OSCE cere Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria

6 iul. 2023
Vizualizari: 136

Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa a solicitat Rusiei să-și retragă trupele și armamentul din Transnistria.

„Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) face, în premieră, a lansat un apel privind transformarea actualei misiuni de menținere a păcii din zona de securitate de pe Nistru într-o misiune civilă multilaterală, sub un mandat internațional recunoscut, care «să reflecte nevoile reale de pe teren». Totodată, OSCE îndeamnă Rusia să-și retragă militarii și stocurile de muniții de pe teritoriul Republicii Moldova”, scrie azi Evenimentul Zilei.

Rămânem în Republica Moldova, acolo unde liderul Partidului Politic Moldovenesc „Ai noștri”, Mihail Ahremțev, îi îndeamnă pe moldoveni, pe rețelele de socializare, să semneze contracte cu armata rusă pentru a obține mai ușor cetățenia Federației Ruse.

„Rusia este casa noastră, care trebuie protejată. Intrați în rândurile forțelor armate. Acum e timpul potrivit să alegi de partea cui ești”, se arată într-un video, pe pagina lui Ahremțev de pe Facebook, subtitrat și în română, notează Cotidianul.

„În imagini și în descrierea clipului, Ahremțev explică ce «beneficii» vor obține moldoveni care vor semna un contract cu forțele armate ale Federației Ruse: «Veți primi și bani, pe lângă cetățenie»”, mai arată Cotidianul.

La București, neînțelegerile din Partidul Mișcarea Populară au ajuns într-un punct critic. Cristian Diaconescu a contestat în instanță rezultatul Congresului PMP în urma căruia a fost aleasă o nouă conducere a formațiunii, în frunte cu europarlamentarul Eugen Tomac, iar AEP blochează fondurile alocate acestui partid, până la soluționarea litigiului din instanță.

„Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat miercuri pentru agenția News.ro, că instituția a decis să suspende plata subvenției către Partidul Mișcarea Populară, în urma litigiului privind conducerea formațiunii, între fostul președinte Cristian Diaconescu și noua conducere, aleasă de Congres, în persoana liderului Eugen Tomac, care nu a fost soluționat și se află încă în instanță. Președintele AEP precizează că banii vor fi transferați formațiunii după soluționarea acestui litigiu”, relatează RFI.

„În PMP există neînțelegeri cu privire la conducerea legitimă a partidului. Există două persoane care se consideră președinți. În ceea ce privește documentele oficial, la Registrul Partidelor Politice este înregistrată o anumită persoană ca reprezentând partidul, iar în urma unui congres care este contestat, o altă persoană se consideră îndreptățită să reprezinte partidul”, a explicat președintele AEP, Toni Greblă, decizia de a opri plata subvenției către Partidul Mișcarea Populară, scrie RFI.

„Noi avem obligația să plătim această subvenție partidului, PMP, iar partidul trebuie să fie reprezentat de persoana care conduce partidul”, a explicat Toni Greblă, mai arată RFI.

În replică, președintele PMP, Eugen Tomac, a transmis că AEP a emis o decizie nedreaptă, nelegală și absolut fără nicio logică.

„AEP a emis o decizie nedreaptă, nelegală și absolut fără nicio logică. Partidul are conducere legitimă și a comunicat excelent timp de un an și jumătate cu AEP. Nu avem nicio explicație rațională de ce a fost luată o asemenea decizie împotriva unui partid cu reprezentare europeană”, a scris Eugen Tomac pe Facebook, notează RFI.

Presa mai scrie azi că medicul Mircea Beuran a fost achitat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel București, care a respins ca nefondat apelul declarat de DNA împotriva deciziei Tribunalului Giurgiu, prin care Mircea Beuran fusese achitat.

„În temeiul art. 421 alin. (1) pct. 1, lit. b) din Codul de procedură penală, respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție împotriva sentinței penale nr. 233 din data de 17.11.2022, pronunțate de Tribunalul Giurgiu – Secția penală, în dosarul nr. 9606/3/2020. Constată că inculpatul a fost reținut pe o perioadă de 24 ore, începând de la data de 13.02.2020, ora 20:00, până la data de 14.02.2020, ora 20:00 și arestat la domiciliu de la data de 14.02.2020 până la data de 12.03.2020. În temeiul art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea apelului rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în minuta Curții de Apel București, scrie News.ro.

Ursula von der Leyen – ultimul nume vehiculat în presă pentru conducerea NATO. Presa scrie că președintele SUA, Joe Biden, ar dori să o convingă pe Ursula von der Leyen să accepte funcția de secretar general NATO, în anul 2024.

„Informația privind intențiile lui Biden este prezentată de presa din Marea Britanie. Conducerea NATO a decis ca mandatul lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al Alianței Atlantice să fie din nou prelungit. Drept urmare, Stoltenberg va rămâne la conducerea NATO până în octombrie 2024. Dar nici în acel moment, se pare, războiul din Ucraina nu va fi încheiat. Drept urmare, NATO va avea nevoie de un politician cu experiență care să preia conducerea Alianței, după Stoltenberg. (…) Înainte să preia conducerea Comisiei Europene, von der Leyen a fost ministru al Apărării în Germania”, scrie România liberă.

„Oferirea unor condiții reale de securitate Ucrainei este singura modalitate de obținere a unei păci corecte și durabile”, a declarat Giorgia Meloni, potrivit cotidianului Il Messaggero, la finalul întâlnirii pe care a avut-o la Varșovia cu Premierul Poloniei, Mateusz Morawieck, scrie România liberă.

„Meloni, aflată în Polonia, vrea ca NATO să ofere garanții Ucrainei, deși Jens Stoltenberg a declarat că nu va «declanșa» articolul 5. Giorgia Meloni a subliniat că Administrația Poloniei împărtășește poziția Italiei, mai notează România liberă.

Presa anunță azi că unul dintre cei mai apreciați liberali, Constantin Bălăceanu-Stolnici, medic și politician român, membru de onoare al Academiei Române împlinește 100 de ani.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Medic neurolog de profesie, Stolnici este pionier în domeniul neurociberneticii, profesor de neuropsihologie și anatomie a sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și al Academiei de Științe Medicale din România. Este, de asemenea, Director de Onoare al Institutului de Antropologie «Fr. I. Rainer» al Academiei Române, președintele de Onoare al Societății Academice de Antropologie, dar și președinte al Centrului Internațional Antidrog și al Drepturilor Omului, format din 14 organizații europene”, notează Adevărul.

„Familia din care provine are o istorie realmente fabuloasă, mulți din înaintașii săi fiind personaje importante, mai ales în politica vremii, care au influențat puternic istoria țării noastre. Bălăcenii sunt cei care au contribuit la constituirea Bucureștilor, schimbând la față Mahalalele Bălăceștilor și Bărăției, au militat pentru construirea unei universități cu predare în limba română, în vremea când studiile se făceau numai în greaca veche, latină și slavonă, însă unii, mai originali, au manifestat ideologii utopice, cum ar fi înființarea «Falansterului de la Scăieni», primul experiment socialist de la noi, «opera» boierului Emanoil Bălăceanu”, amintește Adevărul.

Meta intenționează să lanseze, azi, o aplicație numită Threads. Aceasta va fi o alternativă la Twitter.

„Logarea în cadrul platformei pare că se va face pe baza contului de Instagram.Este de așteptat ca Threads să fie lansat joi și va permite utilizatorilor să își păstreze urmăritorii de pe Instagram și să păstreze același nume de utilizator. Meta a publicat deja aplicația Threads în App Store, sub forma unei precomenzi digitale, însă aceasta va putea fi descărcată pe iPhone începând din 6 iulie. Lansarea reprezintă o provocare directă pentru Twitter, care s-a confruntat cu numeroase controverse de când Musk a cumpărat compania pentru 44 de miliarde de dolari în 2022”, scrie Gândul.

Finalul Revistei îl consacrăm Festivalului ICon Arts Transilvania, dedicate muzicii clasice, jazz și celor mai efervescente creații din domeniul artelor contemporane.

„În perioada 24 iulie-6 august, 9 localități din Sudul Transilvaniei vor fi gazdele unor evenimente muzicale de excepție, precum concerte de muzică clasică, contemporană și jazz, rezidențe artistice interdisciplinare și masterclass-uri pentru instrumentiști. Timp de 14 zile, localități din județele Sibiu, Cluj și Mureș, precum satele Biertan, Richiș, Copșa Mare, Moșna, Rusești, dar și Sibiu, vor deveni puncte de întâlnire pentru peste 150 de artiști de pe 3 continente, care vor susține 20 concerte și recitaluri în locații diverse, de la edificii de cult, acoperișuri, pensiuni, Filarmonică sau chiar în aer liber”, notează Știrile Transilvaniei.

Seară liniștită!

 

OSCE cere Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria was last modified: iulie 6th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: