PSD a depus o nouă moţiune împotriva Guvernului Cîţu

29 sept. 2021
Vizualizari: 307

Odată cu creșterea ratei de infectare, elevii, dar și părinții își pun problema despre cum vor continua cursurile școlilor. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, după „regulile” din prezent, dacă vineri rata de infectare cu noul coronavirus este de peste șase la mie, începând de luni, școlile vor susține cursurile online.

„Colegii mei au centralizat în Ministerul Educației petițiile primite astăzi: 183 de petiții (părinți, profesori) pentru trecerea școlii în online, 175 de petiții pentru păstrarea școlilor deschise cu prezență fizică. (…) Sunt foarte multe propuneri antagonice. Unii vor să se închidă odată cu atingerea pragului de șase la mie, sunt foarte speriați. (…) Alții vor să rămână deschise și după șase la mie. (…) În București, spre exemplu, unde astăzi avem 5,57, în Cluj avem 5,59, sunt foarte aproape de șase la mie – ziua de referință este vineri – dacă vineri se depășește șase la mie, după regulile de astăzi, seara, la momentul la care vorbim, școlile intră în online, cu excepția școlilor speciale. Creșele și grădinițele rămân însă deschise cu prezență fizică. (…) Până vineri ar trebui să ne decidem într-un fel și va trebui ca deciziile luate să fie sustenabile din perspectivă legală. Adică să fie bazate pe legislație primară. (…) Acum, ne întrebăm cu toții cum am ales această limită de șase la mie. (…) În momentul în care s-a stabilit acel prag de șase la mie, multă lume a fost convinsă că nu ne vom mai apropia vreodată de el”, a spus ministrul Cîmpeanu, marți seară, la Digi 24, scrie Agerpres.

Cîmpeanu a menționat că un sondaj efectuat la o școală din București a arătat că 99% dintre părinți nu doresc testarea copiilor.

„Sunt foarte trist. Tocmai ce am aflat răspunsul la un sondaj într-o școală din București în care 99% dintre părinți au spus că nu sunt de acord cu testele, fie ele cu extract nazal, faringian sau extract din salivă”, a mai arătat ministrul Educației, mai arată Agerpres.

Condiționarea dreptului la muncă al personalului din cadrul unităților sanitare și al centrelor rezidențiale de obținerea Certificatului digital privind COVID-19 a ajuns în atenția Avocatului Poporului.

„Recunoscând obligația constituțională a statului de a lua măsuri pentru asigurarea sănătății publice, Avocatul Poporului apreciază că soluțiile legislative care condiționează exercitarea dreptului la muncă al personalului din unitățile sanitare publice și private, precum și al personalului încadrat în centrele rezidențiale publice și private de obținerea certificatului de vaccinare sau de certificatul de testare (cu plata testelor realizată de către angajat), sub sancțiunea suspendării contractului individual de muncă, respectiv a încetării de drept a acestuia reprezintă măsuri restrictive privind exercițiul dreptului la muncă, al egalității în 2 drepturi și al asigurării măsurilor de protecție socială, măsuri lipsite de proporționalitate și inadecvate scopului urmărit”, a transmis Avocatul Poporului, scrie News.ro

„Anul trecut, în contextul pandemiei, Curtea Constituțională a emis mai multe decizii în care a precizat clar și ferm că o asemenea restrângere se poate face numai prin lege ca act normativ aprobat de Parlament, nu prin ordonanțe de urgență sau acte administrative. Așadar, Ordonanța de urgență de modificare a Legii nr. 55/2020 va fi neconstituțională”, a mai transmis Avocatul Poporului, arată News.ro

„Avocatul Poporului apreciază că soluțiile legislative menționate, în forma propusă, sunt de natură să aducă atingere următoarelor prevederi constituționale: dreptului la muncă și protecția socială a muncii, consacrat de art. 41, interzicerii discriminării pe criterii de avere, prevăzută în art. 16 alin. (1) și art. 4 și încălcării dreptului beneficiarilor din centrele rezidențiale la măsuri de asistență socială, recunoscut de art. 47 alin. (2) teza finală din Legea fundamentală”, a mai transmis Avocatul Poporului, notează News.ro

Analiza Avocatului Poporului privind cele două proiecte de acte normative aflate în proces legislativ a fost transmisă Prim-ministrului, ministrului interimar al Sănătății și ministrului Muncii și Protecției Sociale. 

PSD depune propria moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. 

„Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului  au decis ca moțiunea de cenzură a PSD intitulată «Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor! Jos Guvernul Cîțu» să fie citită într-un plen reunit joi, de la ora 14.00, și votată în cel de marțea viitoare, de la ora 12.00”, scrie Cotidianul.

„În moțiunea de cenzură, PSD susține că «Guvernarea perdanților a sărăcit România», iar «absorbția fondurilor europene este la pământ». «Sunteți doar buni să vă faceți imagine și doar vindeți promisiuni! Nu ați inaugurat niciun kilometru de autostradă și nu ați lansat niciun proiect de la zero ca să înceapă lucrările! Ci doar v-ați asumat marile proiecte de autostrăzi și poduri lăsate moștenire de PSD! (…) Comunitățile locale au fost condamnate la subdezvoltare! Primăriile și Consiliile județene au fost obligate să aloce sume uriașe pentru lupta cu pandemia. Nici acum Guvernul Cîțu nu le-a decontat acești bani»”, se mai arată în document”, mai scrie Cotidianul.

Extinderea UE în țările Balcanilor de Vest ar putea fi amânată.

„Informația a apărut înaintea unui summit dintre UE și liderii din Balcanii de Vest la 6 octombrie. Decizia afectează strategia Uniunii de a integra  Serbia, Kosovo, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Albania și Macedonia de Nord în blocul comunitar. UE planificase pentru summit să își respecte promisiunea făcută cu 18 ani în urmă «de a-și oferi sprijinul fără echivoc pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest». (…) Pe de altă parte, țările din Nord, precum Danemarca, Franța și Țările de Jos, nu vor să se repete aderarea grăbită cum a fost în cazul României și a Bulgariei în 2007. De asemenea, problema migrației muncitorilor slab gestionate este un alt factor de îngrijorare pentru mai multe state europene. În același timp, Bulgaria nu este de acord cu aderarea Macedoniei de Nord în blocul comunitar din cauza unei dispute lingvistice. Pe de altă parte, Rusia și China avansează cu investiții în zona europeană”, comentează Reuters, citat de România liberă.

Seară frumoasă!

PSD a depus o nouă moțiune împotriva Guvernului Cîțu was last modified: septembrie 29th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: