În octombrie, câştigul salarial mediu net a ajuns la 4.692 lei

13 dec. 2023
Vizualizari: 310

Acum, la sfârșit de an, încasarea tranșelor din PNNR rămâne printre prioritățile Guvernului. Premierul Ciolacu anunță că România va depune în această săptămână o nouă cerere de plată pentru PNNR.

„Vom transmite vineri, 15 decembrie, cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență, ceea ce înseamnă o finanțare de peste 3,1 miliarde de euro pentru România, care include prefinanțarea de 13% deja încasată. Prin îndeplinirea țintelor și jaloanelor asumate, dar și prin consultări cu reprezentanții Comisiei Europene, reușim să transformăm PNRR într-un instrument de reforme și de investiții de care românii au nevoie”, a afirmat Marcel Ciolacu, notează Agerpres.

„Cererea de plată numărul 3 are o valoare totală de 2,7 miliarde de euro (din care a fost scăzută prefinanțarea deja încasată) sub formă de granturi 1,9 miliarde de euro și 811 milioane de euro sub forma de împrumuturi. Aceasta acoperă 74 de ținte și jaloane aferente trimestrului III 2022 și trimestrului IV 2022”, mai arată Agerpres.

Potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică, în luna octombrie, câștigul salarial mediu net a urcat la 4.692 lei, în creștere cu 99 lei sau 2,2% față de luna septembrie 2023.

„Câștigul salarial mediu brut a fost 7.509 lei, cu 159 lei (+2,2%) mai mare decât în luna septembrie 2023.Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice – 11.127 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2591 lei). Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 17,1%”, scrie Agerpres.

Greva grefierilor pune avocații pe drumuri pentru a afla date legate de procesele în curs. Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) cere ca instanțele judecătorești să comunice barourilor situația completurilor la care activitatea este afectată de acțiunile de protest ale grefierilor.

„UNBR vă solicită să transmiteți instanțelor judecătorești să comunice către barouri/UNBR și/sau să evidențieze prin afișare pe pagina web a instanței situația completurilor la care activitatea este afectată de acțiunile de protest și cauzele pentru care se apreciază că protestul nu împiedică judecata, pentru ca activitatea avocaților să se desfășoare în condiții optime și cu cât mai puține prejudicii pentru justițiabili”, se arată în cererea adesată de UNBR conducerilor CSM, ÎCCJ și Sindicatului Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL, scrie News.ro.

Într-o postare pe Facebook, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a informat marți că tarifele s-au actualizat cu indicele de inflație stabilit de Institutul Național de Statistică la data de 1 octombrie, respectiv 8,8%.

„Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că au fost actualizate tarifele de deservire generală în transportul feroviar public de călători (…), care au fost aprobate prin OMTI nr. 548/2022 și sunt valabile pentru perioada 2023-2024, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1.453/2022 pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada decembrie 2022 – 11 decembrie 2032 în transportul feroviar public de călători. Astfel, cu respectarea principiilor prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 56/2011, aprobată prin Legea nr. 21/2012, cu modificările și completările ulterioare, tarifele stabilite prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii: se actualizează anual cu indicele de inflație, stabilit de Institutul Național de Statistică la data de 1 octombrie; menționăm că la 01.10.2023 indicele inflației a fost de 8,8%; se aplică odată cu schimbarea graficului de circulație; valoarea ajustată se rotunjește la cea mai apropiată valoare întreagă de leu sau la jumătate de leu”, a precizat ARF, notează Cotidianul.

Deputații au aprobat, în ședința de plen de marți, transferul a 15 spitale din subordinea Ministerului Transporturilor, în subordinea altor ministere și instituții cu rețea sanitară proprie.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare transferul a 15 unități sanitare cu paturi din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în subordinea altor ministere și instituții cu rețea sanitară proprie, respectiv Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Academia Română, autoritățile administrației publice locale și universitățile de medicină și farmacie acreditate și universitățile care au în structură facultăți de medicină și farmacie acreditate, denumite entități, la cererea acestora”, scrie Cotidianul.

„Potrivit unui amendament, după transferul prevăzut în proiectul de lege se interzice schimbarea domeniului de activitate a unităților sanitare din rețeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”, mai arată Cotidianul.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România de rachete Javelin.

„România a solicitat cumpărarea a 263 de rachete Javelin FGM-148F și a 26 de unități de lansare, potrivit oficialilor americani. De asemenea, sunt incluse în tranzacție mai multe echipamente și capacități necesare pentru utilizarea rachetelor. Potrivit comunicatului de presă, tranzacția va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin construirea capacității sale de apărare pe termen lung, în conformitate cu cerințele sale naționale de apărare”, scrie Libertatea.

Seară liniștită!

 

În octombrie, câștigul salarial mediu net a ajuns la 4.692 lei was last modified: decembrie 13th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: