața Parlamentului. Românii trebuie să știe că din cauza PSD și PNL să ai o mașină a devenit un lux în România”, mai scrie Moșteanu, precizează News.ro.

Audierea conducerii Autorității pentru Supraveghere Financiară, care a avut loc luni în Parlament a fost marcată de protestul parlamentarilor AUR.

„Parlamentarii AUR au venit cu mai multe foi cu mesaje la audierea conducerii Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) care are loc la Parlament, în comisiile reunite de buget și economică. Reprezentanții AUR au venit la comisie cu foi pe care scrie: «ASF = Corupție», «ASF = Hoție», «Atenție! Instituție inutilă!», «Protejați românii, nu mandatele voastre», «12.000 de euro, salariu pe lună, pentru CE?»”, relatează News.ro.

„ACUM la Parlament! Demisia și desființarea acestei instituții inutile”, a scris liderul AUR, George Simion, pe Facebook, scrie News.ro.

Partidul Forța Dreptei anunță că Ludovic Orban, președintele formațiunii, a câștigat procesul împotriva Guvernului, obținând în instanță obligarea Executivului la organizarea alegerilor locale parțiale în localitățile în care mandatele de primar au fost declarate vacante sau în care consiliile locale au fost dizolvate.

„Într-un comunicat transmis vineri, partidul Forța Dreptei salută decizia Curții de Apel București din data de 16 martie, menționând că aceasta îi dă câștig de cauză lui Ludovic Orban în procesul intentat Guvernului pentru refuzul de a organiza alegerile locale parțiale. (…) Sunt cel puțin 51 de localități în cazul cărora sunt îndeplinite condițiile pentru organizarea alegerilor locale parțiale, potrivit informării Autorității Electorale Permanente înaintată Guvernului în octombrie 2022, precizează Forța Dreptei”, relatează Agerpres.

Armata Română organizează în Dobrogea și în Delta Dunării, în perioada 20 martie-2 aprilie 2023, un exercițiu militar din seria Sea Shield, la care participă aproximativ 3400 de militari români și din alte țări membre sau partenere ale NATO.

„Organizarea exercițiului Sea Shield 2023 este realizată de Forțele Navale Române. Acestea au anunțat că exercițiul este «planificat să se desfășoare în zona de responsabilitate, în sud-estul României, pe mare, pe fluviu, în Delta Dunării și în zona costieră». Aproximativ 3.400 de militari și reprezentanți ai mai multor instituții din sistemul național de apărare, precum și din alte 12 state aliate și partenere (Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Turcia) vor desfășura, în toate mediile de acțiune, activități complexe de antrenament”, relatează România liberă.

„Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentului World Happiness Report 2023. România s-a clasat pe locul 24 în acest top, mai sus decât Spania sau Italia”, informează CNN, citat de Libertatea.

„Raportul se bazează pe datele unui sondaj global realizat pe baza unor persoane din peste 150 de țări. Țările sunt clasate în funcție de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieții lor în cei trei ani precedenți, în acest caz 2020-2022. Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentului World Happiness Report. Țara nordică și vecinii săi, Danemarca, Islanda, Suedia și Norvegia, au obținut toate scoruri foarte bune la măsurile pe care raportul le folosește pentru a-și explica concluziile: speranța de viață sănătoasă, PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, corupția scăzută, generozitatea într-o comunitate în care oamenii au grijă unii de alții și libertatea de a lua decizii esențiale în viață. România este pe poziția a 24-a, mai jos decât cehii sau austriecii, dar mai sus decât Spania sau Italia. (…) Invazia Rusiei în Ucraina a pus ambele țări în centrul atenției, iar în clasamentul din acest an, Rusia este pe locul 70, iar Ucraina pe locul 92”, mai notează Libertatea.

Curtea Penală Internațională (CPI) a anunțat, vineri, emiterea unui mandat de arestare pe numele Președintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru presupusa sa responsabilitate în comiterea de crime de război în Ucraina.

„Astăzi, 17 martie 2023, Camera Preliminară II a Curții Penale Internaționale a emis mandate de arestare în cazul a două persoane, în contextul crizei din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin și doamna Maria Alekseievna Lvova-Belova, comisar prezidențial rus pentru Drepturile copiilor”, anunță instanța judiciară într-un comunicat citat de cotidianul Le Monde, scrie RFI.

„Mandatele de arestare au fost emise într-un caz care are legătură cu o investigație lansată de procurorii Curții Penale Internaționale (CPI) la cererea Ucrainei, care acuză Rusia că a deportat forțat mii de copii ucraineni din zonele de conflict”, mai notează CNN, citat de RFI.

RFI scrie, azi, și despre vizita de trei zile în Rusia a Președintelui Chinei, Xi Jinping, prima vizită oficială majoră în Rusia de la declanșarea războiului din Ucraina.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Vizita lui Xi Jinping la Moscova are loc la mai bine de un an de la declanșarea războiului din Ucraina. În tot acest timp, pe fondul tensiunilor cu Occidentul, Vladimir Putin s-a orientat din ce în ce mai mult spre China. Este cunoscut faptul că luna trecută, China a încercat să devină mediator prin publicarea unui plan de pace în 12 puncte, document prin care cere Moscovei și Kievului să organizeze discuții de pace. De la începutul războiului, China nu a avut o poziție fermă, nu a cerut Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina și a părut că are o poziție mai degrabă apropiată de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Iar în ceea ce privește planul de pace în 12 puncte propus de China încearcă poziționarea Beijingul ca un actor în fața puterii americane, spun mai mulți observatori ai scenei politice international”, relatează RFI.

„Fostul Președinte american conservator, Donald Trump, a spus sâmbătă că se așteaptă să fie arestat marți și a făcut apel la manifestații, înaintea unei posibile inculpări într-un caz de plată din 2016 pentru a cumpăra tăcerea unei actrițe de filme porno cu care ar fi avut o aventură”, relatează AFP și Reuters, scrie Cotidianul.

„Scurgeri ilegale de la biroul procurorului districtual din Manhattan, corupt și extrem de politizat, indică faptul că, fără să poată fi dovedită vreo infracțiune, principalul candidat republican, puternic detașat (în alegerile primare – n.r.), și fost președinte al Statelor Unite ale Americii va fi arestat marți”, a scris Trump, într-o postare pe rețeaua sa de socializare, Truth Social, notează Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Guvernul este obligat să organizeze alegeri locale parțiale în 51 de localități was last modified: martie 20th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: