Negocierile privind comasarea alegerilor au fost amânate

13 feb. 2024
Vizualizari: 135

Negocierile purtate de PSD și PNL pentru comasarea alegerilor din acest an au eșuat după ce liderii celor două partide, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, nu s-au înțeles în privința candidatului pentru prezidențiale.

„Cele patru runde de alegeri din acest an ar putea să aibă loc la termen, întrucât PSD și PNL nu au ajuns astăzi la un acord privind o comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare și a celor parlamentare cu cele prezidențiale. (…) În lipsa unei înțelegeri între cele două partide, alergerile ar urma să aibă loc la termen. Până în prezent, se știe doar data alegerilor europarlamentare, stabilite la nivel european în 9 iunie. O nouă întâlnire a celor două partide ar urma să aibă loc vineri. O ședință a PNL se va desfășura marți seară”, scrie azi România liberă.

„După mai multe ore de discuții, la sediul PNL, liderul Nicolae Ciucă a ieșit cu mesajul ferm: partidul trebuie să aibă propriul său candidat la prezidențiale”, scrie astăzi Gândul.

„Înainte de a fi discutat de comasare, am mers în Biroul Politic Național și am cerut mandat pentru conducerea partidului să negociem și am cerut negociere pentru comasare fără nicio altă variantă care să fie asumată de către conducerea partidului, orice altceva în afara acestui mandat nu poate fi asumat de conducerea partidului. Partidul National Liberal trebuie să aibă propriul său candidat la prezidențiale, asta este tot ceea ce poate fi mai sănătos pentru democrație”, a spus liderul PNL, mai arată Gândul.

Senatul a eliminat, luni, impozitarea de 10% a concediilor medicale. Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc afirmă că, prin amendamentul adoptat, s-a eliminat și impozitarea concediului de maternitate și impozitarea concediului pentru îngrijirea copilului bolnav.

„Am făcut acest demers ca urmare a mesajelor pe care le-am primit de la români și am să vă dau citire unui mesaj: Doamna senator, de când am început tratamentul pentru cancer, viața mea și a familiei mele e măsurată în ore, cât mai am până fac o rundă de tratament, cât mai am până la următorul control, cât mai am până la următoarea rundă de chimio. (…) Vă rog să eliminați impozitarea, îndreptați situația”, a arătat senatorul PNL, Nicoleta Pauliuc, inițiatorul proiectului, scrie News.ro.

„Nu mai trebuie să fie impozitat nici concediul pentru îngrijirea copilului bolnav. În momentul în care tu soliciți sprijinul statului pentru că ai o problemă medicală e nedrept statul îți ia 10 %. Înțeleg problemele cu datoriile la plata concediilor medicale, vorbim de aproape 9,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă într-adevăr o sumă colosală. Cred însă că anumite instituții ale statului trebuie să fie mai atente dacă există tentative de fraudă pe această zonă”, a completat Nicoleta Pauliuc, mai arată News.ro. Proiectul merge la Camera Deputaților, for decizional.

Tribunalul București a respins, luni, contestația înaintată de președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, la măsura controlului judiciar impusă de DNA.

„Un complet din cadrul Tribunalului București a respins, luni, contestația formulată de Iulian Dumitrescu împotriva ordonanței prin care DNA l-a plasat sub control judiciar, ordonanță care îi impune politicianului mai multe restricții, inclusiv pe aceea de a exercita funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova. Instanța a respins și contestația formulată de sora lui Dumitrescu, Angelica Lambrea, urmărită penal, pentru infracțiuni de complicitate la luare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În același dosar DNA a început urmărirea penală și față de cumnatul lui Iulian Dumitrescu, Daniel Lambrea”, scrie News.ro.

„Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a vorbit despre tacticile folosite de Rusia și s-a arătat de părere că România și toate celelalte țări în care au loc alegeri în 2024 sunt «o țintă pentru ruși»”, transmite HotNews.ro, citată de Cotidianul.

Întrebată de HotNews.ro dacă este de părere că există pericolul de a fi influențate, ambasadoarul american a spus: „Cred că da. Acest risc există și nu doar în România. Vedem cum Rusia folosește dezinformarea, influența malignă, tactici de intimidare în multe țări, inclusiv în țara mea, în Statele Unite. Așa că da, cred că România – orice țară care trece prin alegeri în acest an – este o țintă pentru ruși”, notează Cotidianul.

„Cu rețelele sociale pe care le avem în zilele noastre este foarte ușor să răspândești o minciună sau să răspândești o poveste care îi înfurie sau îi supără pe oameni, poate chiar îi determină să iasă în stradă și să protesteze”, a mai spus ambasadoarea SUA în interviul pentru HotNews.ro, mai scrie Cotidianul.

„Prețul Bitcoin a depășit 50 de mii de dolari pentru prima dată după 27 decembrie 2021”, scrie azi Adevărul.

„Costul Bitcoin în timpul sesiunii de tranzacționare a crescut cu 3,83%, la 50.062 dolari, conform datelor de pe platforma Coindesk la ora 19:19, ora Bucureștiului. Ultima dată când prețul Bitcoin a crescut peste 50 de mii de dolari a fost pe 27 decembrie 2021. Bitcoin este un sistem descentralizat al criptomonedei cu același nume bazat pe tehnologia blockchain, care poate fi «extras» (emis) de orice utilizator care este participant la sistem. Pentru a face acest lucru, trebuie să creați noi blocuri de system”, mai arată Adevărul.

„Fostul președinte american Donald Trump a afirmat din nou că el nu va respecta Articolul 5 al tratatului care stă la baza Alianței, apărarea colectivă, dacă va fi reales la Casa Albă”, relatează CNN și The Guardian, scrie Libertatea.

„Aflat într-un miting de campanie la Conway, Carolina de Sud, Donald Trump a spus că va încuraja Rusia să facă ‘ce naiba vrea’ oricărei țări membre NATO care nu-și îndeplinește obligațiile de cheltuieli pentru apărare. El și-a exprimat din nou reținerile privind ajutorul acordat Ucrainei, care se apără de invazia lansată de Rusia în februarie 2022, precum și față de existența NATO. (…) Casa Albă a calificat remarcile lui Trump «îngrozitoare și deranjante» și a apreciat eforturile președintelui Joe Biden de a consolida Alianța”, mai arată Libertatea.

Seară liniștită!

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Negocierile privind comasarea alegerilor au fost amânate was last modified: februarie 13th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: