Preşedintele Klaus Iohannis: „Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri”

7 feb. 2024
Vizualizari: 65

Joi vom afla dacă alegerile europarlamentare vor fi comasate cu cele locale.

„Nouă țări din Uniunea Europeană au decis să comaseze alegerile lor locale, interne, cu alegerile europarlamentare din iunie 2024”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu”, scrie România liberă.

„Șeful Executivului a precizat că în România se va lua o decizie, pro sau contra comasării, într-o ședință a Coaliției care va avea loc joi. Ședința Coaliției va avea loc după ședința de joi a Guvernului, a precizat premierul Ciolacu. Marcel Ciolacu a sugerat că o comasare ar fi utilă și în România, întrucât la alegerile locale se prezintă un mare număr de alegători, iar în ziua alegerilor comasate românii ar vota și pentru alegerile europarlamentare”, notează România liberă.

Aflat la Strasbourg, președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat în favoarea comasării alegerilor.

„Alegerile vor avea loc toate în acest an, patru rânduri de alegeri. Este foarte mult. Care cu care se pot comasa în mod legal corect și constituțional va elucida guvernul și coaliția. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri. Dacă se face bine și se anunță din timp, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a afirmat șeful statului, răspunzând unei întrebări din partea presei, scrie Agerpres.

Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul anual al UE în 2024, a anunțat într-o postare pe pagina sa de Facebook că s-a ajuns la un acord privind revizuirea bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027.

„Acest acord transpune în lege acordul politic al Consiliului European de săptămâna trecută. Prin intermediul acestei revizuiri, vom avea la dispoziție mai multe fonduri pentru protecția securității externe, pentru securitate și apărare, pentru vecinătatea imediată a Uniunii Europene, precum și pentru crearea Facilității pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro”, a scris Siegfried Mureșan, arată Gândul.

„Comisia Europeană a transmis miercuri României un aviz motivat, pentru că nu a respectat în totalitate Directiva 1999/31/EC privind depozitele de deșeuri și Directiva 2008/98/EC privind deșeurile”, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, notează Agerpres.

„Tratatul de aderare al României la UE a dat termen autorităților până la 16 iulie 2017 pentru a respecta aceste reguli în ceea ce privește 101 gropi de gunoi. Întrucât această obligație nu a fost respectată în totalitate, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în octombrie 2020. Până în prezent, România a închis și reabilitat 92 de depozite de deșeuri. Termenul pentru închiderea și reabilitarea celor nouă depozite de gunoi rămase este 2026-2028 pentru cinci dintre ele și este incert pentru celelalte patru. Prin urmare, Comisia a decis să emită un aviz motivat pentru România, care are acum două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare”, mai scrie Agerpres.

Șeful statului a mai fost întrebat la Strasbourg dacă vizează o funcție la nivel european.

„Nu cred că este momentul să fac speculații. Sunt Președintele României, sunt membru în Consiliul European. După alegerile europene se vor discuta toate aceste poziții. Dar am o opinie foarte clară. Ar fi inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea de Est. Eu cred că în 2019 s-a greșit. Toate pozițiile relevante au fost ocupate de persoane foarte competente, dar din vechea Europă”, a afirmat Klaus Iohannis, scrie Libertatea.

„Este o eroare și sper ca de data asta aceasta această eroare să nu se mai producă. Ar fi bine pentru UE să se înțeleagă că alegerea pentru leadership trebuie făcută și ținând cont de criteriul regional. Este bine să avem persoane din vechea Europă, din Est, din Nord, din Sud. Aceste chestiuni nu trebuie niciodată neglijate pentru că ar adânci niște falii care preferăm noi să fie închise”, a conchis șeful statului, mai scrie Libertatea.

Compania TAROM operează zboruri zilnice către Statele Unite ale Americii (SUA), începând cu 1 februarie 2024.

„Începând cu data de 1 februarie 2024, compania TAROM operează în parteneriat cu Air Europa și ITA Airways zboruri zilnice, dus-întors, între aeroportul «Henri Coandă» (OTP) din București și Statele Unite ale Americii, respectiv New York (JFK) și Miami, cu escale optime în Madrid sau Roma. SUA devine o destinație mai accesibilă pentru publicul larg, atât din punct de vedere al frecvențelor, cât și din cel al prețurilor și serviciilor incluse”, se arată în comunicatul companiei, scrie Agerpres.

„Tarifele biletelor de avion pornesc de la 608 euro, pentru New York, aeroport JFK, și de la 785 euro, pentru Miami. Prețurile se aplică pentru călătoriile dus-întors și includ bagajul de mână, bagajul de cala (1 bagaj de 23 de kg), precum și taxele aferente”, precizează operatorul aerian, mai arată Agerpres.

Seară liniștită!

 

Președintele Klaus Iohannis: „Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri” was last modified: februarie 7th, 2024 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: