Curtea de Apel Bucureşti amână luarea unei decizii în Dosarul „Colectiv”

3 mai 2022
Vizualizari: 550

9 mai, Ziua Victoriei aliaților împotriva armatei naziste în cel de-al doilea război mondial, dar și Ziua Europei, se profilează a fi o dată cheie în evoluția războiului din Ucraina.

Într-un interviu acordat duminică televiziunii deținute de compania italiană, Mediaset, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că apropiata aniversare a eliberării Rusiei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, marcată la 9 mai, nu constituie un termen-limită pentru operațiunile militare ale Moscovei în Ucraina.

„Armata noastră nu își va desfășura acțiunile în teren în mod artificial, în funcție de o anume dată, nici măcar dacă este vorba despre Ziua Victoriei”, a spus ministrul Lavrov, scrie Adevărul.

Vom celebra victoria noastră într-o manieră solemnă, așa cum facem întotdeauna, dar momentul și ritmul cu care se desfășoară acțiunile în Ucraina depind de necesitatea de a minimiza riscurile pentru civili și pentru soldații ruși”, a adăugat Serghei Lavrov, citat de agenția oficială rusă TASS, Adevărul.

Presa britanică avertizează, sâmbătă, că Vladimir Putin va declara «război total»Ucrainei în «câteva zile», frustrat fiind că a intrat în a treia lună de război. Informația a fost citată pe surse oficiale de Daily Mail, The Telegraph și The Independent aproximativ în același timp”, scrie G4Media.

Daily Mail scrie că președintele rus ar urma să lanseze o mobilizare generală a populației, iar șefii armatei ruse, frustrați la fel ca președintele rus din cauză că s-a intrat în a treia lună de război, îi cer acestuia să schimbe termenul de «operațiune specială» în «război» pentru a putea mobiliza în masă trupele ruse și a escalada conflictul. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că președintele rus ar putea folosi parada de ziua victoriei Rusiei din 9 mai pentru a anunța mobilizarea în masă a rezervelor sale pentru o ultimă ofensivă în Ucraina. Acest lucru vine în contextul în care fostul șef al NATO, Richard Sherriff, a avertizat că Occidentul trebuie să se «pregătească» pentru un război cu Rusia în Ucraina în «cel mai rău caz», mai arată G4Media.

După bombardamentele de la Mariopol, acum și Odessa a intrat sub tirul armatei ruse. Rusia a confirmat duminică atacul de sâmbătă asupra aeroportului din Odesa, în sudul Ucrainei.

„«Rachete de înaltă precizie Onyx au distrus lângă Odesa pe un aerodrom militar un hangar cu arme și muniții primite din Statele Unite și țări europene, precum și pista»”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, citat de EFE, potrivit Agerpres, citată de Digi 24.

Konașenkov a spus că rachete de înaltă precizie ale Forțelor aerospațiale ruse au lovit șapte instalații militare în Ucraina, inclusiv patru zone unde sunt concentrați soldați și echipamente militare, precum și trei depozite de rachete și arme de artilerie și de muniție în regiunile Donețk și Harkov.Totodată, aviația operativ-tactică rusă a distrus două sisteme de rachete antiaeriene S-300 ucrainene în regiunea Zaporojie, unde forțele ruse au atacat și două depozite de muniție și combustibil, precum și 15 bastioane și zone de grupare a soldaților și echipamentelor ucrainene, potrivit acestuia.În urma atacurilor, până la 140 de soldați ucraineni au fost uciși și 19 vehicule blindate ale forțelor armate ucrainene au fost eliminate, a mai spus Konașenkov”, mai scrie Digi 24.

„Rusia ar intenționa să deschidă un nou front împotriva Ucranei, context în care este posibil ca în viitorul apropiat să aibă loc un atac asupra Republicii Moldova”, scrie The Times, care citează surse militare ucrainene, după cum relatează Agerpres, citată de Libertatea.

„Prin deschiderea unui front dinspre Republica Moldova, forțele ruse ar putea să se îndrepte cu ușurință către orașul-port ucrainean Odesa dinspre vest. Publicația britanică notează că există «indicii» cu privire la un posibil atac care să vizeze Republica Moldova. (…) Potrivit experților occidentali, Moscova și-ar dori taie accesul Ucrainei la Marea Neagră, prin stabilirea unei legături terestre dinspre Rusia, de-a lungul întregii zone de țărm, către republica separatistă Transnistria, din estul Republicii Moldova. Totodată, serviciile de informații ucrainene atrag atenția asupra activității de pe aerodromul principal din Tiraspol, capitala republicii autoproclamate, ceea ce ar indica faptul că Rusia se pregătește pentru un conflict, mai precizează sursele militare citate de publicația britanică”, mai scrie Libertatea.

Presa mai scrie că schema propusă de Moscova pentru plata gazului rusesc a fost respinsă de Comisia Europeană.

 „«Plățile în ruble reprezintă o încălcare clară a sancțiunilor. Plata în ruble prin intermediul mecanismului de conversie gestionat de autoritățile publice ruse și al unui al doilea cont deschis la Gazprombank reprezintă o încălcare a sancțiunilor și nu poate fi acceptată. Statele membre și companiile nu trebuie să-și facă vreo iluzie că se pot baza pe buna-credință a Gazprom și a regimului din Rusia în această privință»”, a declarat Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, scrie Digi 24.

Schema propusă de Moscova prevedea deschiderea unor conturi speciale la Gazprombank pentru clienții străini, în care companiile europene ar fi trebuit să transfere valută, pentru gazul rusesc achiziționat, iar banca rusească să convertească apoi plata în ruble.

„«Sancțiunile economice impuse Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei nu vor fi ridicate până nu va exista un acord de pace între cele două țări»”, a declarat, luni seară, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, scrie Digi 24.

„«Șeful guvernului de la Berlin a precizat că Ucraina are ultima decizie în ce privește ce fel de pace va fi semnată»”, scrie Reuters, citat de Digi 24.

„Într-un interviu pentru postul public de televiziune, ZDF, Scholz a spus că Putin a greșit dacă planul său a fost să anexeze teritorii ucrainene, să facă pace și apoi să vadă ridicate sancțiunile occidentale. (…) Scholz a adăugat și că Germania nu va accepta anexarea Crimeei – „Aceea a fost o încălcare a legii internaționale”, relatează Digi 24.

La București, în Dosarul „Colectiv”, magistrații Curții de Apel București s-au pronunțat astăzi, amânând luarea deciziei finale.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Curtea de Apel București a amânat pentru 12 mai decizia finală în dosarul «Colectiv»”, scrie Cotidianul.

„64 de tineri au murit în urma incendiului, iar alți zeci își trăiesc viața cu dureri fizice și psihice greu de imaginat. În mai bine de 6 ani și 6 luni, nu avem încă vinovați pedepsiți. (…) Prima instanță, Tribunalul București, a dat sentințe grele, cu executare. Instanța s-a pronunțat în 16 decembrie 2019, când a fost condamnat și fostul primar al Primăriei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, la 8 ani și 6 luni”, mai scrie Cotidianul.

Miercuri, 4 mai, va sosi la Palatul Cotroceni, Frank-Walter Steinmeier, Președintele Germaniei.

„Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi miercuri, 4 mai 2022, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în țara noastră, la invitația Președintelui României. Vizita Președintelui Republicii Federale Germania are loc în contextul aniversării a 30 de ani de la semnarea, la 21 aprilie 1992, a Tratatului dintre România și Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa, document-cadru emblematic al istoriei contemporane a relației bilaterale”, se arată într-un comunicat al Președinției, citat de România liberă.

 Seară frumoasă!

Curtea de Apel București amână luarea unei decizii în Dosarul „Colectiv” was last modified: mai 3rd, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: