USR şi Forţa Dreptei anunţă că vor ataca noile Legi ale Educaţiei la Curtea Constituţională

23 mai 2023
Vizualizari: 368

Greva continuă în învățământ, fără ca profesorii să întrevadă o posibilă soluționare a cererilor salariale, după ce Senatul a adoptat luni, 22 mai, Legile Educației.

„Ligia Deca a precizat, la dezbaterile de luni din plenul Senatului, că Ministerul Educației și-a arătat sprijinul față de dascăli, fiind introduse o seri de modificări în noile legi, printre care se numără o primă pentru cadrele didactice care lucrează în medii defavorizate, echivalentă cu cinci salarii minime brute pe țară și vor fi alocate sume din bugetul de stat pentru decontarea navetei personalului din învățământ. Este redusă cu două ore pe săptămână norma didactică de predare și instruire practică, cu o vechime în învățământ de peste 15 ani și gradul didactic 1, fără diminuarea salariului. Ministrul Educației a mai spus că personalul didactic care se pensionează va beneficia de o primă echivalentă cu două salarii de bază, iar directorii de învățământ și inspectorii vor beneficia de zile de concediu de odihnă suplimentare, potrivit contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Despre legea învățământului superior, ministrul Deca a explicat că proiectul prevede publicarea pe o platformă națională a tezelor de doctorat pentru o perioadă de 90 de zile, înaintea susținerii examenului. Astfel oricine va putea formula observații cu privire la posibile abateri de la standardele de etică, prevenind astfel tentativele de plagiat ale doctoratelor. Senatul a adoptat legea învățământului preuniversitar și legea învătățământului superior, în calitate de for decizional”, relatează News.ro.

Parlamentarii USR și Forța Dreptei anunță că vor ataca noile Legi ale Educației la Curtea Constituțională.

Noile legi vor duce la „instituirea unui sistem al specialilor chiar din școală prin introducerea un sistem dual de admitere în liceu, vor favoriza elevii din familii cu bani în detrimentul celor care nu-și vor permite meditații, vor reduce gradul de incluziune al elevilor și nu vor rezolva problema abandonului”, se arată într-un comunicat USR, scrie România liberă.

De asemenea, parlamentarii USR consideră că noile Legi ale Educației „cresc controlul politic asupra celor care administrează școala românească și nu asigură creșterea prestigiului ocupației de profesor, astfel încât cei mai buni dintre absolvenți să dorească să devină profesori”, mai arată România liberă.

„Este inadmisibil că legile Educației nu aduc nimic ferm și clar în salarizarea cadrelor didactice. Se fac declarații sforăitoare despre evoluție și performanță, dar sunt uitați fix oamenii din sistemul de învățământ. Vom folosi toate mijloacele pentru a bloca aceste proiecte de legi fără viziune și care cel mult ne vor ține pe loc încă niște zeci de ani de acum încolo. O educație deficitară și neincluzivă ne va afecta pe toți, pe termen lung, și ne va deconecta definitiv de țările dezvoltate”, a adăugat și senatorul USR Irineu Darău, mai scrie România liberă.

„Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți dimineață, că majorările salariale cerute de sindicatele din învățământ ar adânci deficitul bugetar, iar România ar risca să piardă fonduri europene”, relatează Edupedu.ro, citată de Libertatea.

„«Nu cred că în momentul de față este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul școlar», a afirmat din nou Premierul, marți dimineață, în a doua zi a grevei generale a profesorilor. «Ieri tocmai s-au votat legile educației, este un pachet de legi, legea învățământului preuniversitar și legea învățământului universitar. (…) Am găsit, de asemenea, resurse să putem să asigurăm acei bani, acele bonificații pentru debutanți în învățământ»”, a mai spus Premierul Nicolae Ciucă, scrie Libertatea.

„Avem o țintă de deficit pe care trebuie s-o îndeplinim, nu putem să sporim în acest moment cheltuielile, pentru că absolut orice astfel de cheltuială produce efect pe deficit și odată ce am pierdut controlul asupra deficitului este clar că nu ne mai îndeplinim obiectivele și intrăm într-o altă paradigmă, pe care nu știu cine o va controla”, a mai spus Premierul, notează Libertatea.

„Ministrul Muncii, Marius Budăi, a găsit o rezolvare pentru problema pensiilor de serviciu. Propunerea oficialului român a fost agreată și de reprezentanții Comisiei Europene. Vârsta de pensionare a magistraților va crește treptat, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la 65 de ani”, scrie azi Evenimentul Zilei.

„Potrivit lui Marius Budăi, magistrații nu își vor mai putea alege perioada la care să se raporteze baza de calcul a pensiei, care va fi crescută treptat la 25 de ani. Oficialul a mai precizat faptul că nicio pensie aflată în plată nu va scădea, în cazul în care aceasta nu depășește salariul din activitate”, mai notează Evenimentul Zilei.

„S-au mai stabilit, pentru a îndeplini jalonul și a nu pune în pericol implementarea PNRR, câteva criterii care să apară în următoarele amendamente, astfel încât după ce trece legea și de Camera Deputaților jalonul să fie îndeplinit. Aceste lucruri sunt agreate deja cu Comisia Europeană și dacă aceste lucruri se întâmplă, jalonul este considerat îndeplinit, așa cum este trecut el în descrierea din cadrul PNRR”, a spus Marius Budăi în cadrul unei declarații de presă, mai scrie Evenimentul Zilei.

„Rusia a plasat luni, 22 mai, regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina și este scena unei incursiuni armate a unor «sabotori», sub «regimul legal al unei zone de operațiuni antiteroriste», a anunțat luni guvernatorul Viaceslav Gladkov”, scrie azi Cotidianul.

„Este pentru prima dată când o regiune rusă este plasată sub acest regim din cauza ofensivei ruse în Ucraina, lansată de Vladimir Putin la 24 februarie 2022. (…) Potrivit lui Viaceslav Gladkov, doi oameni au fost răniți în bombardamentul din satul Glotovo, alți trei în districtul Graivoron, iar ultimul în satul Zamostie. Toate aceste localități sunt situate în apropierea frontierei ucrainene și în zona în care are loc incursiunea luptătorilor, conform autorităților ruse. Atacul a fost revendicat pe un canal de Telegram care pretinde că aparține «Legiunii Libertate pentru Rusia», un grup de ruși care luptă de partea ucraineană, care a susținut deja că se află în spatele unor incursiuni anterioare în aceeași regiune. Rusia a clasificat organizația drept «teroristă»”, mai arată Cotidianul.

„Compania americană Meta, proprietara Facebook, a fost amendată cu o sumă record de 1,2 miliarde de euro (1,3 miliarde de dolari) pentru că a transferat datele utilizatorilor din UE în Statele Unite, încălcând o hotărâre judecătorească anterioară”, a anunțat, luni, autoritatea de reglementare din Irlanda, potrivit CNN, scrie RFI.

„Amenda este legată de transferarea continuă în SUA a datelor utilizatorilor. Pe lângă amendă, Meta are la dispoziție cinci luni pentru a stopa transferarea în SUA a datelor utilizatorilor. Regulile GDPR impun companiilor să solicite consimțământul oamenilor înainte de a le folosi datele personale”, mai notează RFI.

Seară liniștită!

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
USR și Forța Dreptei anunță că vor ataca noile Legi ale Educației la Curtea Constituțională was last modified: mai 23rd, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: