Guvernul înfiinţează o nouă agenţie pentru monitorizarea şi evaluarea performanţelor întreprinderilor publice

28 iul. 2023
Vizualizari: 142

Subiectul acestei zile este descoperirea unui nou azil în județul Mures, care funcționa în condiții improprii. Guvernul a luat deja primele măsuri pentru sancționarea celor vinovați.

„Ancheta în cazul azilului din localitatea Bărdești, județul Mureș, unde beneficiarii erau cazați printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină și sânge, a fost preluiată de DIICOT Târgu Mureș. Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș au anunțat că 11 dintre cei 13 adulți care au fost aduși la această unitate medicală au fost transferați la Secția de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean Mureș, având afecțiuni neuropsihiatrice, dar nu și probleme medicale care să necesite intervenție de urgență. Celelalte două persoane au rămas la UPU SMURD, întrucât se impunea internarea”, relatează News.ro.

„Centrul de Resurse Juridice (CRJ) anunța, joi seară, că beneficiarii din subsolul azilului din Mureș erau cazați printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină și sânge. Cei mai mulți nu puteau vorbi și nu se puteau mișca, fiind plini de muște, murdărie și malnutriți. Două persoane, în stare gravă, au fost găsite ascuse într-o încăpere încuiată de trei metri pătrați, fără lumină naturală, stând într-un pat. În total erau 30 de persoane în centru, 13 fiind transportate la spital. Autoritățile au întocmit documente care să fie predate DIICOT”, mai scrie News.ro.

„Cad primele capete după ce ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că a dispus retragerea licenței pentru Asociația «Re-Min», centrul «Căsuța Lu’ Min» din comuna Sântana de Mureș, sat Bărdești, și a cerut urgent Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) să înceapă procedura de cercetare disciplinară împotriva responsabililor pentru această «situație revoltătoare». La rândul său, prefectul județului Mureș a dispus verificarea tuturor centrelor de asistență socială din județul Mureș, iar una dintre măsurile luate de urgență a fost eliberarea din funcție a lui Cristian Viorel Răduț, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș. Pe perioada cercetării administrative, acesta a fost mutat pe o funcție publică de execuție, din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș”, relatează Gândul.

Guvernul a aprobat, joi printr-o hotărâre de guvern, înființarea unei noi agenții pentru monitorizarea și evaluarea performanțelor întreprinderilor publice.

„Potrivit unui comunicat al Executivului, hotărârea prevede înființarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului. Agenția este înființată conform principiilor guvernanței corporative în rândul companiilor de stat și este parte dintr-un jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), mai precizează sursa citată. Guvernul menționează că instituția nou înființată are rolul de a elabora și de a propune Guvernului proiectul de lege privind politica de proprietate a statului, de a coordona și monitoriza implementarea acțiunilor și politicilor de guvernanță corporativă la nivelul autorităților publice tutelare și de a aplica sancțiuni pentru abaterile identificate”, scrie Agerpres.

Și tot joi, Guvernul a aprobat, o ordonanță prin care se operaționalizează finanțarea, din fonduri europene, a decontării cheltuielilor făcute de Statul român pentru sprijinirea cetățenilor ucraineni refugiați în România.

„Se operaționalizează o finanțare din fonduri europene în valoare de 400 de milioane de euro pentru acoperirea/decontarea cheltuielilor făcute de statul român în efortul de a sprijini cetățenii ucraineni refugiați în România”, menționează Guvernul, scrie Agerpres.

„Prin actul normativ, Guvernul a aprobat suplimentarea alocării financiare care poate fi decontată pe bază de cost unitar din cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020 cu 400 milioane euro (1.985.520 mii lei) contribuție UE, astfel încât «impactul bugetar asupra bugetului de stat este semnificativ redus»”, mai notează Agerpres.

Petrom a semnat un contract pentru fonduri europene, în vederea construirii unei rețele de puncte de reîncărcare ultra-rapidă pentru mașini electrice, peste 400 de puncte de încărcare.

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din Sud-Estul Europei, contribuie la dezvoltarea rețelei regionale de reîncărcare ultra-rapidă pentru mașini electrice, în cadrul unui proiect care vizează instalarea a peste 400 de puncte de-a lungul Rețelei Transeuropene de Transport (TEN-T)”, se menționează într-un raport Petrom, scrie Cotidianul.

„Acestea urmează să fie instalate în România, Slovacia și Ungaria până în luna noiembrie a anului 2025”, mai notează Cotidianul.

„Cooperarea Ungariei cu România și Slovacia are «un mare potențial»”, a declarat, vineri, Premierul ungar Viktor Orban, la postul public de radio, potrivit serviciului în limba engleză al agenției de presă MTI, scrie România liberă.

„Comentând reacțiile la discursul său recent de la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, Orban a spus că s-a întâlnit cu omologul său român Marcel Ciolacu și că vrea să dezvolte o relație bună cu acesta. Noul premier român este «tânăr, puternic și agil, și cred că putem face unele lucruri importante împreună», a adăugat el. În legătură cu Slovacia, Orban a spus că în această țară vor avea loc alegeri generale în septembrie. Referindu-se la interpretările contradictorii ale istoriei postbelice, premierul a afirmat că cele două țări nu vor putea avansa spre o poziție armonioasă și că problema este mai bine să fie lăsată pe seama istoricilor”, mai scrie România liberă.

„Rusia a dejucat vineri, în regiunea Moscova, situată la aproximativ 500 de kilometri de frontiera cu Ucraina, un nou atac ucrainean cu dronă, care nu s-a soldat nici cu pagube și nici cu victime, anunță Ministerul rus al Apărării”, relatează AFP, scrie Libertatea.

„În această dimineață, o tentativă de atac a Kievului cu ajutorul unui «vehicul aerian fără pilot (…) în regiunea Moscova a fost dejucat», anunță într-o postare pe Telegram Ministerul rus al Apărării. «Drona a fost distrusă cu mijloace ale apărării aeriene», precizează ministerul. Acest atac nu s-a soldat cu victime sau pagube, potrivit aceleiași surse”, mai arată Libertatea.

Seară liniștită!

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Guvernul înființează o nouă agenție pentru monitorizarea și evaluarea performanțelor întreprinderilor publice was last modified: iulie 28th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: