Unirea românilor, un vis amânat

4 mai 2023
Vizualizari: 195

Atacul cu dronă asupra Kremlinului naște o nouă dispută între Rusia și SUA.

„Rusia a acuzat joi Statele Unite că se află în spatele a ceea ce ea susține că a fost un atac cu dronă asupra Kremlinului cu scopul de a-l ucide pe președintele Vladimir Putin”, scrie Reuters, citată de Agerpres.

„Încercările de a nega acest lucru, atât la Kiev, cât și la Washington, sunt, desigur, absolut ridicole. Știm foarte bine că deciziile cu privire la astfel de acțiuni, astfel de atacuri teroriste, nu se iau la Kiev, ci la Washington”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, arată Agerpres.

El a susținut că Statele Unite au ales adesea atât țintele pe care trebuie să le atace Ucraina, cât și mijloacele de atac.

„Acest lucru este, de asemenea, adesea dictat de peste Ocean. Noi știm bine acest lucru (…) La Washington trebuie să se înțeleagă clar că știm asta”, a adăugat Peskov, scrie Agerpres.

„Ucraina a negat implicarea în incident miercuri dimineață, când imaginile video au arătat două obiecte zburătoare apropiindu-se de Kremlin și unul explodând cu o lumină puternică”, mai notează Agerpres.

Un sondaj Avangarde readuce în discuție tema unirii României cu Republica Moldova. Mai mult de jumătate dintre cei chestionați în cadrul sondajului consideră că România nu ar trebui să se unească cu R. Moldova.

„La întrebarea «Din punctul dumneavoastră de vedere, la un moment dat, în viitor, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova?», 54% au răspuns negativ, 33% au răspuns pozitiv, iar 13% nu au putut aprecia sau nu au răspuns. În cazul unui referendum pentru unirea cu Republica Moldova, 50% dintre respondenți ar vota împotriva unirii, 31% ar vota în favoarea acesteia, 13% sunt nehotărâți, iar 6% nu au răspuns”, scrie News.ro, citând sondajul Avangarde.

„În eventualitatea unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova, mai mult de jumătate dintre cei chestionați (56%), consideră că România nu ar trebui să ajute cu trupe statul vecin, 29% consideră că acest tip de ajutor trebuie acordat, iar 15% nu pot aprecia sau nu răspund. Procentele se modifică în ceea ce privește ajutorul cu tehnică militară, 48% dintre respondenți fiind de acord cu această formă de sprijin, în timp ce 35% nu sunt de acord, iar restul nu pot aprecia sau nu răspund”, mai scrie News.ro, pe marginea sondajului menționat.

„La întrebarea «Credeți că ar fi o variantă bună ca Maia Sandu să candideze la Președinție în România?», trei sferturi dintre respondenți (76%) au răspuns negativ. Doar 5% au răspuns afirmativ”, arată News.ro.

„Pe site-ul oficial al Primăriei Alba Iulia au fost afișate miercuri, 3 mai, datele personale ale locuitorilor orașului care plătesc taxe și impozite, incluzând CNP-ul și adresa completă a acestora. În urma scurgerii de informații, au fost deschise două anchete: una a primăriei, iar alta a Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal”, notează site-ul local Alba24, citat de Libertatea.

Reprezentanții primăriei au transmis că a fost „o eroare umană pe care o regretă, iar datele respective au fost șterse”.

„Am încercat să o remediem foarte repede, 30 de minute estimăm că a fost timpul maxim în care au stat pe site acele liste. Au fost 46 de accesări în acest timp”, a declarat, joi, viceprimarul Marius Filimon, într-o conferință de presă, notează Libertatea.

Presa mai scrie că o nouă fisură a apărut în carosabilul autostrăzii Sebeș – Turda, în zona nodului rutier Alba Iulia Nord, la câteva zeci de metri de prima fisură, pentru care s-a închis circulația timp de peste 90 de zile.

„Circulația rutieră în zonă este închisă de la 1 februarie și trebuia deschisă la 1 mai. Antreprenorul, compania italiană Pizzarotti, nu a reușit, însă, să repare prima alunecare de teren. Între timp a apărut o nouă alunecare, la câteva zeci de metri distanță. La Alba Iulia Nord, în dealul de la Pârâul Iovului au existat mai multe alunecări de teren chiar în timpul construcției. În prezent, circulația este închisă pe sensul de mers Sebeș-Turda, în zona alunecării, traficul realizându-se prin bretelele 3 și 4 ale nodului rutier”, relatează Adevărul.

Ministerul Educației anunță că DIICOT va sprijini ministerul în combaterea infracțiunilor în școli.

„Doar prin colaborare, școala poate fi un spațiu în care elevii să se simtă în siguranță! Am avut azi, la sediul Ministerului Educației, o întâlnire cu procurorul-șef al DIICOT, Alina Albu, pentru a reafirma cooperarea între cele două instituții pe care le reprezentăm”, a scris Ligia Deca pe Facebook, notează Libertatea.

„Doar prin colaborare, școala poate fi un spațiu în care elevii să se simtă în siguranță! Am avut azi, la sediul Ministerului Educației, o întâlnire cu procurorul-șef al DIICOT, Alina Albu, pentru a reafirma cooperarea între cele două instituții pe care le reprezentăm”, a scris Ligia Deca pe Facebook, arată Libertatea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Executivul a aprobat acordarea și în acest an a ajutorului financiar destinat elevilor și studenților pentru achiziționarea de calculatoare, în baza programului EURO 200.

„În baza programului EURO 200 pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor și studenților pentru achiziționarea de calculatoare au fost dispuse măsuri de continuare și pentru acest an. Este hotărârea care a fost aprobată astăzi de Executiv, în acest sens, de acest sprijin urmând a beneficia elevii și studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, care au până în 26 de ani și provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei pe membru de familie. Pentru acest an, venitul brut lunar pe membru de familie s-a majorat de la 250 lei la 500 lei, ca urmare a evoluției indicelui prețului de consum, așa cum se regăsește în comunicarea Institutului Național de Statistică, iar anul acesta bugetul alocat este de 1,7 milioane lei”, a declarat, joi, la Palatul Victoria, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, scrie Agerpres.

Seară liniștită!

Unirea românilor, un vis amânat was last modified: mai 4th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: