134 views
Alegerile și referendumul din Republica Moldova țin azi prima pagină a presei din România.
„Cetăţenii Republicii Moldova au aprobat duminică «la mustaţă»principiul aderării ţării lor la Uniunea Europeană, dar rezultatul extrem de strâns reprezintă un afront pentru preşedinta proeuropeană Maia Sandu, care a răspuns criticând ingerinţa străină”, comentează luni AFP, citată de Agerpres.
În prima sa reacție oficială, în plină noapte, şefa statului a denunțat „un atac fără precedent la adresa democrației” şi a promis că „nu va ceda”.
„Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate”, a declarat presei Maia Sandu, mai scrie Agerpres.
„Potrivit rezultatelor preliminare centralizate de Comisia Electorală Centrală după numărarea voturilor din 99,32% din totalul celor 2.219 secţii de votare, puţin peste 50% dintre participanţii la referendum – mai exact 50,37% – au răspuns cu «da» la întrebarea «Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?», în timp ce 49,63% s-au opus acestei inițiative”, mai arată Agerpres.
La alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo vor intra în turul 2.
„După prelucrarea a peste 99,77% din procesele verbale, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, este pe prima poziţie cu 42,47% din voturi, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Ea este urmată de candidatul socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, cu 26,01%. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor înfrunta în turul doi. Contracandidatul Maiei Sandu, Alexandr Stoianoglo, fost procuror susţinut de socialiştii proruşi, a obținut un scor foarte mare, comparativ cu rezultatele sondajelor, care îl indicau la 9% în intenţiile de vot”, relatează spotmedia.ro.
Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat, duminică, la evenimentul de lansare oficială a candidaturii sale, planul său pentru dezvoltarea României.
„Eu cred că următorii cinci ani sunt vitali pentru dezvoltarea României. De aceea, îmi propun un parteneriat real între Preşedinte şi Guvern pentru a întări economia. Voi fi acolo unde oamenii au nevoie. În acest sens, am pregătit acest plan pentru România. Un set de priorităţi naţionale cu cinci obiective fundamentale: creşterea veniturilor şi a puterii de cumpărare, reindustrializarea ţării, finalizarea autostrăzilor, şanse egale la educaţie şi sănătate, respect pentru românii din Diaspora. În egală măsură, acest plan abordează şi teme fundamentale pentru a putea construi un viitor mai sigur al naţiunii noastre: protejarea tinerilor de consumul de droguri şi stoparea declinului demografic”, a transmis, duminică, Marcel Ciolacu, în cadrul evenimentului de lansare a candidaturii, scrie News.ro.
Ciolacu propune un plan de investiții publice de 155 de miliarde de euro şi a anunțat că cea mai mare miză o reprezintă reindustrializarea României.
„Şi pentru asta – propun un plan de investiţii publice de 155 de miliarde de euro în următorii 5 ani! Investiţii în infrastructură, educaţie, sănătate, tehnologie, agricultură şi industrii competitive. Însă, cea mai mare miză este reindustrializarea ţării. Cu investiţii de peste 10 miliarde de euro anual în industrie, vom putea produce în ţară tot ce este esenţial pentru economia naţională”, a mai declarat Marcel Ciolacu, mai arată News.ro.
Consiliul General al Capitalei a aprobat luni, cu 47 de voturi „pentru” şi două „împotrivă”, organizarea unui referendum local pe data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Cele trei întrebări la care bucureştenii sunt aşteptaţi să se pronunţe prin «DA» sau «NU» sunt următoarele: 1.Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?; 2.Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?; 3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”, relatează Agerpres.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a apreciat luni că nu trebuie organizat niciun referendum în ziua alegerilor, ci în orice altă zi şi a evidenţiat că votul politic pentru Parlament sau pentru prezidențiale trebuie „lăsat liber de orice altă interferență”.
„Nu am discutat despre referendum absolut deloc. Din punctul meu de vedere, nu trebuie organizat niciun referendum de ziua alegerilor. Sunt de acord cu referendumul, cu referendum local oricând şi pe orice subiect important pentru comunităţile locale, nu doar pentru Bucureşti, fiindcă eu cred că părerea cetăţenilor în astfel de decizii este importantă. Dar eu nu aş suprapune niciodată, cu niciun vot politic, nici în Bucureşti, nici în altă parte. Am văzut, a făcut Băsescu, a făcut Iohannis şi cu ce ne-am ales? Cu nimic. Deci, din acest punct de vedere, votul politic pentru Parlament, pentru prezidenţiale, trebuie lăsat liber de orice altă interferenţă. Dar da, pentru referendum, într-o altă zi, oricând”, a declarat liderul UDMR, la finalul unei întâlniri cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, relatează Agerpres.
Nicușor Dan l-ar vota pe Marcel Ciolacu, dacă în turul 2 dacă acesta ar rămâne în cursă alături George Simion.
„Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că l-ar vota pe candidatul PSD la Preşedinţie, Marcel Ciolacu, în cazul în care acesta ar ajunge în turul al doilea cu reprezentantul AUR, George Simion”, potrivit Digi 24, scrie Libertatea.
Nicușor Dan a mai fost întrebat dacă exclude să candideze vreodată la președinția României.
„De principiu îmi doresc încă un mandat, în afară de acesta pe care îl încep la Primăria Capitalei. În rest, nu vreau să exclud nicio variantă. Vedem realităţile peste câţiva ani”, a afirmat Nicuşor Dan, mai notează Libertatea.
Presa mai scrie despre o declarație surprinzătoare a premierului Ciolacu în legătură cu aderarea României la Schengen.
„Anul acesta România va intra în Schengen terestru. Cu certitudine. Am rezolvat Schengen-ul, după un eşec al fostului prim-ministru, maritim şi terestru, şi până la sfârşitul anului o să închidem şi terestru. (…) Atât eu, cât şi ministrul de Interne, cât şi ministra de Externe, am avut un dialog bun cu partenerii noştri în cadrul Uniunii Europene, austrieci”, a mai spus Ciolacu, scrie România liberă.
Seară liniștită!