În Turcia se va putea intra doar cu buletinul, de la 1 iunie

21 mai 2024
Vizualizari: 517

Deschidem Revista din această seară cu ziarul Gândul, care relatează că procesul lui Vlad Pascu s-ar putea rejudeca. Motivul: judecătoarea Ancuța Popoviciu, din Dosarul 2 Mai, va fi transferată la Tribunalul Constanța, începând cu 1 iunie.

„Judecătoarea Ancuța Popoviciu, cea care a întrebat dacă victimele ucise de șoferul drogat Vlad Pascu se află în sală, va fi mutată din Dosarul 2 Mai, începând cu 1 iunie. Judecătoarea Ancuța Popoviciu va fi transferată la Tribunalul din Constanța, începând cu data de 1 iunie, potrivit unei decizii, pronunțate recent, de Consiliul Superior al Magistraturii. Cererea a fost făcută chiar de Ioana Ancuța Popoviciu, care a solicitat să fie transferată fie la Judecătoria Constanța, fie la Judecătoria Sectorului 2. Joi are loc ultimul termen de judecată în dosarul 2 Mai, atunci când va fi audiat în sala de judecată Vlad Pascu”, scrie ziarul Gândul.

Libertatea scrie despre o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la viitorul profesional al procurorului Lucian Onea.

„Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au anulat ordinul de revocare din Direcția Națională Anticorupție (DNA) a procurorului Lucian Onea, fostul șef al structurii de la Ploiești, și hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care a certificat revocarea. Decizia instanței supreme, din 16 mai 2024, este definitivă, astfel că Lucian Onea are dreptul să revină în funcția de procuror anticorupție. Este o premieră a justiției din România, fiind pentru prima dată când o astfel de hotărâre a CSM este anulată de instanța supremă”, relatează Libertatea.

Românii vor putea intra în Turcia doar cu buletinul. Decizia va intra în vigoare de la 1 iunie. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a semnat în acest sens un decret prezidențial, cu ocazia vizitei pe care premierul Marcel Ciolacu a întreprins-o marți la Ankara.

„Cetățenilor români care dețin o carte națională de identitate li se acordă scutire de viză pentru călătoriile lor turistice și tranzitul către Turcia cu o ședere de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, conform articolului 18 din Legea nr. 6458 privind străinii. și protecție internațională”, prevede decretul semnat de Președintele Turciei, scrie News.ro.

Președintele American, Joe Biden, a criticat luni mandatele de arestare cerute de procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) împotriva liderilor israelieni, spunând că această cerere este „scandaloasă”.

„Voi fi clar: orice ar insinua procurorul, nu există nicio echivalență – nici una – între Israel și Hamas. Vom fi mereu alături de Israel împotriva amenințărilor la adresa securității sale”, a mai spus Biden, scrie Agerpres.

„Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a calificat la rândul său anunțul procurorului CPI drept «rușinos», estimând că «ar putea compromite», de asemenea, negocierile privind încetarea focului în Fâșia Gaza”, mai arată Agerpres.

După cum știm, Procuratura Curții Penale Internaționale (CPI) a cerut mandate de arestare pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și pentru ministrul apărării, Yoav Gallant, precum și pentru principalii trei lideri ai Hamas, pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității. Cererea procurorului Karim Khan va ajunge la o cameră preliminară formată din trei magistrați, prezidată de judecătoarea din România, Iulia Motoc. News.ro scrie ce se va întâmpla cu cererea procurorului Khan.

„Cererea procurorului Karim Khan ajunge la o cameră preliminară. Camera va fi compusă din trei magistrați: judecătorul-președinte Iulia Motoc din România, judecătoarea mexicană Maria del Socorro Flores Liera și judecătoarea Reine Alapini-Gansou din Benin. Nu există un termen limită pentru ca judecătorii să decidă dacă vor emite mandate de arestare. În cazurile anterioare, judecătorilor le-a luat de la puțin peste o lună până la câteva luni. În cazul în care judecătorii sunt de acord că există «motive rezonabile» pentru a crede că au fost comise crime de război sau crime împotriva umanității, vor emite un mandat de arestare. Mandatul trebuie să menționeze numele persoanei, crimele specifice pentru care se solicită arestarea și o declarare a faptelor care se presupune că ar constitui aceste crime. Judecătorii pot modifica cererile de mandat de arestare și pot acorda mandatul doar pentru anumite părți din ceea ce solicită procurorul. Acuzațiile pot fi, de asemenea, modificate și actualizate ulterior”, notează News.ro.

Seară liniștită!

În Turcia se va putea intra doar cu buletinul, de la 1 iunie was last modified: mai 21st, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: