O companie românească a câştigat „Oscarul Industriilor”

15 nov. 2022
Vizualizari: 265

Atentatul de la Istanbul ține și azi prima pagină a presei europene. Presa turcă dezvăluie mai multe date despre autoarea acestui carnagiu.

„Tânăra femeie arestată și acuzată de plasarea bombei care a ucis duminică șase oameni la Istanbul este de naționalitate siriană și și-a recunoscut faptele, anunță luni poliția turcă, scrie presa locală”, relatează AFP, citată de News.ro.

Poliția turcă susține că femeia a acționat din ordinul Partidului Municotrilor din Kurdistan (PKK) și că a primit directive de la Kobane, în nord-estul Siriei. Tânăra a fost arestată împreună cu mai mulți alți suspecți într-un apartament la Kucukcekmece, la periferia Istanbulului. Potrivit ministrului turc de Interne Süleyman Soylu, suspecta se pregătea «să fugă în Grecia». Süleyman Soylu, care s-a dus din nou la locul carnagiului luni, a anunțat că numărul persoanelor arestate a crescut la 46, la o zi după acest atentat pe strada Istiklal, una dintre cele mai frecventate artere din Istanbul, comis duminică după-amiaza. (…) Pe această stradă a avut loc un atentat sinucigaș, în 2016, soldat cu cinci morți”, mai scrie News.ro.

Deși România a susținut fără rezerve aderarea Suediei la NATO, două mari partide din Regatul suedez se opun acum includerii în Schengen, potrivit presei de la Stockholm. Astfel, Olanda ar putea avea noi aliați în demersul său de blocare a aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. PNL și PSD consideră că partidele parlamentare din Suedia care s-au poziționat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen nu reprezintă un pericol, motivând că decizia stă în mâinile Guvernului de la Stockholm.

„Primul aspect care trebuie luat în considerare este acela că aceste două partide, sau cel mai mare- este unul de opoziție în Suedia. (…) Decizia e în zona guvernamentală, a declarat Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL, pentru Adevărul, menționând că respectiva formațiune nu este parte a deciziei, chiar dacă Guvernul este unul minoritar”.

 „Este foarte important, unde putem, să îmbunătățim situația de acolo. (…) Percepția acestui partid este legată de apartenența sa la familia socialiștilor europeni, în care noi avem Partidul Social Democrat, și a cărui poziție poate să lămurească orice semn de întrebare al socialiștilor europeni sau suedezilor socialiști în legătură cu intrarea noastră în zona Schengen. (…) Nu cred că avem motive de îngrijorare și suntem convinși că partenerii social-democrați, PSD, vor întreprinde toate demersurile necesare pentru a lămuri orice chestiune legată de intrarea noastră în Schengen sau de opoziția socialiștilor suedezi”, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL, mai arată Adevărul

Contactat de Adevărul, Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD a punctat că: „membrii familiei socialiștilor europeni «au dat un vot majoritar» pentru rezoluția pentru susținerea aderării, nu unanim, și a menționat că partidul pe care îl reprezintă poartă, în prezent, discuții în interiorul familiei socialiștilor europeni cu privire la poziționarea formațiunilor din Suedia, în încercarea de a determina o schimbare de abordare”.

Presa mai scrie azi că istoricul Zoltán Csaba Novák a preluat luni conducerea Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, după ce a demisionat din funcția de senator UDMR de Mureș.

Cu această schimbare, voi putea să-mi împlinesc potențialul profesional și în același timp să servesc activitatea UDMR și interesele maghiarilor din Transilvania și ale tuturor minorităților naționale din România din perspectiva științei. Noul loc de muncă îmi oferă, la nivel profesional, oportunități de a contribui activ la problemele minorităților”, a declarat Zoltán Csaba Novák, potrivit unui comunicat de presă al UDMR, scrie News.ro.

O companie românească, Quartz Matrix, a câștigat „Oscarul Industriilor” într-o competiție cu firme din peste 80 de țări. Quartz Matrix a dezvoltat un soft care diminuează consumul de energie al companiilor cu 11%.

Quartz Matrix a câștigat premiul cel mare la categoria «IoT – Digital Innovation of the Year», echivalentul Oscarului ȋn lumea de business pe segmentul de companii și industrii. Evenimentul a reunit peste 8.000 de fime din mai mult de 80 de țări, iar Quartz Matrix au fost singura companie românească ȋnscrisă ȋn competiție. Produsul dezvoltat de români și recunoscut la nivel internațional este platforma QLeap, o soluție IT prin care companiile își pot reduce consumul de energie, respectiv costurile, cu până la 11%, și pot deveni mai sustenabile”, scrie Cotidianul.

Ca rezultat al implementării la peste 50 de companii, soluția a generat reduceri de costuri cu 10,83% și o diminuare a cantității de CO2 care ar fi rezultat în urma producției de 751.608 tone, echivalentul a peste 31 de milioane de copaci salvați. Quartz Matrix este o companie românească de tehnologie și servicii, prezentă de 28 de ani pe piața Business-to-Business din România, cu peste 3.500 de proiecte de anvergură implementate în România în domeniile IT, cloud, electric, electronic, educațional, securitate la incendiu, dezvoltare software și mentenanță. Quartz Matrix implementează de aproape 3 decenii proiecte și soluții inovative în domenii de tehnologie avansată, remarcându-se capionieri în IoT (Internet of Things) și Industry 4.0 în România”, mai notează Cotidianul.

Carnea crescută în laborator, la un pas de realitate”, titrează azi Adevărul.

Adevărul scrie despre povestea înființării Centrului de producție Upside din Emeryville, California, care ar putea produce peste 50.000 de kilograme de produse din carne cultivată pe an, companie în care au investit mai mulți și Bill Gates și John Doerr, dar și companiile Tyson și Cargill, mari companii americane implicate în producția tradițională de carne.

Oamenii de știință ar putea extrage celule de la un animal prin intermediul unei biopsii cu acul, să le plaseze în rezervoare, să le hrănească cu nutrienții de care au nevoie pentru a prolifera – inclusiv grăsimi, zahăr, aminoacizi și vitamine – și să obțină, în final, carne. A fost nevoie de ani de experimente efectuate de o echipă de biologi, biochimiști și ingineri pentru a transforma acest concept într-un produs gata de consum. Acum, compania așteaptă undă verde de la Food and Drug Administration pentru a începe să vândă primele sale produse din carne cultivată, inclusiv un file de pui”, relatează Adevărul.

Presa scrie și despre vizita neanunțată a Președintelui Volodimir Zelenski în Herson, oraș recent recucerit de forțele ucrainene după retragerea forțelor ruse. Deși Ucraina avansează pe frontul de est, recucerind parte din fostul său teritoriu național, în mass-media se discută și despre posibilitatea începerii negocierilor de pace.

 „Ucraina este cea care trebuie să decidă ce termeni acceptă pentru eventuale negocieri care să pună capăt războiului cu Rusia”, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters, citat de News.ro.

„Nu trebuie să facem greșeala de a subestima Rusia. Forțele armate ruse păstrează capacități semnificative, precum și un număr mare de trupe”, a mai declarat luni Jens Stoltenberg, în timpul unei conferințe de presă comune cu oficiali guvernamentali olandezi, susținută la Haga, mai scrie News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Ei (ucrainenii – n.r.) plătesc acum cel mai mare preț ca pierderi de vieți omenești și pagube suferite. Așa că este de competența Ucrainei să decidă ce fel de termeni sunt acceptabili pentru ei”, a mai spus Jens Stoltenberg, referindu-se la eventuale negocieri de pace, mai arată News.ro.

„Următoarele luni vor fi dificile. Obiectivul lui Putin este de a lăsa Ucraina în frig și întuneric în această iarnă. Așa că, trebuie să ne menținem cursul”, a mai spus șeful NATO, arată News.ro.

Seară liniștită!

 

O companie românească a câștigat „Oscarul Industriilor” was last modified: noiembrie 15th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: