Recep Tayyip Erdogan – reales Preşedinte al Turciei
Deschidem Revista din această seară cu alegerile din Turcia, care țin azi prima pagină a presei din întreaga Europă. Recep Tayyip Erdogan a câștigat, duminică seară, un nou mandat de Președinte al Turciei.
„Recep Tayyip Erdogan câștigat alegerile prezidențiale din 2023 cu 52,14% din voturi în al doilea tur al scrutinului prezidențial. Candidatul alianței opoziției, Kemal Kilicdaroglu a obținut 47,86%, din voturi, conform datelor centralizate după numărarea a 99,43% din voturi”, a declarat Ahmet Yener, președintele Consiliului Electoral Suprem din Turcia, notează Antena 3 CNN.
„Am încheiat turul al doilea al scrutinului prezidențial prin beneficii aduse națiunii noastre. Aș vrea să exprim recunoștință națiunii mele pentru că ne-a oferit o zi a democrației. Câștigătorii alegerilor din 14 mai și din 28 mai sunt cei 85 de milioane de locuitori ai țării noastre”, a declarat Recep Erdogan într-un discurs rostit în fața simpatizanților, în orașul Istanbul, mai scrie Antena 3 CNN.
Președintele rus, Vladimir Putin, a fost printre primii care l-au felicitat duminică pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea sa la conducerea Turciei.
„Victoria în aceste alegeri este rezultatul logic al muncii dumneavoastră devotate la conducerea Republicii Turce, o dovadă clară a sprijinului poporului turc pentru eforturile dumneavoastră de a întări suveranitatea statului și de a urmări o politică externă independent”, a indicat Putin, potrivit declarațiilor publicate pe site-ul Kremlinului, scrie Agerpres.
Președintele francez, Emmanuel Macron, l-a felicitat duminică pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea sa ca Președinte al Turciei, spunând că „Franța și Turcia au provocări imense de depășit împreună”, mai arată Agerpres.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, afirmă că realegerea în funcție a Președintelui Recep Tayyip Erdogan oferă garanția dezvoltării în continuare a Parteneriatul strategic dintre România și Turcia.
„Turcia rămâne unul dintre cei mai importanți parteneri strategici ai României! Realegerea președintelui Recep Tayyip Erdogan oferă garanția dezvoltării în continuare a Parteneriatul nostru Strategic, în cadrul NATO”, a scris președintele Ciolacu, pe Facebook, arată Agerpres.
„Mai mult, Turcia este unul dintre partenerii comerciali tradiționali ai României și mizăm pe stimularea relațiilor economie și în viitor. Firmele turcești prezente în România au o contribuție importantă, inclusiv în domeniul infrastructurii de transport, componentă esențială pentru dezvoltarea economiilor noastre”, se mai arată în postare, mai notează Agerpres.
Libertatea scrie azi despre cum este văzută de presa internațională realegerea Președintelui Erdogan.
„Liderul populist și naționalist de la Ankara a câștigat duminică un nou mandat prezidențial, dar are în față o serie de probleme uriașe, de la cea a inflației care sărăcește populația la cea a reconstrucției de după cutremur și, nu în ultimul rând, a divizării profunde a unei țări în care 48% dintre cetățeni au votat împotriva sa. Europenii și americanii, preocupați de războiul din Ucraina, vor privi cu îngrijorare calea pe care va merge în continuare Turcia lui Erdogan”, scriu BBC, Time și The Guardian, notează Libertatea.
„În cele din urmă, în ciuda victoriei lui Erdogan, diferența mică față de rivalul său și harta electorală însăși ilustrează o țară divizată, în care populația vrea lucruri relativ diferite pentru viitor. Sarcina nu va fi simplă pentru președinte. Deloc întâmplător, în discursul de duminică noapte, el le-a cerut turcilor să se unească. De asemenea, și-a reluat promisiunile-cheie: va reconstrui casele devastate de cutremur, va reduce inflația și va oferi compensații celor care au avut de suferit de pe urma ei. Economia a început să dea semne de revenire, dar cum anume va reduce Erdogan inflația rămâne de văzut. Unii analiști au sugerat că președintele ar putea reveni la politici mai «ortodoxe» sau că ar putea chiar să redea, parțial, independența băncii centrale, dar înainte de alegeri, chiar el a semnalat că va continua politica unei rate reduse a dobânzii de referință – considerată de economiști drept cauză parțială a menținerii inflației și a devalorizării lirei”, notează Libertatea.
Greva generală din Educație continuă și în acest început de săptămână, Guvernul neavând încă o soluție pentru rezolvarea problemelor salariale ale profesorilor.
„Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută”, se arată într-un comunicat de presă semnat de președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor și președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, scrie Agerpres.
„Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei O.U.G. prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puțin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învățământului Preuniversitar”, precizează liderii sindicali, mai arată Agerpres.
Greva din Educație ar putea duce la amânarea examenelor, mai scrie azi presa, citând lideri sindicali.
„Vorbim de amânarea examenelor. Rugăm părinții și copiii să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a declarat Marius Nistor, într-o intervenție telefonică la postul Digi 24, scrie România liberă.
„Declarația liderului sindical a fost făcută în dimineața zilei de 29 mai 2023. În mod normal, în ziua de 30 mai ar trebui să înceapă Evaluarea Națională la elevii din clasa a VI-a. Dacă profesorii sunt în grevă, Evaluarea Națională se va amâna. De asemenea, ar putea să se amâne examenele de Bacalaureat”, notează România liberă.
Seară liniștită!