Miniştrii USR PLUS au demisionat

7 sept. 2021
Vizualizari: 539

Mărul discordiei din Coaliție, Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, a fost publicată, luni seară, în Monitorul Oficial, după ce, în plin scandal, Guvernul a adoptat-o vineri.

„În primul articol al Ordonanței se arată că valoarea programului derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în perioada 2021-2028 este de 50 de miliarde de lei, limită maximă în baza căreia se pot încheia contracte de finanțare multianuale”, scrie Agerpres.

„În cadrul programului se pot realiza obiective de investiții care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele categorii: alimentări cu apă și stații de tratare a apei; sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale; drumurile publice clasificate și încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri județene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților, precum și variante ocolitoare ale localităților; poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale, inclusiv pentru biciclete și trotinete electrice; sisteme de distribuție a gazelor naturale, inclusiv a branșamentelor, precum și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale”, se arată în Ordonanță, mai scrie Agerpres.

Expert Forum și alte 17 organizații neguvernamentale și grupuri civice au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de Urgență a Guvernului amintite.

„Expert Forum a solicitat Avocatului Poporului, alături de alte 17 organizații neguvernamentale și grupuri civice, să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de Urgență pentru aprobarea Programului Național de Investiții «Anghel Saligny». Adoptarea O.U.G. s-a făcut cu încălcarea flagrantă a articolului 115 alin. (4) din Constituție, în lipsa unei situații extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare și asumarea unui astfel de Proiect de către Guvern. Totodată, a fost încălcat și art. 141 din Constituția României referitor la Consiliul Economic și Social, prin faptul că nu s-a solicitat avizul conform procedurilor legale de la această instituție și nici nu s-a primit un aviz. Contrar declarațiilor liderilor politici, avizul CES este obligatoriu”, a transmis, luni, Expert Forum, scrie News.ro.

Vicepremierul Dan Barna și miniștrii USR PLUS și-au depus demisiile, marți dimineață, la Guvern.

„În această dimineață am făcut ceea ce am anunțat. Am înregistrat și depus demisiile, împreună cu miniștrii USR PLUS, la Cabinetul premierului. Mergem mai departe”, a scris Dan Barna, pe pagina sa de Facebook, relatează Agerpres.

Odată cu anunțul liderilor USR PLUS, în cercurile puterii se vehiculează numele celor care ar putea ocupa posturile vacante.

„La Ministerul Sănătății, în fruntea căruia s-a aflat Ioana Mihăilă, ar urma să ajungă actualul ministru al Muncii, Raluca Turcan, sau Cseke Attila, ministrul Dezvoltării. Ministerul Economiei va fi condus interimar de ministrul Energiei, Virgil Popescu, după plecarea lui Claudiu Năsui. De altfel, cele două ministere au fost unite până în luna decembrie, când s-a format cabinetul Cîțu. Portofoliul Transporturilor, deținut până acum de Cătălin Drulă, ar urma să fie preluat de actualul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu. Iar Ministerul Cercetării și Digitalizării, de la care pleacă Cirprian Teleman, va fi condus interimar de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu”, notează Libertatea.

Parlamentarii social-democrați susțin, în continuare, că vor vota orice moțiune care ajunge în plenul Parlamentului și invită PNL și USR PLUS la discuții pe text.

„«Ieri, președintele PSD a comunicat exact linia PSD. Nu ne-am schimbat punctul de vedere. Vom vota orice moțiune care ajunge în plen. Doi – invităm pe ceilalți, ceea ce ei n-au făcut vizavi de noi, să vină, să avem discuții inclusiv pe textul moțiunii și să semneze moțiunea PSD-ului, astfel încât să plece acest Guvern acasă», a declarat Grindeanu, la Parlament, după o ședință a parlamentarilor PSD”, arată Agerpres.

Grindeanu a explicat că, în ședința Birourilor permanente reunite, PSD are doar 8 din 26 de reprezentanți, astfel că nu de ei depinde cvorumul de ședință.

„«Cei de la PNL spuneau că sunt semnături false, cei de la USR spuneau că e adevărat că sunt scanate, dar au acolo oamenii. Noi nu vrem să intrăm în acest circ și am preferat să adoptăm această soluție (să plece – n.r.), că e un circ în actuala putere. Eu nu știu până astăzi cei de la USR să-și fi dat demisia. (…) Asistăm, așa, la un circ în interiorul puterii și ne cer nouă, celor de la PSD, să venim așa ca o măciucă și să rezolvăm circul între ei. Să și-l rezolve. În acest moment este această moțiune depusă, o vom vota când va ajunge în plen. (…) Noi vrem să plece Cîțu, dar vrem să plece și Barna, și Ghinea, și Drulă și Năsui, vrem să nu vină înapoi Vlad Voiculescu», a mai afirmat Sorin Grindeanu”, notează Agerpres.

Și tot Partidul Social Democrat anunță, printr-un comunicat de presă transmis luni, că a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului reunit al Parlamentului constituirea unei comisii de anchetă privind prețurile gazelor și energiei.

„În timp ce partidele din Coaliție se ceartă pe putere, PSD acționează pentru a combate creșterea prețurilor la energie și gaze naturale. PSD a reușit luni, în cadrul Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, să obțină introducerea pe ordinea de zi a Plenului reunit aprobarea «Comisiei parlamentare de anchetă pentru stabilirea cauzelor creșterii substanțiale a prețurilor gazelor naturale și energiei electrice»”, a precizat PSD, scrie Agerpres.

„De asemenea, membrii Comisiei de anchetă vor analiza «posibilitatea reintroducerii pentru o perioadă limitată a unor prețuri reglementate pentru consumatorii casnici și IMM-urile afectate de pandemie»”, mai arată Agerpres.

Tot luni, PSD a depus, în Camera Deputaților, amendamentele sale la Legea consumatorului vulnerabil.

Principalele modificări propuse de PSD sunt ca legea să intre mai repede în vigoare, astfel încât să asigure protejarea consumatorilor vulnerabili înainte de venirea anotimpului rece; creșterea plafonului de venituri în care se încadrează consumatorii vulnerabili, creșterea ajutoarelor suplimentare pentru fiecare sursă de energie și indexarea anuală a acestor plafoane și ajutoare. Astfel, pe fondul certurilor pentru putere dintre formațiunile din Coaliția de guvernare, PSD rămâne singurul partid responsabil care continuă să acționeze pentru rezolvarea problemelor stringente ale cetățenilor”, susțin social-democrații, mai scrie Agerpres.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Cea de-a patra ședință a Birourilor Permanente ale Camerelor pe tema moțiunii de cenzură a fost suspendată, marți, din lipsă de cvorum.

Seară frumoasă!

Miniștrii USR PLUS au demisionat was last modified: septembrie 7th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: