Primul referendum pentru demiterea unui primar din România a eşuat

20 iun. 2022
Vizualizari: 453

Deschidem Revista din această seară cu un dosar care a ținut prima pagină a presei anul trecut și în care acum avem o decizie definitivă. Fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost achitat definitiv, luni, în dosarul referitor la neîncetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu.

„Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să respingă, luni, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de partea civilă Cristian Matei împotriva sentinței penale nr. 633 din 7 decembrie 2021. Înalta Curte a decis, de asemenea, ca partea civilă Cristian Matei să îi plătească lui Călin Popescu Tăriceanu suma de 5.950 de lei reprezentând cheltuieli judiciare. Decizia este definitivă”, relatează News.ro.

Presa mai scrie că primul referendum organizat în România pentru demiterea unui primar a eșuat din cauza prezenței la urne.

„Prezența la referendumul desfășurat duminică pentru demiterea primarului liberal al comunei brașovene Dumbrăvița a fost 25,59% , sub procentul de 30% necesar pentru ca referendumul să fie valabil. (…)Referendumul a fost astfel invalidat, iar primarul comunei, Popa Zachiu, își va duce mandatul la sfârșit”, relatează Cotidianul.

Lituania a luat decizia de a interzice tranzitul de mărfuri către exclava rusă Kaliningrad fapt ce a determinat imediat o reacție dură din partea Rusiei.

Unica linie ferată din Rusia către exclava rusă Kaliningrd de la Marea Baltică trece prin Lituania, iar printre mărfurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcție și echipamentele cu tehnologie avansată”, scrie Digi 24.

 „Considerăm acest lucru ilegal. Situația e mai mult decât gravă (…) avem nevoie de o analiză serioasă în profunzime pentru a determina cum vom reacționa”, a declarat Dumitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, arată Digi 24.

„Evaluăm măsurile provocatoare ale părții letone, care încalcă obligațiile internaționale ale Letoniei și înainte de toate Declarțaia Comună dintre Federația Rusă și Uniunea Europeană prvind tranzitul mărfurilor între Regiunea Kaliningrad și restul teritoriului Federației Ruse din 2002, ca deschis ostile.(…) Dacă în viitorul imediat tranzitul mărfurilor între Kalinigrad și restul teritoriului Federației Ruse prin Lituania nu va fi reluat în totalitate, Rusia își rezervă dreptul de a acționa pentru a-și apăra interesele naționale”, se mai arată în comunicatul MAE rus, scrie Digi 24.

Autoritățile ruse acuză forțele ucrainene de faptul că au deschis focul asupra unor platforme de foraj de hidrocarburi pe mare, în largul Crimeei ocupate, și că au rănit cel puțin trei persoane.

„În această (luni) dimineața, inamcul a atacat platforme de foraj Cernomorneftegaz. Sunt în contact cu colegii noștri de la Ministerul Apărării și (Serviciile speciale) FSB. Încercăm să salvăm oameni”, anunță într-o postare pe Telegram guvernatorul instalat de Moscova după anexarea Peninsulei ucrainene, Crimeea, în 2014, Serghei Aksionov, scrie News.ro.

„Potrvit lui Aksionov, cinci din 12 persoane au fost salvate – inclusiv trei răniți -, iar celelalte persoane erau căutate în continuare, «cu participarea unor nave de petrulare și mjloace aeriene». (…)Este pentru prima oară când rușii anunță un atac vizând infrastructuri de hidrocarburi offshore în Crimeea de la începutul invaziei și războiului ruse în Ucraina, la 24 februarie”, mai arată News.ro.

Extrema-dreaptă franceză a obținut un succes istoric în alegerile parlamentare franceze de duminică, în care a reușit să-și crească numărul de locuri în parlament de aproape 11 ori față de alegerile din 2017.

„Pe baza noilor cifre, Rassemblement National, partidul Marinei Le Pen devine o forță de opoziție în toată regula și părăsește periferia politicii franceze în care s-a aflat până acum. De când a preluat partidul în 2011, Marine Le Pen s-a străduit să scape Frontul Național, redenumit Rassemblement National (RN), de imaginea antisemită pe care i-o imprimase fostul lider, chiar tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, vreme de 40 de ani cât s-a aflat la conducerea lui”, scrie Reuters citat de Digi 24.

„După ce a obținut 42% în alegerile prezidențiale din aprilie, demonstrându-și capacitatea de a profita de dezamăgirea generală față de președintele în funcție, șefa extremei drepte franceze a făcut un pas înainte și a reușit să obțină un scor istoric la alegerile legislative de duminică. Astfel, Rassemblement National, va obține între 85 și 90 de locuri în parlamentul francez, într-o creștere uriașă de la 2 în 2012 și 8 în 2017. În sondajele anterioare alegerilor se estima că partidul extremist urma să câștige doar între 25 și 50 de locuri”, mai scrie Digi 24.

Seară liniștită!

 

 

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Primul referendum pentru demiterea unui primar din România a eșuat was last modified: iunie 20th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: