Studiu brazilian: „SARS-CoV-2 infectează şi se multiplică în glandele salivare”

8 iul. 2021
Vizualizari: 280

Deși numărul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus a scăzut în toată țara, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, în ședința din 7 iulie 2021, Hotărârea numărul 44 prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12 iulie.

Principala modificare față de măsurile aflate în vigoare vizează creșterea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire și control a răspândiri COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală de la 90 la 180 de zile ulterioare datei confirmării infectării cu SARS-CoV-2. Printre altele, se propune menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă sau în alte zone cu potențial de aglomerare”, notează Digi24.

„Noul coronavirus SARS-CoV-2 infectează și se multiplică în glandele salivare, fiind primul virus descoperit cu această abilitate, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității São Paulo (FM-USP)”, notează MedicalXpress, citat de Adevărul.

Cercetătorii afirmă că descoperirea explică motivul pentru care virusul este atât de abundent în salivă.

„«Aceasta este prima raportare a capacității unui virus respirator de a infecta și de a se multiplica în glandele salivare. Până acum s-a crezut că doar virusurile care cauzează boli extrem de întâlnite, ca herpesul, folosesc glandele salivare ca rezervoare. Descoperirea ar putea explica de ce SARS-CoV-2 este atât de infecțios», afirmă Bruno Fernandes Matuck, unul dintre cercetătorii brazilieni și autorul principal al studiului”, arată Adevărul.

Presa mai scrie și despre primul caz din România de îmbolnăvire cu varianta Delta a noului coronavirus.

„Un bărbat din municipiul Pașcani se află la secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» din Iași, după ce analizele de laborator au confirmat că acesta este infectat cu tulpina Delta a noului coronavirus. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Florin Roșu, a declarat pentru Radio Iași că bărbatul din Pașcani nu este vaccinat și că în prezent este internat în stare gravă la Terapie Intensivă”, scrie România liberă, care mai arată că au fost confirmate 3 focare, unul la Pașcani și două în județul Bacău.

Și tot România liberă scrie despre previziunile cercetătorilor de la Universitatea Yale care au realizat un studiu despre tulpina Delta a Covid-19.

„Potrivit studiului, copiii între 5-12 ani și adulții sub 50 de ani au o probabilitate de 2,5 ori mai mare de a se infecta cu Delta. (…) Persoanele care nu au fost vaccinate împotriva COVID-19 sunt cele mai expuse riscului”, relatează România liberă.

Decizia CCR cu privire la revocarea Avocatului Poporului determină UDMR să facă un pas înapoi în privința deschiderii unei noi proceduri de revocare. Kelemen Hunor a afirmat, miercuri, că nu s-a discutat deloc în coaliție despre revocarea Avocatului Poporului.

„Nu am avut nicio discuție. Persoana domnului Fabian nu are nicio legătură cu ce s-a întâmplat (…) Nu am discutat, nici nu o să discutăm despre acest subiect. Eu nu doresc nimic în acest moment legat de Avocatul Poporului. Ne place sau nu ne place, eu, ca un om democrat, accept toate deciziile instituțiilor statului, pentru că altfel facem țara varză”, a declarat Kelemen Hunor, scrie News.ro.

„«Este o decizie a CCR. Ar trebui să fii un pic inconștient să deschizi acum din nou procedura», a mai adăugat liderul UDMR, Kelemen Hunor”, mai notează News.ro.

Coaliția nu a reușit miercuri seară să ajungă la o înțelegere în privința solicitărilor UDMR cu privire la desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

„UDMR ceruse ca dosarele magistraților anchetați pentru corupție să meargă la Parchetul General, și nu la DNA. Astfel, renunța la ideea avizului CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților. Coaliția nu a fost însă de acord. Ministrul justiției, Stelian Ion, a afirmat, după ședință, că repartizarea dosarelor să se facă în funcție de competențe la diferite structuri de Parchet. (…) UDMR ar vrea ca dosarele de la SIIJ să fie mutate la Parchetul General, în timp ce Ministerul Justiției vrea ca dosarele să fie mutate la DNA”, relatează România liberă.

„«Avem un amendament depus la Comisia Juridică (n. red. din Senat) care spune că magistrații vor fi anchetați de o secție existentă la Parchetul General, Secția de urmărire penală și criminalistică. Propunerea noastră este să nu repetăm greșelile trecutului. UDMR are un singur vot. E depus de UDMR, nu de coaliție. În comisie se poate trece acest amendament sau nu. Dacă pică, noi vom susține varianta Guvernului. Dacă nu trece, se va face o altă procedură pentru că vorbim de o problemă de bicameralism. Nu există niciun blocaj, cu toții suntem de acord cu desființarea Secției», a explicat președintele UDMR, Kelemen Hunor”, mai arată România liberă.

Presa externă scrie despre situația fără precedent din Haiti. Președintele Haitian, Jovenel Moise, a fost asasinat de un comando armat în noaptea de marți spre miercuri, în propria locuință, ucigașii „suspectați” fiind în prezent arestați de poliție.

„Potrivit ambasadorului haitian în SUA, Bocchit Edmond, commando-ul era format din mercenari profesioniști, care au pretins că sunt oficiali și agenți ai Departamentului SUA de combatere a traficului de stupefiante. Soția președintelui, Martine Moise, rănită în atentat, a fost transportată cu avionul la Miami, unde a fost internată la spitalul Jackson Memorial, au raportat mai multe mass-media americane. Acest asasinat amenință să destabilizeze și mai mult cea mai săracă țară din cele două Americi, Haiti confruntându-se, deja, cu o dublă criză, politică și de securitate. Ca reacție, Republica Dominicană, care împarte cu Haiti aceeași insulă, a ordonat, miercuri, «închiderea imediată» a frontierei”, notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Studiu brazilian: „SARS-CoV-2 infectează și se multiplică în glandele salivare” was last modified: iulie 8th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: