Vin banii pentru agricultura României

27 iun. 2023
Vizualizari: 169

Deschidem Revista din această seară cu examenul de Bacalaureat și  o întâmplare care, se pare că, nu va rămâne nesancționată: subiectele de la Bacalaureat au apărut în timp real, în spațiul public. Ministrul Educației a fost întrebat, în conferință, cum comentează acest fapt.

„Ministrul educației, Ligia Deca, a declarat marți despre apariția subiectelor la Bacalaureat în spațiul public că acea comisie de la Liceul Teoretic Decebal din Caraș Severin a fost schimbată și a precizat că se vor vedea consecințe disciplinare serioase pentru cei care au făcut astfel de greșeli”, relatează News.ro.

„Practic, comisia a fost schimbat, în paralel continuăm demersurile de cercetare, să vedem cine a fost implicat și care sunt consecințele. Și în celelalte cazuri, măsurile au fost similare, înlocuirea comisiei, cercetare disciplinară pentru cei care se dovedesc că au făcut publice subiectele. Ele au fost făcute publice când elevii erau deja în școală, în condiții de siguranță, deci nu putem spune că au influențat în vreun fel corectitudinea examenelor”, a spus Deca, mai scrie News.ro.

„Ministrul a anunțat că vor lua toate măsurile disciplinare astfel încât astfel de abateri de la Regulament să nu se mai întâmple”, mai arată News.ro.

Senatul a adoptat luni, în calitate de for decizional, propunerea legislativă privind statutul asistentului judecătorului ce funcționează în cadrul curților de apel, tribunalelor și tribunalelor specializate.

„Proiectul de act normativ, inițiat de președinții comisiilor juridice ale Senatului și Camerei Deputaților, Cristian Niculescu-Țâgârlaș și Laura Vicol, a fost amendat de senatori în sensul stabilirii rolului asistenților judecătorilor de a sprijini activitatea instanțelor acolo unde volumul și complexitatea sunt mai mari, asistentul desfășurându-și activitatea sub îndrumarea și supravegherea judecătorului. Potrivit raportului comisiei de resort, însușit de plen, senatorii au introdus condiția vechimii de minim trei ani în specialitatea juridică, urmărindu-se asigurarea unei proporționalități între scopul înființării acestei categorii profesionale de profil juridic și nevoile instanțelor de judecată”, scrie Agerpres.

„Un alt amendament adoptat de Senat majorează de la două luni (forma adoptată de Camera Deputaților) la șase luni durata pentru stagiul de formare inițială a asistenților judecătorilor”, mai arată Agerpres.

Executivul european a anunțat luni, 26 iunie, că a aprobat un ajutor în valoare de 100 de milioane de euro pentru cinci țări din Uniunea Europeană, inclusiv România, căreia îi va reveni o cotă de 29,73 milioane de euro.

„Suma se adaugă celor 10 milioane primite deja de țara noastră în martie. După ajutorul de 56 de milioane de euro acordat la sfârșitul lunii martie, Bruxellesul a propus la mijlocul lunii aprilie să acorde alte 100 de milioane de euro fermierilor din cinci țări, Polonia, Ungaria, Bulgaria, România și Slovacia, afectate de importul masiv de cereale ieftine din Ucraina. Mai precis, Bruxelles-ul va aloca 39,33 milioane de euro Poloniei, 29,73 milioane de euro României, 15,93 milioane Ungariei, 9,77 milioane Bulgariei și 5,24 milioane Slovaciei”, notează Libertatea.

Și tot la Bruxelles, Comisia pentru petiții a Parlamentului European cere Consiliului European să aprobe admiterea României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație până la sfârșitul acestui an.

„Într-o rezoluție adoptată marți cu 25 de voturi pentru, zero împotrivă și zero abțineri, eurodeputații membri ai Comisiei pentru petiții cer Consiliului European să voteze până la sfârșitul lui 2023 în favoarea aderării României și Bulgariei în spațiul Schengen, având în vedere că ambele state au îndeplinit deja condițiile necesare pentru admitere. Membrii comisiei regretă decizia din 8 decembrie 2022 a Consiliului de a respinge primirea celor două state «fără a prezenta nicio justificare juridică legată de criteriile de aderare». Un spațiu Schengen mai extins, fără controale la frontiere, ar face Uniunea Europeană mai puternică, argumentează ei”, notează Agerpres.

Președintele rus, Vadimir Putin, s-a adresat națiunii, după rebeliunea organizată de gruparea Wagner.

„Putin a afirmat că personalul militar și-a arătat loialitatea în timpul revoltei mercenarilor și că organizatorii rebeliunii vor fi aduși în fața justiției.(…) Vladimir Putin a declarat că organizatorii rebeliunii vor fi «aduși în fața justiției» și a promis că îi va «pedepsi pe cei care trădează Rusia»”, relatează Cotidianul.

„Acțiunea trădătorilor a fost identică cu aceea a neonaziștilor de la Kiev, a spus Putin. Au vrut să răzbune eșecul de pe front”, a afirmat liderul rus, scrie Cotidianul.

Președintele rus a declarat că soldații din gruparea Wagner au posibilitatea să-și recunoască greșelile.

„Le mulțumesc acelor soldați și comandantului Grupului Wagner care nu au mers la războiul fratricid, s-au oprit la limită. Veți putea să încheiați un contract cu Ministerul rus al Apărării, să vă întoarceți la familiile voastre sau să mergeți în Belarus. Mă voi ține de cuvânt”, a spus Putin, mai arată Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Vin banii pentru agricultura României was last modified: iunie 27th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: