Votul Austriei împotriva aderării României, sancţionat de români

12 dec. 2022
Vizualizari: 680

După refuzul Austriei de a permite intrarea României în Spațiul Schengen, pe rețelele de socializare și în mass-media au apărut îndemnuri de boicotare a firmelor austriece din România. Printr-o scrisoare deschisă, PMP cere ministrului Muncii să nu mai plătească pensiile românilor prin băncile austriece, scrie stiripesurse.ro, citată de România liberă.

„Domnule ministru, În urma votului negativ dat de Austria admiterii României în Schengen, Partidul Mișcarea Populară vă cere să puneți capăt convențiilor încheiate de Casa Națională de Pensii Publice cu Banca Comercială Româna și cu Raiffeisen Bank pentru plata pensiilor românilor. Boicotul este o opțiune legitimă pe care o are fiecare cetățean care se simte jignit de atitudinea sfidătoare și arogantă a austriecilor, iar companiile austriece din România trebuie să simtă că există consecințe ale deciziei Vienei”, se arată în scrisoarea PMP, scrie România liberă.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului le recomandă românilor să nu se mai ducă la schi în Austria.

Ministrul Daniel Cadariu susține că românii ar putea să aleagă și alte destinații de schi, în afară de Austria, dacă autoritățile de la Viena se vor opune în continuare intrării României în Schengen.

„E clar că principala țintă a turiștilor români în Austria sunt pârtiile de schi, însă știm cu toții că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat. Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, în Elveția, Italia, Franța, Germania”, a declarat ministrul Cadariu, scrie Adevărul, care prezintă și faptul că mai mulți oameni de afaceri români au anulat contractele pe care le aveau cu firme cu acționariat austriac.

Și primarul Clujului, fostul premier, Emil Boc este nemulțumit de decizia Austriei și se alătură protestului.

 „Am pierdut o bătălie, dar nu și războiul. Există o stare de supărare și frustrare, dar întodeauna găsești putere să mergi mai departe când istoria e de partea ta. Austria a făcut un mare act de nedreptate României. Ne trebuie calm, inteligență, diplomație și până la urmă vom rezolva. Sfidăm interesele Austriei. Dacă mă duc să-mi cumpăr benzină, aleg de unde să-mi cumpăr că am mai multe oportunități. Avem o opțiuni unde să ne depune banii, unde să ne petrecem vacanțele, weekendurile, avem opțiunea să jucăm inteligent”, a spus primarul Boc, mai scrie Adevărul.

Aproximativ 200 de oameni, printre care și membri sau simpatizanți AUR au blocat, sâmbătă o benzinărie OMV Petrom Pitești, pentru a protesta față de decizia Austriei de a refuza aderarea României la Schengen. Liderul AUR, George Simion a explicat la Antena 3 care este motivația protestelor de acest gen.

„Știți cum este? Politicienii români spun că nu mai trebuie să mergem în Austria la ski și la shopping. 99,9% dintre români nu merg la ski și la shopping în Austria. Le dau o veste: 99% dintre români sunt afectați de faptul că sunt prețuri mari la pompă, de faptul că nu avem gaze naturale extrase încă și nu există un plan concret de a extrage gazele naturale din Marea Neagră, în sensul ăsta Austria favorizând Rusia în mod clar. Și lemnele cu care ar trebui să se încălzească mare parte din populația rurală care există lângă păduri nu sunt accesibile pentru această populație pentru că anumite companii austriece taie aceste lemne și le duc direct în Ungaria, în Austria, se încălzesc austriecii, ungurii, iar noi nu avem voie”, a declarat George Simion, notează Antena 3.

Corupția atinge și Parlamentul European, acolo unde un vicepreședinte al acestui for a fost arestat duminică seară de procurorii belgieni.

„Eva Kaili, vicepreședinta proaspăt sancționată a Parlamentului European, și alte trei persoane au fost arestate duminică și puse oficial sub acuzare în Belgia, în cadrul anchetei anticorupție ce vizează această instituție europeană, asupra căreia Qatarul ar fi încercat să-și exercite influența”, a declarat pentru AFP o sursă judiciară, scrie News.ro.

„Parchetul federal belgian nu a dat niciun nume, anunțând doar că patru dintre cele șase persoane reținute în ultimele 48 de ore au fost plasate în arest preventiv. Aceste patru persoane au fost încarcerate după ce au fost acuzate de un judecător de instrucție din Bruxelles de «apartenență la o organizație criminală, spălare de bani și corupție», a anunțat Parchetul federal într-un comunicat. Celelalte două persoane reținute în acest caz au fost eliberate de către judecător. Potrivit unei surse judiciare apropiate dosarului, care a vorbit sub protecția anonimatului, Eva Kaili, eurodeputată din Grecia, se numără printre cele patru persoane încarcerate. Sursa citată a precizat că aceasta nu și-a putut folosi imunitatea parlamentară deoarece infracțiunea de care este acuzată a fost descoperită «în flagrant delict», vineri. Sursa a confirmat relatările din presă potrivit cărora Eva Kaili avea asupra sa «o geantă cu bani» atunci când a fost reținută de poliția belgiană”, relatează News.ro.

După ce România ratează aderarea la Schengen, liderul Partidului Popular European, Manfred Weber, afirmă duminică, într-o postare pe Facebook, că România aparține Spațiului Schengen.

„România aparține spațiului Schengen! În calitate de președinte al Grupului PPE și al Partidului, este de datoria mea să lucrez pentru obiectivul nostru: aderarea la Schengen pentru România și Bulgaria. La fel ca mulți dintre voi, sunt extrem de dezamăgit de rezultatul negativ al ședinței de consiliu de săptămâna trecută. Nu este corect, nu este drept și nu sunt profund de acord cu asta. Am declarat acest lucru public de mai multe ori în ultimele zile”, a scris Manfred Weber, scrie News.ro.

„Sunt și am fost întotdeauna pentru, deoarece cred că libertatea de circulație în zona Schengen face parte din promisiunea europeană. Face parte din cel mai valoros și mai important simbol al cooperării noastre europene: libertatea. Nu voi renunța la misiunea noastră. România își merită locul în Schengen. Pentru a realiza acest lucru, voi continua să implic în mod activ partenerii noștri din Austria, pentru a ne apropia obiectivul”, a mai arătat liderul PPE, notează News.ro.

„Sute de sârbi kosovari au ridicat baricade pe un drum din nordul Kosovo, blocând traficul spre două importante puncte de trecere a frontierei cu Serbia, a anunțat poliția”, informează AFP, citată de Cotidianul.

„Camioane, ambulanțe și utilaje agricole au fost aduse pentru a bloca circulația, într-un context de tensiuni marcate în ultimele zile de explozii, focuri de arme și un atac care a vizat o patrulă a poliției. Un polițist kosovar a fost rănit în acest atac. Potrivit media locale, protestatarii minorității sârbe din Kosovo sunt revoltați de arestarea unui fost polițist etnic sârb, suspectat că a fost implicat în atacuri împotriva unor polițiști kosovari”, mai scrie Cotidianul.

„Alarme au răsunat în mai multe orașe populate majoritar de sârbi în nordul Kosovo, pentru a da semnalul de începere a protestului. Manifestanți au explicat pentru AFP că ei vor să împiedice «transferul la Priștina» a fostului polițist arestat”, mai notează Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a purtat, duminică, 11 decembrie, o discuție telefonică cu Vladimir Putin, în care a abordat necesitatea de a «curăța» nordul Siriei de forțele kurde”, relatează AFP, citată de Adevărul.

„Este important și prioritar ca zona de-a lungul frontierei să fie curățată de teroriști, pe o suprafață de cel puțin 30 de km în adâncime, în conformitate cu memorandumul de la Soci din 2019”, a afirmat Președintele Erdogan, se arată într-un comunicat al președinției turce, scrie Adevărul.

Seară liniștită!

 

Votul Austriei împotriva aderării României, sancționat de români was last modified: decembrie 12th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: