Rusia anunță sistarea negocierilor pentru tratatul de pace cu Japonia

22 mart. 2022
Vizualizari: 344

Deschidem Revista din această seară cu o analiză realizată de BBC care explică de ce Mariupol a devenit orașul-cheie al campaniei Rusiei în Ucraina.

„Există patru motive principale pentru care preluarea orașului-port ar fi o victorie strategică pentru Rusia și o lovitură majoră pentru Ucraina: 1. Securizarea unui coridor terestru între Crimeea și Donbas; 2. Sufocarea economiei Ucrainei; 3. Oportunitate de propagandă; 4. Îmbunătățirea semnificativă a moralului trupelor”, scrie Digi24, citând BBC.

„Mariupol este un port important din punct de vedere strategic la Marea Azov, parte a Mării Negre. Cu danele sale adânci, este cel mai mare port din regiunea Mării Azov și găzduiește o mare fabrică de oțel. În vremuri normale, Mariupol este un centru-cheie de export pentru oțelul, cărbunele și porumbul Ucrainei, care merg către clienții din Orientul Mijlociu și nu numai”, arată Digi24.

„Mariupol găzduiește o grupare numită Brigada Azov. Aceasta include extremiști de extremă dreapta, inclusiv neonaziști. Deși formează doar o parte minoră din forțele de luptă ale Ucrainei, aceasta a fost un instrument de propagandă util pentru Moscova, oferindu-i un pretext pentru a spune populației Rusiei că tinerii pe care i-a trimis să lupte în Ucraina sunt acolo pentru a «denazifica» Ucraina. (…) Cucerirea orașului Mariupol de către Rusia – dacă aceasta se va întâmpla – va fi semnificativă din punct de vedere psihologic pentru ambele părți în acest război. O victorie a rușilor la Mariupol ar permite Kremlinului să arate populației – prin intermediul mass-media controlate de stat – că Rusia își atinge obiectivele și face progrese”, mai notează Digi24.

Sâmbătă, Consiliul local din Mariupol anunța că locuitorii orașului ucrainean sunt duși pe teritoriul Rusiei împotriva voinței lor de către forțele ruse.

„În ultima săptămână, câteva mii de locuitori din Mariupol au fost duși pe teritoriul Rusiei. Ocupanții au luat ilegal oameni din cartierul Livoberejni și din adăpostul din clădirea clubului sportiv, unde se ascundeau peste o mie de oameni (majoritatea femei și copii) de bombardamentele constante”, se arătă într-un comunicat al autorităților din Mariupol, scrie News.ro.

„Locuitorii din Mariupol capturați au fost duși în tabere unde forțele ruse le-au verificat telefoanele și documentele, iar apoi au fost redirecționați către orașe rusești îndepărtate”, se mai arată în documentul menționat, mai arată News.ro.

„Ambasada Rusiei în SUA a anunțat, într-un comunicat, că nu este adevărat că ucrainenii sunt duși pe teritoriul Rusiei împotriva voinței lor”, informează bbc.com, mai notează News.ro.

„Ambasada a precizat că Rusia are doar puncte de verificare pentru a evita «operațiunile de diversiune» ale armatei ucrainene și a le permite forțelor rusești să «inspecteze cu atenție autovehiculele care se îndreaptă către regiunile sigure», mai scrie News.ro.

Japonia a introdus anterior mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza conflictului din Ucraina.

Un total de 300 de titluri de produse au fost interzise să fie exportate către Rusia, inclusiv semiconductori, mijloace de comunicare, produse militare, inclusiv arme, software și echipamente de rafinare a petrolului. Astfel de restricții se aplică pentru 49 de companii și organizații din Rusia, inclusiv Rosoboronexport, Rostech, Serviciul Federal de Securitate (FSB) și Serviciul de Informații Externe (SVR). Japonia a înghețat activele mai multor bănci, precum Otkrytie, Novikombank, Sovcombank, VTB, Rossiya Bank, Promsvyazbank și VEB.RF. De asemenea, au fost impuse restricții personale Președintelui Vladimir Putin și mai multor oameni de afaceri ruși”, notează News.ro.

Moscova răspunde la aceste restricții impuse de Japonia și anunță sistarea negocierilor de pace cu Tokyo.

„Având în vedere natura evident neprietenoasă a restricțiilor unilaterale impuse de Japonia împotriva Rusiei în contextul situației din Ucraina, urmează să fie luate următoarele măsuri. În situația actuală, partea rusă nu are intenția de a continua negocierile privind tratatul de pace cu Japonia deoarece este imposibil să discutăm despre semnarea unui tratat fundamental în relațiile bilaterale cu o țară care adoptă o poziție neprietenoasă și încearcă să dăuneze intereselor țării noastre”, a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de TASS, scrie News.ro.

„Ministerul anunță că a fost luată decizia de a anula călătoriile fără viză ale cetățenilor japonezi în baza acordurilor privind schimburile fără viză dintre Insulele Kurile de Sud ale Rusiei și Japonia din 1991 și a acordului din 1999 privind regulile simple de călătorie pentru acei japonezi care doresc să-și viziteze fostele locuri de reședință pe Insule. Rusia renunță la dialogul cu Japonia privind activitatea economică comună în Insulele Kurile de Sud și blochează prelungirea statutului Japoniei de partener de dialog sectorial al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră”, mai notează News.ro.

„Statele Unite vor restricționa vizele unor oficiali chinezi pentru implicarea lor în «acte represive» împotriva grupurilor minoritare etnice și religioase”, a spus, luni, secretarul de stat Antony Blinken, citat de Reuters, scrie Digi24.

Statele Unite resping eforturile oficialilor Chinei de a hărțui, intimida, supraveghea și răpi membrii grupurilor minoritare etnice și religioase, inclusiv cei care caută siguranță în străinătate, și pe cetățenii americani care vorbesc în numele acestor populații vulnerabile”, arată Departamentul de Stat American, mai notează Digi24.

Seară liniștită!

Rusia anunță sistarea negocierilor pentru tratatul de pace cu Japonia was last modified: martie 22nd, 2022 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: