România cumpără 32 de avioane F16 second-hand din Norvegia

8 nov. 2022
Vizualizari: 274

Majorarea pensiilor revine în atenția mass-media după declarațiile de luni, ale Premierul Nicolae Ciucă, făcute de acesta la finalul Biroului Politic Național al PNL. Acesta a declarat că PNL va propune coaliției o creștere a pensiilor de 15%, în cazul în care bugetul pentru anul viitor va permite acest lucru.

„Am discutat la nivelul partidului că trebuie să găsim soluția prin care să acoperim creșterea inflației care e de peste 15%. Dacă bugetul va permite, propunerea PNL este de 15%”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat luni, la finalul BPN al PNL, ce procent pentru majorarea pensiilor va propune în coaliție, scrie News.ro.

Coaliția PNL-PSD-UDMR ia în calcul să renunțe la creșterea taxelor locale, respectiv a impozitului pe locuințe cu 50%.

„Coalitia de guvernare vrea să renunțe la majorarea taxelor locale, la mai bine de o lună de la votul din Senat, pe Ordonanta prin care s-a decis majorarea cu până la 50% a bazei de impozitare. Potrivit surselor citate, liderii coaliției nu au reușit să ajungă la un acord cu reprezentanții autorităților locale, astfel că se ia în calcul o respingere a Ordonanței în Camera Deputaților și renunțarea, deocamdată, la această măsură”, scrie News.ro

Deputații au adoptat, marți, în plen, un Proiect de Lege de aprobare a O.U.G. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, care reglementează închiderea și conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit și huilă, închiderea carierelor de lignit și a minelor de huilă precum și măsuri de sprijin pentru închiderea și conservarea capacităților de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă.

„De asemenea, se instituie măsuri pentru atenuarea consecințelor sociale ale închiderii și conservării capacităților de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă și a carierelor și minelor aferente, stabilirea surselor de finanțare a măsurilor de ajutor de stat, precum și a măsurilor pentru coordonarea și implementarea procesului de decarbonizare. Legea stabilește înființarea Comitetului Interministerial al Cărbunelui, al Comitetului consultativ și al Grupului de Lucru pentru coordonarea și monitorizarea implementării măsurilor stabilite, precum și posibilitatea repornirii grupurilor energetice închise, prin decizia Guvernului și la propunerea Ministerului Energiei, în situație de criză energetică și în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgență aferente sectorului energetic”, notează Agerpres.

„S-au înregistrat 155 de voturi «pentru», 44 de voturi contra și 37 abțineri. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional”, mai scrie Agerpres.

USR îl cheamă pe ministrul Tanczos Barna în fața parlamentarilor din Comisia de mediu și echilibru ecologic, pentru a da explicații despre întârzierile înregistrate în derularea programelor gestionate de Ministerul Mediului.

„USR așteaptă de doi ani ca Ministerul Mediului să accelereze reformele din domeniul protecției mediului. Ministrul Tanczos Barna mai mult le-a blocat până acum. Programul Casa Verde Fotovoltaice se mișcă extrem de greu. Ministrul Tanczos Barna dă vina pe cetățeni că nu sunt implicați, dar 44.000 de cereri de finanțare depuse nici măcar nu sunt analizate, de mai bine de șase luni. Au fost analizate doar în jur de 5.000 de cereri. În plină criză energetică, nu-i lasă pe români să producă energie. Sistemul garanție-returnare a ambalajelor trebuia și el să fie gata într-un an de zile, s-a cerut o amânare cu un an. Cât despre plafonarea prețului la lemne, am atenționat dinainte că va crea probleme, inclusiv va spori cantitatea de lemn de pe piața neagră. USR a propus vouchere pentru persoanele defavorizate, dar ministrul Tanczos Barna merge în continuare cu soluții greșite. Pentru toate aceste motive, dar și altele, îl așteptăm pe ministrul Mediului la comisie să dea explicații”, a declarat Adrian Giurgiu, deputat USR, potrivit unui comunicat de presă al USR, scrie News.ro.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României cumpără 32 de avioane F16 second hand, folosite până acum de Forțele Aeriene ale Norvegiei.

„Ministerul Apărării Naționale a obținut, în decembrie 2021, aprobarea Parlamentului României pentru inițierea procedurilor de achiziție și derulării acestora conform prevederilor Legii nr. 214 din 2022. Instituția militară a convenit cu reprezentanții norvegieni contractul de achiziție a 32 de avioane F16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic. Valoarea contractului semnat astăzi cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023”, precizează într-un comunicat de presă MApN, scrie România liberă.

Grupul francez Renault și constructorul chinez Geely au agreat înființarea unei companii noi, mixte, care va produce motoare pe combustie și tehnologii hibride pentru mărcile pe care le dețin.

 „Uzina de motoare de la Mioveni va fi separată de Dacia și va fi integrată în noua societate. Cele două grupuri vor deține fiecare câte 50% din acțiunile companiei. Aceasta va furniza motoare către Renault, Dacia, Geely, Lynk, Proton, dar și către Nissan și Mitsubishi, partenerii de alianță ai Renault. Societatea mixtă va avea 19.000 de angajați și un număr de 17 uzine și unități de cercetare-dezvoltare, conform sursei citate”, scrie Libertatea.

Seară liniștită!

 

România cumpără 32 de avioane F16 second-hand din Norvegia was last modified: noiembrie 8th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: