Preşedintele Maia Sandu dizolvă Parlamentul Republicii Moldova

29 apr. 2021
Vizualizari: 428

Știrea acestei zile vine de la Chișinău, acolo unde Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, a anunțat, miercuri, 28 aprilie, că a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a convocat alegeri legislative anticipate pentru data de 11 iulie.

„Prin această decizie am deschis calea prin care cetățenii să poată alege un Parlament nou. Puterea este acum în mâinile poporului, am încredere că cetățenii noștri vor alege calea corectă spre crearea unui stat dezvoltat. Data alegerii noului Parlament se stabilește pentru 11 iulie 2021”, a declarat Maia Sandu, notează Libertatea.

„Curtea Constituțională hotărâse miercuri dimineață că starea de urgență instituită de Parlament pe 31 martie este neconstituțională. Maia Sandu a fost prezentă la ședința Curții și a adus mai multe argumente ce justificau dizolvarea Parlamentului. Ea s-a referit la articolele din Constituție ce prevăd că Parlamentul poate fi dizolvat odată ce a eșuat să învestească un Guvern, în urma a cel puțin două tentative și în termen de trei luni. Curtea Constituțională a stabilit joi, 15 aprilie, că există circumstanțele legale care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău”, mai arată Libertatea.

„Hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgență în țară a fost contestată de deputatul unionist neafiliat Octavian Țîcu, precum și de deputații PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca.
Deputatul Octavian Țîcu, unul dintre autorii sesizărilor care a atacat la Curtea Constituțională introducerea stării de urgență, a declarat că «starea de urgență a fost un șiretlic pentru anularea dizolvării Parlamentului»”
, explică România liberă cum s-a ajuns la decizia Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Presa de la București scrie că organizarea de evenimente, altele decât cele religioase, este interzisă în noaptea de Înviere, potrivit unei declarații a ministrului de Interne, Lucian Bode.

„Organizarea de evenimente publice și private este interzisă și vă spun foarte clar: nu vom ezita să dispunem măsurile legale care se impun în cazul în care normele sunt încălcate. Știm clar că restaurantele sunt închise în funcție de incidența cumulată în ultimele 14 zile la mia de locuitori. Se închid la ora 22.00 cu o capacitate de 50%, de exemplu, dacă incidența e sub 1,5, iar Hotărârea CNSU e foarte clară: e interzisă desfășurarea activităților în baruri, cluburi și discoteci, în această perioadă”, a declarat, miercuri seară, la B1 TV, ministrul Lucian Bode, scrie News.ro.

Vom avea peste 14.000 de efective în teren. Așteptăm la manifestările religioase participarea a peste 1,7 milioane de persoane. De asemenea, continuăm măsurile specifice pentru asigurarea respectării de către cetățeni a normelor de protecție sanitară. În al treilea rând, monitorizăm permanent punctele de trecere a frontierei, pentru că ați văzut ce se poate întâmpla dacă nu evităm aglomerările de persoane și mijloace auto, care, din păcate, s-au întâmplat, a mai declarat Lucian Bode, notează News.ro.

Redeschiderea școlilor pentru cât mai multe grupe de elevi este prima preocupare a Ministrului Educației. Ultima decizie a CNSU vine în sprijinul eforturilor ministerului Educației.

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, miercuri seară, o decizie prin care se permite ca elevii din clasele terminale din învățământul gimnazial și liceal, profesional și postliceal să se poată întoarce în efectiv complet, fizic, la școală, din 10 mai. De asemenea, se permite și participarea zilnică, cu prezență fizică la cursuri, a elevilor cu cerințe educaționale speciale, indiferent de clasă, în toate unitățile de învățământ, care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2”, relatează Digi 24.

Presa mai scrie despre bugetul Capitalei, care a fost respins de consilierii USR Plus, ceea ce este, în fapt, rezultatul unei noi crize în sânul coaliției. Premierul Cîțu spune că va interveni pentru deblocarea situației.

Nu am discutat în coaliție despre bugetul Capitalei. Am discutat cu domnul președinte Barna și vom media dacă este nevoie”, a spus premierul Cîțu după ședința coaliției, notează Digi 24.

„E important să avem un buget la București, pentru că orice întârziere a bugetului municipiului București însemnă întârzieri de investiții, întârzieri de facturi care se vor întoarce apoi și nu vreau să ajungem să cerem bani de la bugetul de stat”, a mai spus premierul Cîțu, arată Digi 24.

Bugetul Capitalei a fost respins în ședința de astăzi cu 17 voturi pentru, 22 împotrivă și 14 abțineri. Consilierii USR PLUS i-au cerut primarului general Nicușor Dan să retragă proiectul pentru că nu a fost dezbătut, iar veniturile «nu sunt realiste». Nicușor Dan a reacționat spunând că este «total nemulțumit» de rezultatul votului și că așteaptă de la USR PLUS propria variantă de buget”, mai amintește Digi 24.

Prin noul contract-cadru propus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, medicilor de familie se propun noi punctaje, mai mici, pentru serviciile de sănătate oferite vârstnicilor.

După ce le-au înghețat pensiile, Guvernul Cîțu mai aplică o lovitură vârstnicilor, tăindu-le și din serviciile de sănătate în plină pandemie! Astfel, în proiectul Contractului Cadru, propus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, medicii de familie sunt descurajați să mai acorde asistență medicală pensionarilor prin scăderea drastică și cinică a punctajului acordat pentru tratarea persoanelor de peste 60 de ani. Asta în condițiile în care este evident că vârstnicii fac parte din categoriile vulnerabile și expuse riscurilor de sănătate”, declară liderul PSD, Marcel Ciolacu, scrie Cotidianul.

„Social-democrații cer retragerea urgentă a proiectului de contract cadru”, mai arată Cotidianul.

Paște fericit!

Președintele Maia Sandu dizolvă Parlamentul Republicii Moldova was last modified: aprilie 29th, 2021 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: