75% – rata de promovare a examenului de Bacalaureat din acest an

7 iul. 2023
Vizualizari: 114

După soluționarea contestațiilor, rata de promovare a examenului de Bacalaureat a crescut cu 2,2%, ajungând la 75%, informează Ministerul Educației.

„În urma soluționării contestațiilor, rata de succes a crescut cu 2,2% pe ansamblul tuturor promoțiilor (de la 72,8% la 75%), fiind aproape la același nivel cu procentul din sesiunea iunie – iulie 2022 (75,2%)”, susține Ministerul Educației, scrie azi Agerpres.

„După evaluarea contestațiilor, se înregistrează 94.004 candidați promovați, cu 2.758 de candidați mai mult, comparativ cu rezultatele inițiale (91.246 de candidați). Astfel, din totalul celor 125.352 de candidați prezenți (111.253 din promoția curentă + 14.099 din promoțiile anterioare) au promovat 89.555 de candidați din promoția curentă, respectiv 4.449 din promoțiile anterioare. Rata cumulată de promovare (toate promoțiile) este 75% (75,2% – prima sesiune a anului trecut, respectiv 69,8% – rată de succes în anul 2021).Potrivit Ministerului Educației, pentru promoția curentă, rata de reușită este 80,5%, în creștere ușoară față de anul trecut (80%) și superioară cu aproape 5% față de sesiunea de vară a anului 2021. Pentru promoțiile anterioare, procentul este în ușoară scădere (31,6%), comparativ cu anul trecut (32,1%), dar superior celui din anul 2021 (30,2%). Au fost declarați respinși 31.278 de candidați”, notează Agerpres.

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care a avut loc joi, s-a încheiat cu o decizie importantă: membrii CSAT au hotărât crearea în România a unui centru de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16.

„Acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi țării noastre poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, lucru va duce la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică”, transmite Administrația Prezidențială, scrie News.ro.

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind o posibilă încălcare a regulilor în domeniu, de către unele companii.

„Autoritatea de concurență are indicii că firmele Edenred România, Sodexo Pass România și Up România și-ar fi coordonat comportamentele în cadrul anumitor licitații la care au participat, precum și la stabilirea nivelului comisioanelor de rambursare a tichetelor percepute de la magazinele afiliate. Astfel, există suspiciuni că cele trei companii s-ar fi înțeles să fixeze prețurile de vânzare și cumpărare și alte condiții de comercializare a tichetelor, dar și să își împartă piața serviciilor de emitere și comercializare a acestora”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței, scrie Agerpres.

„În acest context, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile companiilor vizate de investigație, dar și la sediul Asociației Profesionale a Emitenților de Tichete și al Asociației Consiliul Emitenților Români de Tichete Electronice”, mai notează Agerpres.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) anunță, azi, că „face progrese” în ceea ce privește accesul la centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei.

„Cred că facem progrese”, a declarat directorul general AIEA, Rafael Grossi, în timpul unei vizite la Tokyo, scrie Agerpres.

„Directorul AIEA a precizat că inspectori au vizitat mai multe situri, printre care bazinele de răcire, dar că nu au avut acces la acoperiș, unde, după cum suspectează Ucraina, forțele ruse care ocupă centrala au plasat mine sau explozibili”, notează Agerpres.

Sunt mai degrabă convins că vom obține această autorizare. (…) Aceasta este o zonă de luptă, este o zonă de război activă, deci uneori poate dura o zi sau două pentru a obține autorizații”, a declarat Grossi, mai scrie Agerpres.

„Armata ucraineană susține că «obiecte similare unor explozibili au fost plasate» pe acoperișurile reactoarelor 3 și 4 ale centralei. Rusia susține, dimpotrivă, că Kievul este cel care plănuiește o «acțiune subversivă» la central”, mai arată Agerpres.

„Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a efectuat joi o vizită oficială la Sofia, unde a obținut din partea noului premier bulgar pro-european Nikolai Denkov promisiunea creșterii ajutorului militar pe care Bulgaria îl oferă Ucrainei în războiul cu Rusia”, relatează agenția EFE, citată de Adevărul.

„Bulgaria este o mare producătoare de muniții, compatibile în special cu armele de concepție sovietică aflate în dotarea armatei ucrainene. Tema ajutorului militar pentru Ucraina este un subiect controversat în Bulgaria, țară cu legături tradiționale puternice cu Rusia. În timp ce fostul premier filo-occidental Kiril Petkov (demis anul trecut prin moțiune de cenzură) a susținut puternic oferirea de ajutor militar Ucrainei, președintele Rumen Radev s-a opus. În ciuda acestei opoziții a președintelui, guvernul bulgar a livrat Ucrainei încă din primele zile ale invaziei ruse arme și muniții, dar prin intermediul unor state terțe, iar de atunci industria bulgară de armament lucrează la capacitate maximă și a avut anul trecut exporturi record de circa patru miliarde de euro”, mai scrie Adevărul.

„Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a atacat dur pe omologul său bulgar, Rumen Radev, într-o declarație la Sofia, joi. Președintele Ucrainei s-a dezlănțuit împotriva opoziției lui Radev de a înarma Ucraina. Președintele bulgar tulburat, vizibil surprins de indignarea lui Zelensky, a cerut camerelor de televiziune să părăsească camera din palatul prezidențial în care a fost filmată întâlnirea”, scrie Evenimentul Zilei, care oferă detalii în legătură cu modul în care a decurs această întâlnire între cei doi președinți.

Și tot Bulgaria și Ucraina, se află pe punctul de a perfecta o tranzacție care ar putea mări capacitatea Ucrainei de a produce energie electrică.

„Bulgaria se apropie de un acord de vânzare a două reactoare nucleare de producție rusească și a altor echipamente critice către compania de stat ucraineană de energie atomică”, relatează Wall Street Journal, citat de BBC, notează TV Moldova.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„În cadrul acordului, despre care ziarul scrie că este încă în curs de negociere, compania energetică de stat NEK din Sofia ar urma să vândă companiei nucleare de stat ucrainene Energoatom echipamente de la centrala nucleară neterminată Belene pentru cel puțin 600 de milioane de euro”, scrie G4Media, citată de TV Moldova.

„Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se întâlnește vineri cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan la Istanbul, în ajunul celei de-a 500-a zile de la invazia rusă în Ucraina și înaintea unui summit crucial al NATO”, relatează AFP, citată de News.ro.

„În cursul acestei prime vizite în Turcia a șefului de stat ucrainean din februarie 2022, Zelenski și Erdogan vor discuta, potrivit cotidianului proguvernamental Sabah, despre acordul privind exporturile de cereale ucrainene, semnat în iulie 2022 sub patronajul Națiunilor Unite și al Turciei, dar pe care Rusia nu vede «niciun motiv» pentru a-l prelungi după expirarea sa, la 17 iulie. Moscova se plânge de mai multe luni că nu a fost implementat un alt acord – bilateral – semnat în iulie anul trecut cu ONU privind exporturile sale de îngrășăminte. Vizita lui Zelenski la Ankara are loc cu patru zile înainte de deschiderea summitului anual al NATO de la Vilnius, care se va desfășura pe 11 și 12 iulie, liderii Alianței Nord-Atlantice sperând să convingă Ankara să ridice veto-ul asupra aderării Suediei”, mai arată News.ro.

„Ungaria nu va mai aproba nicio finanțare din partea UE privind livrarea de armament către Ucraina până când Kievul nu va scoate banca OTP de pe lista sponsorilor internaționali ai războiului”, a declarat marți ministrul de externe, Péter Szijjártó, scrie Evenimentul zilei.

„Potrivit unui comunicat dat publicității de Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior din Ungaria, în cadrul unei conferințe de presă organizată după reuniunea comitetului economic mixt ungaro-iordanian, șeful diplomației ungare a calificat drept revoltător, inacceptabil și scandalos faptul că autoritățile ucrainene au inclus pe această listă, din motive false și ridicole, cea mai mare bancă ungară, care are în portofoliul său conturile a aproximativ trei milioane de persoane”, scrie publicația maghiară MTI, citată de Evenimentul zilei.

Seară liniștită!

 

75% – rata de promovare a examenului de Bacalaureat din acest an was last modified: iulie 7th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: