1 august vine cu noi scumpiri

1 aug. 2022
Vizualizari: 590

Festivalul „Săptămâna Haferland”, de la Criț, județul Brașov, a prilejuit Președintelui Iohannis și premierului Ciucă câteva declarații importante, despre interesul României de a apăra drepturile și interesele minorităților naționale și de a construi o societate tolerantă și cât mai incluzivă.

„În România anului 2022, cultura și tradițiile minorităților naționale sunt apreciate și promovate, iar plusvaloarea adusă de acestea este recunoscută de societate. Într-o societate modernă și democrată dialogul intercultural este în firescul lucrurilor și devine sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale și să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă și tolerantă”, a declarat Președintele Iohannis la Festivalul „Săptămâna Haferland”, scrie Agerpres.

Premierul Nicolae Ciucă, prezent la „Săptămâna Haferland”, de la Criț, a declarat că Transilvania reprezintă, la nivel european, un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică.

„Transilvania însăși reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică, trebuie să fiți mândri de acest lucru, pentru că această apreciere la nivel european nu putea exista fără perseverența dumneavoastră în căutarea consensului și a bunei înțelegeri care trebuie să caracterizeze relația dintre vecini și prieteni. Cred că libertățile de care ne bucurăm, uniți în diversitatea Uniunii Europene, mai ales cea de liberă circulație, reprezintă un motiv de speranță că milioanele de cetățeni români, printre care și mulți membri ai puternicei comunități de sași, vor regăsi drumul către casele lor, atât la ceas de sărbătoare, dar poate și cu gândul revenirii acasă.(…) Vreau să vă felicit pe dumneavoastră, întreaga comunitate săsească, pentru modelul de bună conviețuire și de bună înțelegere pe care le-au promovat, de atâta timp, față de vecinii lor secui, maghiari și români, pentru exemplul de unitate, respect și demnitate pe care îl oferiți în acest spațiu al diversității”, a afirmat premierul Ciucă, notează Agerpres.

„Apartenența noastră la civilizația occidentală și la societatea națiunilor europene presupune să împărtășim valori comune, nu doar interese comune. V-o spun răspicat: România este un stat democratic care a făcut în ultimii 30 de ani eforturi considerabile ca să fie un partener de încredere în rândul societăților occidentale dezvoltate. Noi, românii, am ales acest drum când am îndepărtat de la putere regimul comunist și nu vom părăsi acest drum. Democrația este un regim politic complicat, funcționează cel mai bine prin consens și cooperare. Desigur că într-o societate democratică există viziuni și idei diferite, chiar opuse, care nu trebuie să se radicalizeze, ci trebuie să se tolereze pentru a ajunge la consens și echilibru. Nicio democrație nu este perfectă, dar se perfecționează prin consolidare. Învățăm unii de la alții și luptăm împotriva oricăror forme de autoritarism, radicalizare, a exceselor fundamentate pe doctrine naționalist-populiste, rasiste sau de clasă. Totodată, democrația trebuie apărată, în ciuda tuturor obstacolelor, investind continuu energia și încrederea noastră. Numai așa, participând la democrație, vom putea să înțelegem valorile sale, să le respectăm și să le transmitem copiilor noștri prin educație”, a mai precizat premierul Ciucă, scrie Agerpres.

Cinci modificări ale Codului Fiscal se aplică chiar de azi.

„Fumătorii și consumatorii de alcool vor plăti de luni, 1 august, mai mult, lucrătorii din construcții, agricultură și industria alimentară nu vor mai beneficia de anumită facilități fiscale în cazul în care câștigă lunar peste 10.000 de lei brut, lucrătorii care au serviciu part-time vor plăti contribuții fiscale la nivelul salariului minim, și câștigătorii la jocurile de noroc vor fi impozitați mai mult. Acestea sunt cele cinci modificări ale Codului Fiscal care se aplică de azi”, notează Cotidianul.

Digi 24 scrie despre ultimele evenimente de pe frontul ucrainian.

„Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut oamenilor din estul țării să plece. Este vorba despre cei din regiunea Donețk, unde se dau lupte intense. Orașele din această regiune sunt ținta unor bombardamente mortale. «Cu cât mai mulți oameni părăsesc zona, cu atât mai puțini vor fi uciși de ruși», a transmis noaptea trecută Volodimir Zelenski. Sute de mii de persoane mai trăiesc în zonele din Donbas atacate de soldații Moscovei. Duminică dimineață, rușii au acuzat că ucrainenii au atacat cu o dronă Statul Major al flotei ruse din Marea Neagră, dar cei din urmă au negat acest atac. Festivitățile care urmau să se desfășoare la Sevastopol cu ocazia Zilei Marinei au fost anulate”, relatează Digi 24.

„Ucraina a negat că a atacat cu o dronă Statul Major al Flotei Ruse de la Marea Neagră, din Crimeea, și a numit acuzațiile drept «o provocare deliberată»”, relatează France Presse, citat de Black News.

Acuzațiile rusești despre „un așa-zis atac ucrainean asupra statului major al flotei ruse din Sevastopol sunt o provocare deliberate”, a declarat Serghi Braciuk, purtător de cuvânt al administrației regionale din Odesa (sud Ucrainei), într-un video pe Telegram, scrie Digi 24.

Și tot Digi 24 scrie despre ultimele decizii ale lui Vladimir Putin.

„Vladimir Putin a semnat, duminică, o nouă doctrină navală a Rusiei, care prezintă Statele Unite drept «principală amenințare» pentru Rusia și stabilește «ambiții maritime globale» pentru Rusia în zone precum Arctica și Marea Neagră”, scrie Reuters, citată de Digi 24.

„După ce a inspectat marina, Putin a ținut un scurt discurs în care a promis livrarea a ceea ce el a prezentat drept rachete de croazieră hipersonice unice Zircon, neratând oportunitatea de a amenința din nou că Rusia are puterea militară de a învinge orice potențial agresor, deși este destul de clar că nimeni nu intenționează să agreseze Rusia, ea însăși un stat agresor. Cu puțin timp înainte de discurs, dictatorul rus a semnat o nouă doctrină navală de 55 de pagini, care stabilește obiectivele strategice generale ale marinei ruse, inclusiv ambițiile sale de «mare putere maritimă care se extind asupra întregii lumi»”, mai scrie Digi 24.

Ministerul apărării de la Sofia este în discuții cu SUA pentru a înlocui vechile avioane MiG-29 sovietice.

„Aceste avioane au devenit practic imposibil de întreținut după agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, scrie Mediapool. Ministrul bulgar al apărării, Dragomir Zakov, a explicat că, dacă vor fi furnizate astfel de avioane, Bulgaria va trebui să plătească o anumită sumă. Potrivit acestuia, suma nu va fi mai mare decât cea necesară pentru întreținerea MiG-urilor. De la izbucnirea războiului, Rusia, Ucraina și Belarus nu mai sunt opțiuni pentru întreținerea MiG-urilor și s-ar putea impune ca într-o lună să rămână la sol”, scrie Euroactiv.

„În același timp, din cauza pandemiei, există o întârziere în livrarea celor opt avioane F-16 comandate și deja plătite din SUA. Primele avioane sunt așteptate în 2025 și astfel se conturează o perioadă în care Bulgaria nu va avea avioane de vânătoare cu care să-și apere spațiul aerian.(…) Bulgaria trebuie să răspundă propunerii americane până la 1 noiembrie, iar în absența unui parlament funcțional la Sofia, acest termen ar putea să nu fie respectat. Acest lucru va duce la incertitudine în modernizarea Forțelor Aeriene, a avertizat Ministerul apărării”, mai notează Euroactiv.

Presa scrie și despre situația din Kosovo, acolo unde apar tensiuni din cauza unei decizii a Guvernului din Kosovo.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Sirene pentru raiduri aeriene au fost declanșate în orașul Mitrovica din nordul Kosovo, duminică după-amiază, iar relatările presei locale indică o prezență masivă de mașini pentru urgențe ce trec prin zonă. Tensiunile s-au aprins în conflictul de la granița Kosovo-Serbia după o decizie a guvernului de la Priștina de a impune, de la 1 august, schimbul plăcuțelor de înmatriculare auto și a documentelor de identitate sârbești cu unele kosovare. Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, acuză partea kosovară de o pretinsă agresiune și spune că «atmosfera este adusă la punct de fierbere». Focuri de armă au fost auzite duminică seara, trase în direcția polițiștilor kosovari din nordul teritoriului, care este majoritar sârbesc. Poliția din zonă spune că un drum principal care face legătura între cele două teritorii a fost blocat de localnici sârbi din zonă”, relatează Digi 24.

„Guvernul de la Priștina a anunțat, în cursul nopții de duminică spre luni, că amână până la 1 septembrie implementarea măsurii care i-a scos în stradă pe etnicii sârbi din nordul Kosovo. În urma tensiunilor de duminică seara și a consultărilor cu ambasadorii UE și SUA, guvernul de la Prișina a decis că își va amâna planul cu o lună și că va începe implementarea lui de la 1 septembrie”, notează Reuters, citată de Digi 24.

Seară liniștită!

1 august vine cu noi scumpiri was last modified: august 1st, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: