Profesori își vor încasa primele în luna octombrie

Deschidem Revista din această seară cu primele promise de Guvern profesorilor. Ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că profesorii vor beneficia de primele în valoare de 1.500 de lei, în luna octombrie.

„Pentru prima didactică, da, în luna octombrie. Deja am semnat ordinul de ministru. Aşteptăm în luna septembrie până la final să ne vină listele cu beneficiari de la Ministerul Educaţiei. Prima didactică se va acorda în acelaşi cuantum ca şi anul trecut, 1.500 de lei, precum şi prima pentru personalul nedidactic, în valoare de 500 de lei. La finalul lunii octombrie, beneficiarii din sistemul de educaţie vor primi aceste sume”, a declarat Adrian Câciu, scrie Gândul.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi-a exprimat, miercuri, susţinerea pentru listarea companiilor din sectorul energetic.

„Mă bucur să susţin piaţa de capital. O voi face întotdeauna. Susţin listarea companiilor din energie, listări noi, poate pentru companii de tipul SAPE, sau listări de pachete adiţionale pentru companiile care deja se regăsesc pe Bursa de Valori Bucureşti, Aceasta este poziţia mea. De ce? Din două motive. Piaţa de capital are nevoie de resurse adiţionale, deci are nevoie să-şi crească oferta. Aşa cum a fost listarea Hidroelectrica, putem avea şi alte listări de succes. Şi pe partea de cerere românii pot să fie în număr tot mai mare investitori pe Bursa de Valori Bucureşti, pentru că aşa îşi vor multiplica economiile, vor avea un instrument de investiţii mult mai deştept decât a-şi ţine banii la bancă sau la saltea”, a explicat ministrul Energiei, la Forumul Pieţei de Capital, eveniment organizat de Financial Intelligence, scrie Agerpres.

Burduja a amintit că în octombrie, a inițiat, ca deputat, un proiect de lege care prevedea simplificarea impozitării pentru câștigurile bursiere, iar de la 10% procentul a fost coborât la 1%, respectiv 3%.

„Acest proiect de lege, ulterior adoptat, a încurajat zeci, sute de mii de români să se uite la Bursa de Valori Bucureşti şi o bună parte dintre ei chiar au devenit investitori activi de tip retail. Mă bucur să constat că astăzi avem o piaţă de capital solidă, o piaţă de capital care la începutul mandatului meu de ministru al Energiei a prilejuit şi listarea Hidroelectrica, cea mai de succes listare din întreaga lume. Hidroelectrica, o companie fanion a sectorului energetic românesc, cu capital majoritar de stat”, a subliniat Sebastian Burduja, mai arată Agerpres.

Guvernul a modificat, miercuri, condițiile privind valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privată a statului şi transmiterea cu titlu gratuit a acestora către persoane fizice sau juridice.

„Este vorba despre autovehicule, ambulanţe sanitare, ambarcaţiuni sau motoare, reiese dintr-un comunicat transmis de Executiv. Acestea pot fi transmise cu titlu gratuit creşelor, grădiniţelor, centrelor de plasament şi centrelor de primire a copilului, căminelor de bătrâni, cantinelor pentru săraci, azilurilor, spitalelor, şcolilor, bibliotecilor, instituţiilor de cult, persoanelor cu handicap, Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România. De asemenea, aceste autovehicule se pot transmite şi organizaţiilor neguvernamentale acreditate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale ca şi furnizori de servicii sociale/cantine sociale, precum şi persoanelor fizice care au avut de suferit de pe urma calamităţilor natural”, scrie Agerpres.

„Repartizarea acestor bunuri se va face de către o comisie interministerială care va funcţiona pe lângă Secretariatul General al Guvernului, constituită prin decizie a premierului, formată din reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Finanţelor, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Justiţiei, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi ai Cancelariei Primului-Ministru”, mai arată Agerpres.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, ar trebui să fie „returnată” Ucrainei.

„Anexarea Crimeii, împotriva căreia Turcia s-a pronunţat de la început şi pe care nu a recunoscut-o niciodată, a adâncit şi mai mult «durerea» populaţiei turcofone din peninsulă, tătarii din Crimeea”, a declarat Erdogan într-un mesaj video transmis în cadrul celui de-al 4-lea congres al liderilor Platformei tătare din Crimeea, care are loc miercuri la Kiev, scrie România liberă.

„Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei este de neclintit. Returnarea Crimeii Ucrainei este o obligaţie în temeiul dreptului internaţional”, a insistat Erdogan, mai arată România liberă.

„În discursul său, preşedintele turc a evocat deportarea tătarilor din Crimeea din ordinul dictatorului Iosif Stalin, de la care s-au împlinit 80 de ani în luna mai. Aproximativ 190.000 de tătari, întreaga populaţie turcofonă din peninsula Crimeea, tradiţional musulmană, au fost deportaţi în Asia Centrală în anul 1944 şi nu s-au putut întoarce decât după obţinerea independenţei de către Ucraina în 1991”, notează România liberă.

Războiul din Gaza nu rămâne fără urmări.

„Procurorul Curții Penale Internaționale  a cerut Camerei Preliminare a curții să emită mandate de arestare „de mare urgență” pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul apărării Yoav Gallant, pentru „crimele de război” efectuate în mod repetat prin bombardarea zonelor civile din Fâșia Gaza. Procurorul Karim Khan mai cere mandate de arestare și pentru liderii mișcării teroriste pro-palestiniene, Hamas Yahya Sinwar și Mohammed Deif, pentru luare de ostatici și contribuția lor la masacrul de pe 7 octombrie 2023”, relatează Gândul.

Seară liniștită!