Încă un incendiu, într-un spital din România

3 feb. 2022
Vizualizari: 247

Deschidem Revista din această seară cu un nou incendiu care a avut loc miercuri noapte la Spitalul Județean de Urgență Suceava, fiind activat planul roșu. Incendiul a fost localizat la ora 0:42, iar lichidarea acestuia a fost declarată zece minute mai târziu.

„Incendiul s-a produs la etajul al patrulea al spitalului, acolo unde funcționează Secția de obstetrică și ginecologie, fără a fi înregistrate victime”, scrie Agerpres.

„Oficialii ISU menționează că, în paralel cu acțiunea de stingere, s-au derulat misiunile de căutare-salvare-evacuare a tuturor persoanelor, pacienți, personal medical și auxiliar, de la nivelul etajului IV și de la etajele superioare. Pe parcursul intervenției au fost evacuați, de către pompierii militari și personalul de la locul de muncă, 329 de pacienți, dintre care, 102 copii (57 nou-născuți). Pacienții au fost evacuați pe secțiile de la etajele inferioare și în Unitatea de Primiri Urgențe. Aceștia nu au suferit probleme medicale cauzate de arsuri sau intoxicații cu fum și gaze toxice. Cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor a fost efectul termic al curentului electric, generat de un aparat electric, care făcea parte din agregatul de ventilare, cu defecțiuni”, mai notează Agerpres.

Incendiul de la Suceava este ultimul dintr-o lungă listă de incendii în spitalele românești cauzate de instalațiile electrice vechi.

Pensiile speciale revin în atenția mass-media. Comisia Europeană a transmis României că pensiile militare trebuie incluse în reforma pensiilor asumată prin PNRR, care are prevăzut pentru plata pensiilor un plafon de 9,4% din PIB.

„Legat de pensiile speciale, este important să reiterăm că pensiile speciale cuprind nu doar cele șase categorii de pensii de serviciu existente în România enumerate în prezent la punctul b) în memorandumul Ministerului Muncii. Important, pensiile speciale includ și pensiile pentru forțele de securitate și apărare (armată, poliție) și trebuie să fie și ele acoperite de reformă”, se arată în documentul Comisiei Europene transmis Ministerului Muncii, scrie Adevărul.

Persoanele care au în îngrijire bolnavi de cancer ar putea beneficia de sprijinul statului.

„Asiguratul care îngrijește un pacient bolnav de cancer în vârstă de peste 18 ani beneficiază de concediu și de indemnizație, prevede un proiect de lege adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputaților”, scrie Agerpres.

„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament. Durata de acordare a concediului și a indemnizației este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient. Cuatumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul a asiguratului, stabilită conform articolului 10”, se arată în proiectul aprobat de deputați, scrie Agerpres.

Proiectul a fost adoptat anterior și de Senat.

Presa scrie despre eforturile pe care le fac Germania și Turcia pentru a dezamorsa criza ucrainiană.

„Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunțat miercuri seară că va merge «în curând» la Moscova pentru discuții cu președintele rus, Vladimir Putin, în încercarea de a dezamorsa criza din jurul Ucrainei”, notează AFP, citată de România liberă.

„«Voi merge în Statele Unite», la 7 februarie, unde este programată o întâlnire cu președintele Joe Biden, «Iar în curând voi merge și la Moscova pentru discuții» cu privire la criza ruso-ucraineană”, a declarat Olaf Scholz la postul public de televiziune ZDF, scrie România liberă.

„Șeful guvernului german a respins criticile tot mai insistente la adresa Germaniei, acuzată că este prea conciliantă față de Kremlin, în special refuzând să livreze arme Ucrainei. El a reiterat că Rusia va plăti «un preț foarte mare» în cazul unei agresiuni. (…) Olaf Scholz a mai afirmat că nu este influențat de predecesorul său social-democrat la cancelarie, Gerhard Schroeder (1998-2005), astăzi unul dintre liderii controversatului gazoduct germano-rus Nord Stream 2 și apărător înfocat al pozițiilor Kremlinului în criza ucraineană”, mai notează România liberă.

Și Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, se implică în soluționarea crizei ucrainiene. Joi, acesta îl va vizita pe omologul său, Volodimir Zelenski, în Ucraina.

„Oficialul turc a declarat pentru Reuters că Ankara se așteaptă ca tensiunile să se diminueze după întâlnirea de la Kiev. Miercuri, Ankara și Kiev au declarat că vor semna un acord de liber schimb și alte înțelegeri. (…) Vizita lui Erdogan vine după cele ale liderilor statelor membre NATO din Marea Britanie, Polonia și Țările de Jos la Kiev. Turcia are relații strânse cu Kievul și Moscova, dar a spus că ar face ceea ce este necesar ca membru NATO dacă Rusia invadează. Ankara și-a oferit în noiembrie ajutorul pentru a detensiona situația și luna trecută surse diplomatice turce au declarat că atât Rusia, cât și Ucraina sunt deschise acestei idei”, relatează News.ro.

Cehia intră pe lista țărilor care renunță, începând cu data de 9 februarie, la prezentarea certificatelor de vaccinare la intrarea în restaurante sau la evenimente.

„Cehii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de vaccinare la intrarea în restaurante sau pentru a participa la evenimente culturale și sportive, începând de săptămâna viitoare, chiar dacă au COVID-19, a anunțat miercuri premierul ceh Petr Fiala”, relatează AFP, citată de Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Și Israelul vrea să renunțe treptat la certificatul verde.

„De duminică 7 februarie, «tav yaroq» în ebraică (certificatul verde) eliberat persoanelor vaccinate sau recuperate după coronavirus, nu va mai fi cerut în cafenele, restaurante, baruri, săli de sport sau hoteluri, a transmis Ministerul israelian al Sănătății. Guvernul va publica în curând o listă completă a locurilor în care certificatul verde va fi cerut, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății. Aceste măsuri de relaxare vin într-un moment în care statul, care a lansat o vastă campanie de vaccinare în decembrie 2020 și a introdus certificatul verde în februarie 2021, înregistrează un număr record de contaminări legate de răspândirea variantei Omicron”, mai scrie Cotidianul.

 

Seară frumoasă!

Încă un incendiu, într-un spital din România was last modified: februarie 3rd, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: