Republica Moldova se desprinde cu greu de spațiul ex-sovietic

21 oct. 2024
Vizualizari: 188

Alegerile  și referendumul din Republica Moldova țin azi prima pagină a presei din România.

„Cetățenii Republicii Moldova au aprobat duminică «la mustață»principiul aderării țării lor la Uniunea Europeană, dar rezultatul extrem de strâns reprezintă un afront pentru președinta proeuropeană Maia Sandu, care a răspuns criticând ingerința străină”, comentează luni AFP, citată de Agerpres.

În prima sa reacție oficială, în plină noapte, șefa statului a denunțat „un atac fără precedent la adresa democrației” și a promis că „nu va ceda”.

„Grupări criminale, împreună cu forțe străine, ostile intereselor noastre, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetățenii și țara noastră într-o zonă de incertitudine și instabilitate”, a declarat presei Maia Sandu, mai scrie Agerpres.

„Potrivit rezultatelor preliminare centralizate de Comisia Electorală Centrală după numărarea voturilor din 99,32% din totalul celor 2.219 secții de votare, puțin peste 50% dintre participanții la referendum – mai exact 50,37% – au răspuns cu «da» la întrebarea «Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?», în timp ce 49,63% s-au opus acestei inițiative”, mai arată Agerpres.

La alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo vor intra în turul 2.

„După prelucrarea a peste 99,77% din procesele verbale, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, este pe prima poziție cu 42,47% din voturi, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Ea este urmată de candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, cu 26,01%. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor înfrunta în turul doi. Contracandidatul Maiei Sandu, Alexandr Stoianoglo, fost procuror susținut de socialiștii proruși, a obținut un scor foarte mare, comparativ cu rezultatele sondajelor, care îl indicau la 9% în intențiile de vot”, relatează spotmedia.ro.

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat, duminică, la evenimentul de lansare oficială a candidaturii sale, planul său pentru dezvoltarea României.

„Eu cred că următorii cinci ani sunt vitali pentru dezvoltarea României. De aceea, îmi propun un parteneriat real între Președinte și Guvern pentru a întări economia. Voi fi acolo unde oamenii au nevoie. În acest sens, am pregătit acest plan pentru România. Un set de priorități naționale cu cinci obiective fundamentale: creșterea veniturilor și a puterii de cumpărare, reindustrializarea țării, finalizarea autostrăzilor, șanse egale la educație și sănătate, respect pentru românii din Diaspora. În egală măsură, acest plan abordează și teme fundamentale pentru a putea construi un viitor mai sigur al națiunii noastre: protejarea tinerilor de consumul de droguri și stoparea declinului demografic”, a transmis, duminică, Marcel Ciolacu, în cadrul evenimentului de lansare a candidaturii, scrie News.ro.

Ciolacu propune un plan de investiții publice de 155 de miliarde de euro și a anunțat că cea mai mare miză o reprezintă reindustrializarea României.

„Și pentru asta – propun un plan de investiții publice de 155 de miliarde de euro în următorii 5 ani! Investiții în infrastructură, educație, sănătate, tehnologie, agricultură și industrii competitive. Însă, cea mai mare miză este reindustrializarea țării. Cu investiții de peste 10  miliarde de euro anual în industrie, vom putea produce în țară tot ce este esențial pentru economia națională”, a mai declarat Marcel Ciolacu, mai arată News.ro.

Consiliul General al Capitalei a aprobat luni, cu 47 de voturi „pentru” și două „împotrivă”, organizarea unui referendum local pe data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

„Cele trei întrebări la care bucureștenii sunt așteptați să se pronunțe prin «DA» sau «NU» sunt următoarele: 1.Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?; 2.Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?; 3. Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?”, relatează Agerpres.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a apreciat luni că nu trebuie organizat niciun referendum în ziua alegerilor, ci în orice altă zi și a evidențiat că votul politic pentru Parlament sau pentru prezidențiale trebuie „lăsat liber de orice altă interferență”.

„Nu am discutat despre referendum absolut deloc. Din punctul meu de vedere, nu trebuie organizat niciun referendum de ziua alegerilor. Sunt de acord cu referendumul, cu referendum local oricând și pe orice subiect important pentru comunitățile locale, nu doar pentru București, fiindcă eu cred că părerea cetățenilor în astfel de decizii este importantă. Dar eu nu aș suprapune niciodată, cu niciun vot politic, nici în București, nici în altă parte. Am văzut, a făcut Băsescu, a făcut Iohannis și cu ce ne-am ales? Cu nimic. Deci, din acest punct de vedere, votul politic pentru Parlament, pentru prezidențiale, trebuie lăsat liber de orice altă interferență. Dar da, pentru referendum, într-o altă zi, oricând”, a declarat liderul UDMR, la finalul unei întâlniri cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, relatează Agerpres.

Nicușor Dan l-ar vota pe Marcel Ciolacu, dacă în turul 2 dacă acesta ar rămâne în cursă alături George Simion.

„Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat că l-ar vota pe candidatul PSD la Președinție, Marcel Ciolacu, în cazul în care acesta ar ajunge în turul al doilea cu reprezentantul AUR, George Simion”, potrivit Digi 24, scrie Libertatea.

Nicușor Dan a mai fost întrebat dacă exclude să candideze vreodată la președinția României.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„De principiu îmi doresc încă un mandat, în afară de acesta pe care îl încep la Primăria Capitalei. În rest, nu vreau să exclud nicio variantă. Vedem realitățile peste câțiva ani”, a afirmat Nicușor Dan, mai notează Libertatea.

Presa mai scrie despre o declarație surprinzătoare a premierului Ciolacu în legătură cu aderarea României la Schengen.

„Anul acesta România va intra în Schengen terestru. Cu certitudine. Am rezolvat Schengen-ul, după un eșec al fostului prim-ministru, maritim și terestru, și până la sfârșitul anului o să închidem și terestru. (…) Atât eu, cât și ministrul de Interne, cât și ministra de Externe, am avut un dialog bun cu partenerii noștri în cadrul Uniunii Europene, austrieci”, a mai spus Ciolacu, scrie România liberă.

Seară liniștită!

Republica Moldova se desprinde cu greu de spațiul ex-sovietic was last modified: octombrie 21st, 2024 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: