Noi promisiuni pentru încetarea grevei din Educaţie

9 iun. 2023
Vizualizari: 250

După mai multe zile de proteste, profesorii s-au aflat și astăzi în stradă în fața Palatului Victoria și în marș către Palatul Cotroceni, în timp ce reprezentanții lor negociau cu Guvernul. După încheierea negocierilor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a vorbit jurnaliștilor despre rezultatele acestei runde de negocieri.

„În urma discuțiilor purtate, Guvernul a avansat o nouă variantă, în sensul în care creșterea de la 1 ianuarie 2024 ar trebui să fie de 45% din creșterile stipulate în grilele de salarizare și 1.500 de lei acordați în 5 octombrie, bani din fonduri europene, bani care vor fi acordați anual până în 2027”, a declarat Marius Nistor, vineri, pentru News.ro.

Marius Nistor a fost întrebat dacă consideră drept mulțumitoare propunerile venite din partea Executivului.

„Eu nu exprim păreri personale, eu reprezint o structură sindicală, sunt seci de mii de oameni acolo, e trebuie să fie mulțumiți, nu eu. Astăzi este grevă, mai departe colegii hotărăsc, în cunoștință de cauză”, a adăugat Nistor, mai scrie News.ro.

În timp ce tot mai mulți bugetari anunță proteste de stradă solicitând măriri salariale, Valentin Lazea, economist-șef la Banca Națională a României (BNR), declară că veniturile bugetare în România sunt cele mai mici din Europa, fapt ce face ca bugetul României să fie „extrem de încordat”.

„Toți bugetarii și nu numai bugetarii, toți cetățenii acestei țări ar trebui să știe că bugetul este extrem de încordat și a da mai mulți bani cuiva înseamnă a tăia de la altcineva. Cauza pentru care bugetul este atât de încordat este faptul că veniturile bugetare în România sunt cele mai mici din Europa, 27% din produsul intern brut, față de 35-36% din produsul intern brut în țări precum Cehia, Polonia sau Ungaria. Deci, noi avem cu o treime mai puțini bani la buget decât Cehia, Polonia și Ungaria. Nu ne comparăm nici cu țările din vest, care au 42% din PIB. Deci, noi avem 27% din PIB, o plăcintă extrem de mică pentru care se bat extrem de mulți oameni. Până nu înțelegem că trebuie să plătim taxele la stat toți, pentru că atunci când s-a introdus cota unică, așa s-a spus, facem o cotă unică mică, dar să plătească toți. Ei bine, a doua zi după ce s-a introdus cota unică, au început telefoanele: nu ne dați nouă, sectorului x o scutire, nouă sectorului y o taxă mai mică ș.a.m.d. Deci, atâta timp cât o mare parte sau multe părți ale forței de muncă refuză să plătească taxe sau au scutiri în sensul de a nu plăti taxe, asta este situația. A da bani profesorilor sau oricui înseamnă a lua bani de la altcineva. E atât de simplu. Răspunsul sau soluția este din nou să se revină la adevărata cotă, unică, toată lumea să-și plătească taxele”, a susținut Valentin Lazea, scrie România liberă.

Evenimentul zilei scrie, azi, că Nicolae Ciucă urmează să își prezinte luni demisia din funcția de Premier, urmând să devină noul președinte al Senatului.

Nicolae Ciucă nu va rămâne în funcție interimară, deoarece un membru din propriul său cabinet va prelua această poziție. Cel mai târziu săptămâna viitoare, va fi organizată o nouă ședință de guvern, avându-l în frunte pe noul Prim-ministru, Marcel Ciolacu. Odată ce demisia lui Ciucă va ajunge la Cotroceni, va fi inițiată procedura de învestire a noului Guvern, susțin surse politice citate de Antena 3. Vor avea loc întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, iar apoi desemnarea lui Ciolacu în funcția de premier, audieri în parlament și votul final. De asemenea, odată cu plecarea actualului premier, își vor da demisia și consilierii săi”, notează Evenimentul Zilei.

„Se vehiculează informația că Nicolae Ciucă va prelua funcția de președinte al Senatului în timp ce Alina Gorghiu va părăsi această poziție”, mai scrie Evenimentul Zilei.

Greva profesorilor a atras și nemulțumirea unor părinți ai căror copii se află în ani terminali. Agerpres scrie despre o situație inedită, o mama a unui elev a cerut Tribunalului București să să fie declarată ilegală greva din Educație. Instanța a respins vineri cererea femeii.

„Potrivit deciziei instanței, cererea a fost respinsă ca fiind introdusă de o persoană fără calitate procesuală activă. De asemenea, femeia a fost obligată la plata sumei de 1.760 lei către Federația Națională Sindicală «Alma Mater», reprezentând cheltuieli de judecată sub forma onorariului de avocat. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel”, notează Agerpres.

„Norvegia a anunțat că a finalizat vânzarea a 32 dintre avioanele sale de luptă F-16 către România după unda verde dată de autoritățile americane și norvegiene”, transmite France Presse, citată de RFI.

„Vânzarea va întări și moderniza apărarea unei națiuni aliate ce are Ucraina ca vecin”, a spus ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram, într-un comunicat, relatează AFP, citată de RFI.

„Înaintea livrării către România, avioanele norvegiene vor fi supuse unor operațiuni de mentenanță la grupul Kongsberg Aviation Maintenance Services. Norvegia își modernizează ea însăși flota cu avioane F-35 mai avansate ale producătorului american Lockheed Martin, intenționând să achiziționeze până la 52 de aparate. Fabricate de americanii de la General Dynamics, ultimele F-16 norvegiene au fost retrase din serviciu la începutul lui 2022”, mai scrie RFI.

Cotidianul scrie despre o premieră în justiția americană: Fostul președinte american, Donald Trump, a anunțat că a fost inculpat în dosarul arhivelor Casei Albe, unde este acuzat că a luat cutii întregi de documente, unele dintre ele confidențiale, când a părăsit Casa Albă”.

„Trump a precizat că a fost convocat marți la tribunalul federal din Miami pentru a doua punere sub acuzare după cea din martie privind cumpărarea tăcerii unei actrițe de filmele X în 2016. Este pentru prima dată în istoria Statelor Unite când un fost președinte se confruntă cu o inculpare federală”, mai notează Cotidianul.

După ce s-au vehiculat mai multe nume, printre care și cel a peședintelui Iohannis, pentru conducerea NATO, președintele SUA, Joe Biden, propune un nou posibil candidat, Ben Wallace, ministrul britanic al apărării.

„Președintele american, Joe Biden, a declarat la Washington că va trebui găsit un «consens» pentru desemnarea următorului șef al NATO și l-a descris pe ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, potențial candidat, drept «foarte calificat»”, notează AFP, citată de Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Poate că un britanic ar putea prelua conducerea Alianței Nord-Atlantice, a afirmat președintele american, în contextul în care mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, se încheie în octombrie. Va trebui să găsim un consens în cadrul NATO”, a declarat Joe Biden alături de Premierul britanic, Rishi Sunak, scrie Cotidianul.

Cluj-Napoca devine de vineri seară, timp de zece zile, capitală a cinematografiei internaționale.

„Începe Festivalul Internațional de Film Transilvania iar actori și regizori celebri în toată lumea vin în România. Printre aceștia, regizorul american Oliver Stone. La TIFF publicul se va putea întâlni și cu câștigători de Oscar, ori interpreți din seriile «Pirații din Caraibe», «Harry Potter», și «La Casa de Papel». Inspirat din fapte reale care s-au petrecut în Sibiu, în decembrie 1989, «Libertate» – cel mai recent film realizat de Tudor Giurgiu va avea premiera mondială la TIFF”, anunță Știrile Transilvaniei.

„În total, aproape două sute de filme vor fi proiectate la Festivalul de la Cluj-Napoca. 12 sunt în competiția oficială. Actorul englez Timothy Spall, care l-a interpretat pe Peter Pettigrew în seria Harry Potter și sârbul Darko Perić, din La Casa de Papel, care a stat 9 ani în România și este căsătorit cu o româncă – sunt printre numele mari care au confirmat prezența la festival. (…) Regizorul, scenaristul și producătorul american Oliver Stone va fi primi la TIFF «Trofeul Transilvania» pentru întreaga carieră”, mai scriu jurnaliștii de la Știrile Transilvaniei.

Seară liniștită!

 

Noi promisiuni pentru încetarea grevei din Educație was last modified: iunie 9th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: