Ziua în care ne-a părăsit pandemia

29 iun. 2021
Vizualizari: 292

Analizând campania de vaccinare din România, unii lideri din Opoziție vorbesc despre eșecul actualei echipe de a gestiona această acțiune. Aflat de cealaltă parte a baricadei politice, premierul Florin Cîțu vede partea plină a paharului și ne anunță că pandemia a fost eliminată.

„Am atins cea mai mare țintă. Știți că ieri în București nu a fost niciun caz în 24 de ore. Ținta era să eliminăm pandemia și ținta a fost atinsă”, a declarat premierul Cîțu, fiind întrebat de presă: „Sunteți mulțumit de campania de vaccinare, având în vedere că țintele anunțate în repetate rânduri nu au fost atinse?, după cum scrie News.ro.

Mai mult chiar, premierul ne anunță că, nu numai că am scăpat de pandemie, dar vom scăpa și de stocurile de vaccin.

„Avem contacte cu mai multe țări pentru a exporta, pentru a dona. În fiecare zi primim cereri. În Danemarca o să trimitem mai multe. Cred că în acest moment un milion de doze de vaccin în Danemarca”, a anunțat, luni seară, premierul Cîțu, scrie News.ro, precizând că „vaccinul ce se va vinde este Pfizer, iar dozele se vor vinde la prețul de achiziție”.

Recenta revocare a Avocatului Poporului ajunge în instanță. Renate Weber a dat în judecată Camera Deputaților și Senatul, reclamând decizia acestora de a o demite.

„Dosarul va fi judecat de către Curtea de Apel București, care a stabilit următorul termen pentru data de 2 iulie. Renate Weber a fost revocată de Parlament din funcția de Avocat al Poporului pe 16 iunie cu 247 de voturi «pentru», 32 «contra» și o abținere”, relatează Libertatea.

„După vot, Ludovic Orban a mai spus că motivul principal al demiterii Avocatului Poporului a fost că a pus «în pericol» viața și sănătatea românilor. PSD a refuzat să participe la vot și a contestat la Curtea Constituțională decizia. Ulterior, Comisia de la Veneția a solicitat Parlamentului explicații pentru demiterea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului. Susținut de UDMR și PNL, Fabian Gyula este singurul care și-a depus candidatura pentru a ocupa funcția de Avocatul Poporului. El a primit aviz favorabil din partea comisiilor juridice și așteaptă votul din plenul Parlamentului pentru a fi numit în funcție”, mai scrie Libertatea despre modul cum s-au derulat lucrurile în acest caz.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunțat, luni seară, pe Facebook, „deblocarea concursurilor în Magistratură și îmbunătățirea accesului la DNA și DIICOT”.

Un comunicat, citat de News.ro, transmis de Ministerul Justiției, menționează că: „Senatul României a votat două proiecte de lege extrem de importante pentru buna funcționare a Justiției și pentru deblocarea crizei de resurse umane”.

Cele două proiecte se referă la: Organizarea concursurilor de admitere în Magistratură și de admitere la INM (ultimele concursuri fiind organizate în 2019); și declanșarea sesiunilor de transfer al procurorilor și judecătorilor (ultima sesiune s-a ținut în martie 2020); Vechimea necesară participării la concursurile pentru numirea procurorilor în cadrul DNA și DIICOT, care a scăzut la 7 ani în funcția de judecător sau procuror (de la 10 ani la cât fusese crescută ca urmare a modificărilor nocive realizate de Comisia Iordache prin Legea nr. 207/2017 și Guvernul Dăncilă/Tudorel Toader prin O.U.G. nr. 92/2018)”, mai notează News.ro.

Un alt minister, alte vești. Legea offshore ar putea fi modificată în acest an, a anunțat Niculae Havrileț, director în Ministerul Energiei.

„«Sunt discuții în coaliție privind această lege și sunt semne îmbucurătoare cu privire la aprobarea unei legi bune pentru acești investitori, într-o perioadă cât mai scurtă, chiar în acest an», a afirmat directorul Havrileț”, scrie Agerpres.

„În prezent, ExxonMobil și OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Spre comparație, România a produs anul trecut 9,2 miliarde de metri cubi. ExxonMobil și-a anunțat intenția de a renunța la proiect, iar Romgaz negociază preluarea participației companiei americane. OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcție de modificările legislative din România și de situația pieței”, mai notează Agerpres.

La Bruxelles, PNRR al Ungariei este contestat de Dacian Cioloș, copreședinte al USR PLUS, dar și lider al grupului Renew din Parlamentul European.

„Liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloș, îi cere Ursulei von der Leyen să nu aprobe PNRR al Ungariei pentru ca cele șapte miliarde de euro «să nu ajungă în buzunarele greșite», în condițiile în care Ungaria nu recunoaște competența Parchetului European”, scrie Cotidianul.

„El (n.n. Dacian Cioloș) reamintește că în 2019 și 2020, Comisia a emis seturi de «recomandări specifice fiecărei țări» unde a cerut guvernului ungar să «întărească cadrul anticorupție, inclusiv prin îmbunătățirea eforturilor de urmărire penală și accesul la informațiile publice și consolidarea independenței sistemului judiciar», precum și «îmbunătățirea concurenței în achizițiile publice»”, mai arată Cotidianul.

Disputa dintre Steaua București și FCSB pe patrimoniul competițional al Stelei a luat sfârșit.

„Curtea de Apel București a dat verdictul în cazul palmaresului Stelei din perioada 1947-1998, disputat între CSA Steaua și FCSB! Decizia a fost luată în favoarea echipei Armatei. Potrivit hotărârilor luate în urma procesului, CSA Steaua a solicitat să primească dreptul să utilizeze și palmaresul din perioada 1998-2003, dar cererea aceasta a fost respinsă de instanță, pe motiv al lipsei calității procesuale”, scrie Look sport.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Ziua în care ne-a părăsit pandemia was last modified: iunie 29th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: