Ziua în care ne-a părăsit pandemia

Analizând campania de vaccinare din România, unii lideri din Opoziţie vorbesc despre eşecul actualei echipe de a gestiona această acţiune. Aflat de cealaltă parte a baricadei politice, premierul Florin Cîţu vede partea plină a paharului şi ne anunţă că pandemia a fost eliminată.

„Am atins cea mai mare ţintă. Ştiţi că ieri în Bucureşti nu a fost niciun caz în 24 de ore. Ţinta era să eliminăm pandemia şi ţinta a fost atinsă”, a declarat premierul Cîţu, fiind întrebat de presă: „Sunteţi mulţumit de campania de vaccinare, având în vedere că ţintele anunţate în repetate rânduri nu au fost atinse?, după cum scrie News.ro.

Mai mult chiar, premierul ne anunţă că, nu numai că am scăpat de pandemie, dar vom scăpa şi de stocurile de vaccin.

„Avem contacte cu mai multe ţări pentru a exporta, pentru a dona. În fiecare zi primim cereri. În Danemarca o să trimitem mai multe. Cred că în acest moment un milion de doze de vaccin în Danemarca”, a anunţat, luni seară, premierul Cîţu, scrie News.ro, precizând că „vaccinul ce se va vinde este Pfizer, iar dozele se vor vinde la preţul de achiziţie”.

Recenta revocare a Avocatului Poporului ajunge în instanţă. Renate Weber a dat în judecată Camera Deputaţilor şi Senatul, reclamând decizia acestora de a o demite.

„Dosarul va fi judecat de către Curtea de Apel București, care a stabilit următorul termen pentru data de 2 iulie. Renate Weber a fost revocată de Parlament din funcția de Avocat al Poporului pe 16 iunie cu 247 de voturi «pentru», 32 «contra» şi o abținere”, relatează Libertatea.

„După vot, Ludovic Orban a mai spus că motivul principal al demiterii Avocatului Poporului a fost că a pus «în pericol» viaţa şi sănătatea românilor. PSD a refuzat să participe la vot și a contestat la Curtea Constituțională decizia. Ulterior, Comisia de la Veneția a solicitat Parlamentului explicații pentru demiterea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului. Susţinut de UDMR şi PNL, Fabian Gyula este singurul care şi-a depus candidatura pentru a ocupa funcţia de Avocatul Poporului. El a primit aviz favorabil din partea comisiilor juridice și așteaptă votul din plenul Parlamentului pentru a fi numit în funcție”, mai scrie Libertatea despre modul cum s-au derulat lucrurile în acest caz.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat, luni seară, pe Facebook, „deblocarea concursurilor în Magistratură şi îmbunătăţirea accesului la DNA şi DIICOT”.

Un comunicat, citat de News.ro, transmis de Ministerul Justiţiei, menţionează că: „Senatul României a votat două proiecte de lege extrem de importante pentru buna funcţionare a Justiţiei şi pentru deblocarea crizei de resurse umane”.

Cele două proiecte se referă la: Organizarea concursurilor de admitere în Magistratură şi de admitere la INM (ultimele concursuri fiind organizate în 2019); şi declanşarea sesiunilor de transfer al procurorilor şi judecătorilor (ultima sesiune s-a ţinut în martie 2020); Vechimea necesară participării la concursurile pentru numirea procurorilor în cadrul DNA şi DIICOT, care a scăzut la 7 ani în funcţia de judecător sau procuror (de la 10 ani la cât fusese crescută ca urmare a modificărilor nocive realizate de Comisia Iordache prin Legea nr. 207/2017 şi Guvernul Dăncilă/Tudorel Toader prin O.U.G. nr. 92/2018)”, mai notează News.ro.

Un alt minister, alte veşti. Legea offshore ar putea fi modificată în acest an, a anunţat Niculae Havrileţ, director în Ministerul Energiei.

„«Sunt discuţii în coaliţie privind această lege şi sunt semne îmbucurătoare cu privire la aprobarea unei legi bune pentru aceşti investitori, într-o perioadă cât mai scurtă, chiar în acest an», a afirmat directorul Havrileţ”, scrie Agerpres.

„În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Spre comparaţie, România a produs anul trecut 9,2 miliarde de metri cubi. ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a renunţa la proiect, iar Romgaz negociază preluarea participaţiei companiei americane. OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei”, mai notează Agerpres.

La Bruxelles, PNRR al Ungariei este contestat de Dacian Cioloş, copreşedinte al USR PLUS, dar şi lider al grupului Renew din Parlamentul European.

„Liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloș, îi cere Ursulei von der Leyen să nu aprobe PNRR al Ungariei pentru ca cele șapte miliarde de euro «să nu ajungă în buzunarele greșite», în condițiile în care Ungaria nu recunoaște competența Parchetului European”, scrie Cotidianul.

„El (n.n. Dacian Cioloş) reamintește că în 2019 și 2020, Comisia a emis seturi de «recomandări specifice fiecărei țări» unde a cerut guvernului ungar să «întărească cadrul anticorupție, inclusiv prin îmbunătățirea eforturilor de urmărire penală și accesul la informațiile publice și consolidarea independenței sistemului judiciar», precum și «îmbunătățirea concurenței în achizițiile publice»”, mai arată Cotidianul.

Disputa dintre Steaua Bucureşti şi FCSB pe patrimoniul competiţional al Stelei a luat sfârşit.

„Curtea de Apel Bucureşti a dat verdictul în cazul palmaresului Stelei din perioada 1947-1998, disputat între CSA Steaua şi FCSB! Decizia a fost luată în favoarea echipei Armatei. Potrivit hotărârilor luate în urma procesului, CSA Steaua a solicitat să primească dreptul să utilizeze şi palmaresul din perioada 1998-2003, dar cererea aceasta a fost respinsă de instanţă, pe motiv al lipsei calităţii procesuale”, scrie Look sport.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!