Criză majoră în coaliţie după revocarea ministrului Voiculescu

14 apr. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 121

Fără îndoială, revocarea ministrului Vlad Voiculescu reprezintă știrea acestei zile.

Premierul Florin Cîțu a transmis, miercuri, Președintelui Klaus Iohannis documentele necesare revocării din funcția de ministru al Sănătății a lui Vlad Voiculescu. De asemenea, premierul a decis demiterea din funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății a Andreei Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de miercuri.

Premierul a explicat de ce a luat decizia de a-l demite pe Vlad Voiculescu. El a spus că a vrut să se asigure că oamenii își vor menține încrederea în instituțiile statului.

„România trece printr-o perioadă dificilă în lupta cu pandemia. Lupta a întins la maximum resursele statului. Ca să ducem la capăt lupta, mereu am spus că e nevoie de încredere în instituțiile statului. Pentru a mă asigura că încrederea în instituțiile statului rămâne, am decis să fac o modificare la vârful Ministerului Sănătății.  Eu cred în continuare în această coaliție. Vreau să îi asigur pe români că eu cred cu tărie în această coaliție de guvernare, pentru că s-a constituit ca urmare a votului românilor, în jurul unor valori, unor idei, și nu în jurul unor persoane”, a transmis premierul Florin Cîțu, scrie Digi 24.

După această mutare a premierului, copreședintele USR-PLUS, Dan Barna, a cerut nici mai mult decât schimbarea premierului.

„Din acest moment premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea USR PLUS”, a anunțat, miercuri, Dan Barna, copreședintele USR-PLUS, scrie Agerpres, care a mai precizat că decizia de demitere a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, „aruncă coaliția într-o criză majoră”.

De altfel, într-un interviu la TVR, vicepremierul Dan Barna declarase, anterior revocării ministrului Voiculescu, că ministrul USR-PLUS este supus unor „atacuri mizerabile”, din cauza faptului că în sistemul de sănătate există „zone de interes”, pe care acesta „începe să le deranjeze”.

„În sănătate este un sistem nu doar căpușat și corupt de ani de zile. Este un sistem în care s-au osificat niște tectonice, niște zone de interes pe care Vlad tocmai începe să le deranjeze și atunci normal că este un entuziasm general: «Hai să scăpăm de Vlad Voiculescu!» (…) Tocmai a lansat concursul pentru casele județene (de asigurări de sănătate, n.r.). Acolo știm foarte bine, acolo sunt banii din sănătate, o mare parte dintre ei. Nu se bucură nimeni din sistem de lucrul acesta. Adică sunt direcțiile de reformă pe care Vlad și le-a asumat în ceea ce înseamnă concursurile, lista de medicamente esențiale. Sunt toate aceste lucruri de care toată lumea care se ocupă pe bune de sănătate le știe ca necesare, dar care, ce să vezi, de ani de zile nu se întâmplă și nu se atinge nimeni de ele. Brusc cum cineva începe să facă pași într-o direcție devine, ce să vezi, inamicul public numărul unu”, afirmase Barna la TVR 1, scrie Agerpres.

Imediat după anunțarea cererii vicepremierului Dan Barna, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că liberalii îl susțin, în continuare, pe Florin Cîțu pentru funcția de premier.

„Așa cum am declarat și luni nu e doar dreptul, ci și obligația premierului să intervină pentru a asigura buna guvernare, chiar și prin schimbarea unui ministrul. Pentru PNL nu există altă soluție politică decât actuala coaliție de guvernare, iar această decizie a lui Cîțu e o decizie care nu are nicio legătură cu decizia noastră fermă de a menține coaliția de guvernare. E o decizie care urmărește ca la Ministerul Sănătății, evident tot USR-PLUS să desemneze un ministru care să gestioneze cu responsabilitatea domeniul”, a declarat Ludovic Orban, scrie Adevărul.

Liderul PNL a subliniat că Florin Cîțu are tot sprijinul partidului: „Precizez că noi îl susținem pe domnul prim-ministru și considerăm că e mai importantă buna guvernare decât o persoană. Premierul are deplina capacitate de a propune. Decizia de susținere în funcția de premier a lui Cîțu a fost o decizie a PNL și a formațiunilor politice componente din coaliție. Schimbarea premierului poate fi decisă tot de coaliție. Noi am luat decizia de a-l sprijini ca premier pe Cîțu și îl sprijinim în continuare”, mai arată Adevărul.

Celălalt copreședinte al USR-PLUS, Dacian Cioloș, a catalogat drept „absolut inacceptabil” modul în care premierul Florin Cîțu i-a înaintat Președintelui Klaus Iohannis cererea demiterii lui Vlad Voiculescu, fără o consultare a conducerii Alianței USR-PLUS și a coaliției.

„Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR-PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil. Din păcate, în aceste zile sunt în recuperare medicală și nu pot interveni public. Vom avea imediat o ședință a conducerii Alianței USR PLUS și vom decide împreună ce vom face. Dragoș Tudorache, președintele executiv PLUS, va exprima punctul nostru de vedere public în orele următoare”, a scris Dacian Cioloș, miercuri, pe Facebook, scrie News.ro.

Criza din coaliție este departe de a se fi încheiat, iar USR-PLUS cere, acum, medierea Președintelui Iohannis, pentru a păstra formula de coaliție.

Seară frumoasă!

Criză majoră în coaliție după revocarea ministrului Voiculescu was last modified: aprilie 14th, 2021 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter