Preşedintele Putin cere scuze Israelului pentru comentariile ministrului Lavrov

6 mai 2022
Vizualizari: 567

Deschidem Revista din această seară cu o știre care vine din Israel: Vladimir Putin și-a cerut scuze pentru un comentariu al ministrului Lavrov, care a provocat indignare în Israel.

„Premierul israelian Naftali Bennett a declarat joi că Președintele rus, Vladimir Putin, și-a cerut scuze pentru comentariile ministrului de externe Serghei Lavrov, care a spus că Adolf Hitler avea origini evreiești, transmite Reuters, citată de Digi 24.

„Bennett, după o convorbire telefonică cu liderul de la Kremlin, a spus că a acceptat scuzele și i-a mulțumit lui Putin pentru clarificarea poziției sale. Bennett a mai afirmat că i-a cerut lui Putin să ia în considerare permiterea evacuării combinatului Azovstal, asaltat de forțele ruse, din portul ucrainean Mariupol. Bennet a spus că a făcut aceste solicitări ca urmare a unei conversații anterioare cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și că Putin a promis că va stabili un coridor pentru evacuarea civililor”, mai scrie Digi 24.

Presa scrie și despre declarațiile Președintelui Belarusului, Alexandr Lukașenko, în legătură cu „operațiunea specială” a Rusiei din Ucraina.

„Nu cunosc suficient de bine această problemă pentru a spune dacă merge conform planului, așa cum spun rușii sau așa cum simt eu. Vreau să subliniez încă o dată că simt că această operațiune durează prea mult”, a declarat Președintele Lukașenko într-un interviu acordat pentru Associated Press, scrie Adevărul.

„Președintele Belarusului a mai afirmat că Ucraina «provoacă Rusia», și a evidențiat că țara pe care o conduce este pro-pace, punctând că președintele rus Vladimir Putin nu dorește un conflict direct cu NATO și îndeamnă Occidentul «să se asigure că acest lucru nu se va întâmpla»”, mai scrie Adevărul.

„În mod categoric, nu acceptăm niciun război. Am făcut și facem tot posibilul acum ca să nu existe un război. Sincer, datorită mie au început negocierile dintre Ucraina și Rusia”, a mai afirmat Lukașenko, mai arată Adevărul.

Presa transnistreană relatează despre focuri de armă care s-ar fi auzit joi, 5 mai, în apropierea punctului de control Cuciurgan.

„Postul de televiziune TSV relatează pe canalul său din rețeaua Telegram, citând «surse din cadrul structurilor de forță», că focuri sporadice s-ar fi tras pe teritoriul Ucrainei, în zona localității Pavlivka, aflată în apropierea satului Cuciurgan și că ar fi vorba de niște exerciții militare”, transmite Radio Europa Liberă Moldova.

„Relatarea din 5 mai vine după mai multe presupuse incidente similare care ar fi avut loc recent în Transnistria, regiune autointitulată «autonomă» și susținută de Moscova care are 1.500 de soldați ruși pe teritoriul său. O serie de incidente începute în regiunea transnistreană pe 25 aprilie au readus în discuție o posibilă implicare a enclavei separatiste din R. Moldova în războiul Rusiei contra Ucrainei”, mai arată Radio Europa Liberă Moldova.

În timp ce războiul în Ucraina este departe de se încheia, în Asia de Est situația rămâne tensionată.

„Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a avertizat, joi, că un război similar celui din Ucraina ar putea să fie declanșat și în Asia de Est, dacă principalele puteri din regiune nu acționează în tandem pentru ca pacea și stabilitatea să fie păstrate în zona Strâmtorii Taiwan”, relatează Reuters, scrie Digi 24.

Premierul Fumio Kishida a făcut declarația în timpul unei vizite la Londra, alături de prim-ministrul britanic, Boris Johnson.

„Trebuie să colaborăm cu aliații noștri și cu țările cu aceleași principii și niciodată să nu tolerăm o încercare unilaterală de a schimba starea de fapt prin forță în zona indo-pacifică, mai ales în Asia de Est. Asia de Est ar putea să fie Ucraina, mâine”, a spus prim-ministrul nipon, notează Digi 24.

„Taiwanul, pe care China îl revendică drept teritoriul său, și-a ridicat nivelul de alertă de când a început invazia rusească, în 24 februarie, temându-se de posibilitatea unei invazii, deși nu există încă semne cu privire la planuri de acest fel din partea Beijing-ului”, mai notează Digi 24.

„Alianța aflată la guvernare în Ungaria, Fidesz – Partidul Popular Creștin Democrat, a făcut apel joi la parlamentarii și europarlamentarii de stânga ai Ungariei (de opoziție) să „spună un nu clar” la noul pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei”, transmite agenția de presă MTI, citată de Cotidianul.

„Într-un mesaj video difuzat joi, directorul de comunicare al Fidesz Istvan Hollik a susținut că embargoul european propus asupra importurilor de hidrocarburi ruse ar determina un salt instantaneu al prețurilor la combustibil”, scrie Cotidianul.

„Reamintim că Guvernul Viktor Orban a anunțat, miercuri după-amiază, că se opune «formei actuale» a proiectului Comisiei Europene privind oprirea etapizată a importurilor de petrol din Rusia, Ungaria argumentând că, deși ar beneficia de o derogare, i-ar fi afectată grav securitatea energetică”, mai arată Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Curtea Constituțională a decis că Legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor erau anulate încalcă Constituția și a declarat-o neconstituțională în ansamblul ei.

„Curtea a decis că modalitatea în care a fost aprobată legea încalcă art.76 alin.(3) din Constituție. Magistrații spun că «este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]».Curte spune că legea a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, «cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său»”, relatează Radio Europa Liberă.

Seară liniștită!

Președintele Putin cere scuze Israelului pentru comentariile ministrului Lavrov was last modified: mai 6th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: