România intră în Schengen de la 1 ianuarie 2025

12 dec. 2024
Vizualizari: 1398

Știrea care ține astăzi prima pagină a presei este aderarea completă a României la Spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025. Miniștrii de interne ai Uniunii Europene au votat joi, 12 decembrie a.c., aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025, după ce Austria și Olanda au renunțat la votul lor de veto din ultimii doi ani.

„Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025. O mare victorie pentru Bulgaria, România și întreaga Europă”, a transmis președinția ungară a Consiliul UE pe Twitter, relatează Libertatea.

„Austria anunțase zilele precedente că nu va mai bloca aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen, lucru făcut apoi și de Olanda. Singurul lucru incert este dacă vor fi menținute controalele la frontierele terestre dintre Ungaria și România și dintre România și Bulgaria pentru încă 6 luni «pentru a preveni orice amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne», așa cum s-a decis la Budapesta, luna trecută”, mai scrie Libertatea.

Președintele Iohannis a avut o declarație imediat după semnarea documentului care duce România în Schengen.

„Avantajele apartenenței noastre la spațiul comun de liberă circulație sunt multiple și au impact direct asupra cetățenilor, asupra economiei și a imaginii externe a țării noastre. Eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc, timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va crește rapid competitivitatea produselor și a serviciilor românești pe piața europeană. În același timp, crește considerabil și atractivitatea României pentru investitorii străini, care vor vedea un avantaj comercial în conectivitatea sporită a țării noastre. Apartenența deplină la spațiul Schengen consolidează, așadar, poziția strategică a României ca poartă între Estul și Vestul Europei”, a precizat președintele Klaus Iohannis, după anunțul aderării, notează Digi24.

Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind convocarea noului Parlament al României, informează Administrația Prezidențială.

„Noul Parlament se va reuni astfel pe 20 decembrie, la ora 14:00. Românii și-au ales reprezentanții în noul Legislativ pe 1 decembrie. Autoritatea Electorală Permanentă a transmis, marți, date statistice despre parlamentarii aleși la 1 decembrie, iar potrivit acestora, 101 de senatori și deputați sunt femei. 29 de parlamentari au mai puțin de 35 de ani, un deputat AUR având chiar mai puțin de 25 de ani. 24 de parlamentari – 12 la Senat și 12 la Camera Deputaților au peste 65 de ani. Potrivit datelor transmise, marți, de AEP, în concordanță cu rezultatul alegerilor, PSD are cei mai mulți parlamentari, respectiv 122, 36 fiind senatori. AUR are 91 de parlamentari, PNL are 71, USR are 59, SOS România are 40, UDMR are 32, POT are 31 și mai sunt 19 deputați ai minorităților naționale”, relatează România liberă.

Clotilde Armand a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casație și Justiție, procesul în care a solicitat anularea raportului Agenției Naționale de Integritate (ANI) în care a fost declarată în stare de incompatibilitate.

Respinge recursul declarat de recurenta-reclamantă Clotilde Marie Brigitte Armand împotriva sentinței nr. 389 din 11 martie 2024 pronunțate de Curtea de Apel București – Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal și recursul declarat de recurenta reclamantă împotriva aceleiași sentințe, în ceea ce privește soluția de respingere a cererii de sesizare a Curții Constituționale, ca nefondate. Definitivă”, se arată în decizia luată miercuri de Înalta Curte, scrie Agerpres.

Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand (USR), a anunțat miercuri că va ataca la instanțele europene decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„Justiția lui Ciolacu funcționează. Plângere la ANI făcută de PSD – ANI condus de un director cu legături de familie în PSD – judecătoarea de la Înalta Curte fiica unui membru marcant al PSD. Rezultatul era previzibil. Așa «funcționează Justiția» lui Ciolacu. Eliminând din competiție electorală adversarii politici folosind instituțiile cheie ale statului român. Și avem atâtea și atâtea exemple în ultima vreme. În cazul meu nimeni nu poate spune care este prejudiciul cauzat de fapta în speță. Nici măcar procurorii sau inspectorii ANI. Este un dosar atât de caraghios încât a fost nevoie de patru procurori să fie schimbați până când PSD a găsit unul care să execute ordinele”, a scris Clotilde Armand, pe pagina sa de Facebook, arată Agerpres.

„O mascaradă. Sunt sute de primari PSD PNL care beneficiază de aceleași condiții. Pentru un lucru mult mai grav și flagrant precum cazul Toni Greblă – care și-a mărit ilegal salariul cu zeci de mii euro conform raportului Curții de Conturi a României – ANI tace și nu face nimic după două luni în care am depus plângeri. Nici măcar nu răspunde în termenul legal. Așa arată frica unui sistem cleptocratic. Frica de tot ce este just și corect, frica de oamenii cinstiți și competenți care luptă având un ideal de țară unde plagiatorii și combinatorii politicieni nu-și au locul. Eu voi merge mai departe și voi ataca decizia de astăzi la instanțele europene”, a mai precizat Armand, care a ocupat primul loc pe lista candidaților USR la Senat, mai scrie Agerpres.

Clotilde Armand nu își va putea prelua mandatul de parlamentar, care va fi preluat de următorul candidat aflat pe lista USR la alegerile București pentru Senat.

„Dat fiind că această hotărâre este definitivă, va fi pusă în executare în sensul că doamna Clotilde Armand nu își va putea prelua mandatul de parlamentar întrucât de la data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate operează interdicția de a mai ocupa o funcție publică, printre care și cea de parlamentar, pentru o perioadă de 3 ani”, a arătat Vlad Voiculescu, președintele USR București, mai notează Agerpres.

Presa externă scrie că după discuția la telefon a premierului ungar Vikor Orban cu președintele rus Vladimir Putin, Budapesta a anunțat că Kievul a respins o oferă de încetare a ostilităților „de Crăciun” și un schimb de prizonieri.

„Noi am propus un armistițiu de Crăciun și un vast schimb de prizonieri. Este trist că președintele @ZelenskyyUa le-a respins clar și a exclus azi (miercuri). Noi am făcut ceea ce am putut!”, a scris pe X, Viktor Orban, a cărui țară deține în prezent președinția semestrială a Uniunii Europene (UE), scrie News.ro.

La rândul său, Ucraina a anunțat că nu a „discutat” cu premierul ungar despre un armistițiu de sărbători, potrivit unui consilier prezidențial.

„La fel ca întotdeauna, partea ungară nu a discutat cu Ucraina. Și la fel ca întotdeauna, Ungaria nu a avertizat Ucraina cu privire la discuțiile sale cu Moscova”, a deplâns într-un mesaj scris, adresat presei, un consilier de la președințua ucrainană, Dmitro Lîtvîn, mai notează News.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

La rândul său, Vladimir Putin a denunțat „linia distrugătoare a regimului de la Kiev”, care exclude o „rezolvare pașnică”, mai scrie News.ro.

Președintele ales, Donald Trump, l-a invitat pe președintele chinez Xi Jinping să participe la ceremonia de învestire a sa în funcție de luna viitoare.

„Donald Trump l-a invitat pe Xi Jinping la începutul lunii noiembrie, la scurt timp după alegeri, au declarat sursele CBS News, dar nu este clar dacă acesta a acceptat invitația. Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington nu a comentat deocamdată. Pe lângă Xi, echipa președintelui ales a menționat posibilitatea de a găzdui și alți lideri la Capitoliu pentru ceremonia de la 20 ianuarie. Liderul Ungariei, prim-ministrul Viktor Orbán, care are o relație caldă cu Trump și l-a vizitat la Mar-a-Lago în această săptămână, este pe listă”, scrie News.ro.

Seară liniștită!

 

România intră în Schengen de la 1 ianuarie 2025 was last modified: decembrie 12th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: