Preşedintele Ucrainei cere liderilor G7 deconectarea Rusiei de la sistemul GPS

25 mart. 2022
Vizualizari: 298

Summitul extraordinar NATO, de joi, de la Bruxelles, la care a participat și Președintele Biden s-a încheiat cu câteva decizii importante care vizează apărarea flancului estic al alianței.

„Liderii NATO au decis, joi, la Bruxelles, să trimită 40.000 de soldați pe flancul estic, împreună cu mijloace aeriene și navale, precum și înființarea a patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Potrivit declarației adoptate la finalul summitului, NATO condamnă invazia Ucrainei de către Rusia «în cei mai fermi termeni posibil»”, notează Digi24.

NATO îndeamnă la negocieri de pace și cere Rusiei „să se angajeze în mod constructiv în negocieri credibile cu Ucraina pentru a obține rezultate concrete, începând cu o încetare durabilă a focului și mergând către o retragere completă a trupelor sale de pe teritoriul ucrainean”, mai arată Digi24.

Totodată, membrii NATO au cerut Chinei să nu susțină Rusia în războiul din Ucraina.

„Facem apel la toate statele, inclusiv Republica Populară Chineză (RPC), să susțină ordinea internațională, inclusiv principiile suveranității și integrității teritoriale, așa cum sunt consacrate în Carta ONU, să se abțină de la sprijinirea efortului de război al Rusiei în orice fel și să se abțină de la orice acțiune care ajută Rusia să eludeze sancțiunile. Suntem îngrijorați de comentariile publice recente ale oficialilor din RPC și solicităm Chinei să înceteze amplificarea narațiunilor false ale Kremlinului, în special asupra războiului și asupra NATO, și să promoveze o soluționare pașnică a conflictului”, se arată în declarația adoptată la finalul summitului NATO, mai scrie Digi24.

„Președintele american Joe Biden a atras atenția joi că unele crize de alimente în urma invaziei ruse în Ucraina și sancțiunilor impuse Rusiei vor fi «reale» și a discutat acest subiect cu liderii europeni cu care s-a întâlnit la Bruxelles”, relatează agenția EFE și postul CNN, notează Agerpres.

Președintele Biden a subliniat că Ucraina și Rusia sunt «grânarii» Europei, cele două țări însumând circa 30% din exporturile mondiale de grâu.

„Prețul sancțiunilor nu afectează doar Rusia. Afectează multe alte state, inclusiv țările europene și de asemenea țara noastră (SUA)”, a declarat Președintele Biden, după summitul extraordinar al NATO, mai arată Agerpres.

„Am avut o lungă discuție în G7 (…) atât SUA, care este al treilea cel mai mare producător de grâu, cât și Canada, care, de asemenea, este un mare producător și am discutat împreună despre cum am putea crește (producția) și livra mai rapid alimente (…). În plus, am vorbit să îndemnăm toate țările europene și pe toată lumea să pună capăt restricțiilor la export. Așadar, suntem în curs de a stabili cu prietenii noștri europeni ce ar fi nevoie să facem pentru a tempera temerile despre crize de alimente”, a mai spus Președintele american, scrie Agerpres.

„Președintele american Joe Biden va vizita vineri orașul Rzeszow, situat la aproximativ 80 de kilometri de granița cu Ucraina, în cadrul vizitei în Polonia, a doua etapă a călătoriei sale în Europa”, a anunțat, joi, Casa Albă, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Venind de la Bruxelles după un maraton de summituri, Președintele Statelor Unite va fi primit de Președintele polonez Andrzej Duda pe aeroportul acestui oraș situat la două ore și jumătate de Lvov, principalul oraș din vestul Ucrainei. (…) Președintele Joe Biden se va întâlni apoi cu soldații americani poziționați în această regiune și «care contribuie, alături de aliatul nostru polonez, la eforturile de descurajare ale NATO pe flancul său estic». Vineri seara, Președintele american se va deplasa la Varșovia, unde va avea, sâmbătă, discuții mai consistente cu omologul polonez, conform programului oficial”, notează Agerpres.

Rusia a denunțat, joi seară, decizia NATO de a crea patru noi grupuri de luptă în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.

Militarizarea Europei se accelerează ca urmare a eforturilor alianței”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, scrie Agerpres.

Prin promisiunea că va furniza arme suplimentare Ucrainei, „alianța confirmă interesul său de continuare a ostilităților”, a adăugat Maria Zaharova, mai arată Agerpres.

Reprezentanta diplomației ruse a acuzat NATO că urmează orbește interesul Statelor Unite de a ține sub control Rusia.

„Isteria antirusă a fost promovată pentru a spori costurile achizițiilor de arme, de pe urma cărora SUA au profitat financiar, mai presus de toate”, a continuat Maria Zaharova, notează Agerpres.

„Ea a descris summitul extraordinar al NATO, desfășurat joi la Bruxelles, drept nimic altceva decât o «ședință pentru propria sa spălare pe creier»”, mai scrie Agerpres.

Volodimir Zelenski s-a adresat, prin videoconferință, participanților summitului NATO pentru a cere mai mult sprijin militar.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Vreau să vă mulțumesc că sunteți uniți, uniți în jurul nostru. Și apreciem asta cu adevărat. Ați aplicat sancțiuni. Suntem recunoscători. Acestea sunt măsuri puternice. Dar era puțin cam târziu. Pentru că dacă ar fi fost luate preventiv, Rusia nu ar fi declanșat război. Cel puțin nimeni nu știe sigur. Ar fi existat o șansă”, a spus Președintele Zelenski, notează Digi24.

Zelenski s-a adresat și cetățenilor Ungariei, cerând sprijin pentru Ucraina.

„Ungaria… vreau să mă opresc aici și să fiu sincer odată pentru totdeauna. Trebuie să decideți singuri cu cine sunteți. Sunteți un stat suveran. Am văzut acest memorial (la Budapesta, n.red.), despre crime în masă. Am fost acolo cu familia mea. Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, mergi pe malul Dunării. Uită-te la pantofii ăia și vei vedea cum se pot întâmpla din nou uciderile în masă în lumea de astăzi. Asta face Rusia astăzi”, a mai spus Președintele Zelenski, mai scrie Digi24.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut țărilor G7 deconectarea Rusiei de la sistemul GPS.

„Trebuie să privăm Rusia de capacitatea de a folosi GPS-ul în război. Acest lucru este foarte important. Pentru ca acest sistem să nu ajute rachetele și bombele rusești să distrugă orașele civile”, a spus Zelenski la summitul G7, notează România liberă.

Președintele ucrainean a cerut încă o dată ca statele membre NATO să ofere Ucrainei arme.

„Cu cât se va întâmpla asta mai devreme, cu atât mai devreme va fi pace în estul Europei. Acest lucru este în interesul nostru. Este și în interesul dumneavoastră. Libertatea trebuie să fie înarmată”, a mai spus Zelenski, mai arată România liberă.

Alexandr Lukașenko, liderul Belarusului, a avertizat, joi, că propunerea Poloniei de trimitere a unor trupe internaționale de menținere a păcii în Ucraina ar putea declanșa „Al Treilea Război Mondial”.

„Situația este foarte gravă și foarte tensionată. Realizați că acest lucru înseamnă un Al Treilea Război Mondial? Sau ce? Credeți că vom sta pe margine? Ei ne vor călca pur și simplu în picioare, nu vom avea timp nici măcar să scoatem un sunet”, a spus Aleksandr Lukașenko, citat de AP, notează Digi24.

Seară liniștită!

Președintele Ucrainei cere liderilor G7 deconectarea Rusiei de la sistemul GPS was last modified: martie 25th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: