Ample exerciţii militare în Belarus

4 mai 2022
Vizualizari: 370

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus renunțarea treptată la importurile de petrol din Rusia. 

Astăzi vom propune interzicerea petrolului rusesc din Europa. Va fi o interdicție completă a importurilor din toată Rusia”, a spus Ursula von der Leyen în Parlamentul European de la Strasbourg, scrie Digi 24.

Dacă va fi aprobat de guvernele UE, planul va marca un punct de cotitură pentru blocul comunitar, care este dependent de energia rusă și trebuie să găsească surse alternative. Acesta prevede oprirea treptată a achizițiilor europene pe o perioadă de șase până la opt luni, până la sfârșitul anului 2022, cu o scutire pentru Ungaria și Slovacia. Aceste două țări fără ieșire la mare și total dependente de livrările prin oleoductul Drujba își vor putea continua achizițiile din Rusia în 2023, a spus un oficial european. Rusia exportă două treimi din petrolul său către UE”, scrie Digi 24.

„Pe lângă acest embargo progresiv, statele membre examinează, de asemenea, măsuri imediate precum o taxă pe transportul cu cisterne, potrivit oficialului european. Noul pachet de sancțiuni prevede, de asemenea, excluderea altor bănci rusești din sistemul interbancar Swift și includerea propagandiștilor regimului rus și a autorilor de dezinformare pe lista neagră a persoanelor interzise în UE”, mai arată Digi 24. 

„Noua listă, ce va trebui aprobată de statele membre ale Uniunii Europene, cuprinde 58 de personalități, printre care numeroși militari ruși. Pe listă se află și soția, fiica și un fiu al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precum și șeful agenției de reglementare a telecomunicațiilor Roskomnadzor, Andrei Lipov. Sancțiunile constau în interzicerea accesului în Uniunea Europeană și înghețarea activelor deținute pe teritoriul acesteia. Peste o mie de persoane se află deja pe lista neagră europeană”, scrie Agerpres. 

„Patriarhul Kirill, un aliat de lungă durată al președintelui Vladimir Putin, a devenit unul din principalii susținători a agresiunii militare împotriva Ucrainei”, se arată într-un document al Comisiei Europene, mai arată Agerpres. 

Autoritățile ucrainene susțin că are date potrivit cărora 40.000 persoane din Mariupol ar fi ajuns în Republica Donețk sau chiar în Rusia. 

„«Am verificat deja listele celor care au fost deportați din Mariupol în Rusia sau așa-zisa Republică Populară Donețk. Aproximativ 40000 de oameni. Acum au început să ascundă aceste liste. Din păcate, nu putem verifica totul momentan, dar continuăm să lucrăm în acest sens»”, a mai afirmat primarul Mariupolului, Vadim Boicenko, notează România liberă. 

 „Armata rusă «duce populația locală la periferia Rusiei, în Orientul Îndepărtat sau în Siberia și acolo o folosește pentru diverse locuri de muncă», a mai spus oficialul ucrainean, adăugând că «locuitorilor din Mariupol li se eliberează un certificat de relocare și iau parte la muncă umilitoare», mai scrie România liberă. 

Armata Republicii Belarus desfășoară ample exerciții militare. 

„Forțele armate din Belarus au început miercuri exerciții la scară largă la nordul Ucrainei pentru a-și testa pregătirea de luptă, a anunțat Ministerul belarus al Apărării”, scrie de The Guardian, citat de Libertatea 

„În contextul invaziei ruse din Ucraina, ministerul Apărării din Belarus a precizat că aceste exerciții militare «nu reprezintă nicio amenințare pentru vecinii săi» sau pentru comunitatea europeană în general”, mai scrie Libertatea.

 „Belarus este un aliat apropiat la Rusiei. Zone din Ucraina adiacente Belarusului, inclusiv capitala Kiev, au fost atacate de Rusia în etapa inițială a invaziei și a urmat unor exerciții militare comune desfășurate de Rusia și Belarus, amintește Reuters”, citată de Libertatea 

Presa scrie și despre declarațiile președintelui PSD, Marcel Ciolacu, în legătură cu posibilul transfer al avioanelor de luptă MiG 21 LanceR, aflate în dotarea aviației militare române, către armata ucraineană. Întrebat, joi seara, la România TV, dacă țara noastră ar putea trimite Ucrainei avioanele de producție rusească MiG-21, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că acest lucru „este posibil, în funcție de evoluția lucrurilor din Ucraina” 

«Primul pas este să avem un cadru legislativ. Nu o să încalce nimeni legea și astfel de hotărâri nu cred că se vor lua pe ascuns sau să nu fie informată toată lumea. Dar este normal ca noi, ca și stat, să ne pregătim pentru orice evoluție a conflictului din Ucraina, noi trebuie să apărăm Ucraina, este evident acest lucru», a spus Marcel Ciolacu, scrie Digi 24, referindu-se la posibilitatea ca România să doneze armament Ucrainei. 

Autoritățile din Marea Britanie au efectuat o percheziție la adresa unui cetățean român, bănuit că ar fi fost implicat în atacurile informatice din ultimele zile asupra infrastructurii IT din România. 

„În urma activităților comune desfășurate, a fost identificată o persoană bănuită, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susținut activitatea grupării infracționale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin indicarea unor site-uri web din România care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), a transmis, marți, Agerpres.

Decretele privind numirea lui Marcel Boloș – ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene și a lui Sebastian Burduja – ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării au fost publicate, marți, în Monitorul Oficial.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretele prin care i-a numit pe Marcel Boloș – ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, iar pe Sebastian Burduja – ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării. Șeful statului a semnat decretul prin care l-a revocat pe Marcel Boloș din funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării”, scrie Agerpres.

Seară liniștită! 

Ample exerciții militare în Belarus was last modified: mai 4th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: